Eerste koophuis: oriënteren op de huizenmarkt

Als je aan het begin staat van de zoektocht naar een koopwoning, weet je misschien niet zo goed waar je moet beginnen. Geen nood. Wij helpen je hierbij graag. Zet om te beginnen je wensen op een rij. Daarnaast is het belangrijk om je financiële mogelijkheden in kaart te brengen. Hoe pak je dit precies aan? Met de tips in dit artikel kun je goed voorbereid op zoek gaan naar een (eerste) koophuis.

1. Stel je woonwensen vast

Bepaal allereerst aan welke wensen de woning moet voldoen. Kijk hierbij niet alleen naar het huis zelf. Bedenk ook op welke locatie en in welke buurt je zou willen wonen. Maak een lijst met alle zaken die je belangrijk vindt. Wil je bijvoorbeeld nieuwbouw, een appartement of een tuin? Probeer te ontdekken op welke plekken jij je thuis voelt. Misschien is dit in een buurt met veel groen, maar wellicht woon je liever in het centrum met de supermarkt om de hoek. Zodra je wensen duidelijk zijn kun je gericht op zoek gaan.

2. Bereken je maximale hypotheek

Voordat je huizen gaat bekijken is het handig om eerst je financiële situatie in kaart te brengen. Wat is je budget? Om te beginnen kun je je maximale hypotheek berekenen. Dit kun je makkelijk online doen via bijvoorbeeld een hypotheekadviseur als eyeOpen.nl. Hierop zijn de woningwaarde en je inkomen van invloed. Bedenk bovendien hoeveel geld je aan de hypotheek en bijkomende kosten wilt uitgeven. Denk ook alvast aan de maandelijkse vaste lasten die zult hebben als je het huis eenmaal bezit. Wil je graag twee keer per jaar op vakantie? Dan zit je vast niet te wachten op maximale hypotheeklasten.

Woningwaarde
Het maximale bedrag dat je kunt lenen wordt door meerdere factoren bepaald. Zo kijkt de hypotheekverstrekker naar de verhouding tussen de hoogte van de lening en de woningwaarde. Dit wordt ook wel de loan-to-value genoemd. In 2016 mag je voor 102% van de waarde van je huis een hypotheek afsluiten. Wat houdt dit precies in? Het komt erop neer dat je eigen geld zult moeten inleggen. De bijkomende kosten van een huis kopen liggen namelijk vaak toch wel op zo’n 6% van de woningwaarde.

Inkomen
Ook je inkomen speelt een belangrijke rol bij het bepalen van je maximale hypotheek. De overheid stelt bijvoorbeeld met de woonquote vast welk deel van je inkomen je aan hypotheeklasten mag besteden. Die hypotheeklasten bestaan uit het bedrag dat je aflost en de hypotheekrente die je betaalt. Maar dat is niet alles. De hypotheekverstrekker kijkt ook naar eventuele financiële verplichtingen die je hebt, zoals een studieschuld of persoonlijke lening. Dit bedrag gaat van je inkomen af.

3. Vind je weg in het woningaanbod

Zodra je een beeld hebt van je woonwensen en financiële mogelijkheden kun je op huizenjacht gaan. Maar waar vind je die droomwoning? Op JAAP.NL kun je het totale Nederlandse huizenaanbod bekijken. Zowel makelaars als particuliere huizenverkopers kunnen hierop advertenties plaatsen. Huizenzoekers kunnen zo heel eenvoudig het actuele aanbod inzien en gebruik maken van een aantal handige hulpmiddelen op JAAP.NL. Zo kun je je favoriete woningen bewaren en volgen, en kun je een specifieke zoekopdracht opslaan.

4. Bereid de bezichtiging goed voor

Heb je een woning gevonden die aan je eisen lijkt te voldoen? Dan is het tijd voor een bezichtiging. Vergeet de camera en rolmaat niet mee te nemen. Zo kun je later op een rustig tempo de foto’s opnieuw bekijken en je notities nog eens doornemen.

Bekijk alles van binnen en buiten
Check tijdens de bezichtiging alle ruimtes van de woning, zelfs de kruipruimte. Bekijk het huis ook van buiten. Zo kun je de staat van de verflaag, kozijnen en tuin controleren. Zoals eerder genoemd is de omgeving ook belangrijk. Neem daarom een kijkje in de buurt en doe dit op verschillende momenten op de dag. Zo weet je welke voorzieningen er zijn en welke sfeer er bijvoorbeeld ‘s avonds heerst.

Stel zo veel mogelijk vragen
Als koper heb je onderzoeksplicht, wat inhoudt dat jij er alles aan moet doen om te onderzoeken of het huis gebreken vertoont. Daartegenover staat dat de verkoper mededelingsplicht heeft. Stel daarom gerust alle vragen die je hebt, want je moet een eerlijk antwoord krijgen. Informeer ook even bij de buren over de woning en de buurt. Zo zorg je voor een zo compleet mogelijk beeld en kun je beslissen of dit huis iets voor je is of niet.

Als huizenkoper moet je dus behoorlijk wat keuzes maken. Maar geen nood! Met deze tips is die droomwoning weer een stapje dichterbij.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.