Energiekosten besparen met HomeWizard

HomeWizard

Hallo, ik ben Casper de Geus, één van de technische medewerkers van JAAP.NL. En dit is mijn huis:

Energiekosten besparen in dit oude en slecht geisoleerde huis

Het staat in het centrum van Hoorn en is gebouwd in 1925. Het heeft geen spouwmuren, geen kruipruimte, het dak en de vloeren zijn niet geïsoleerd en daardoor verbruikt mijn huis veel gas. Verder heb ik me nooit echt druk gemaakt over het uitzetten van apparaten/adapters/tv. Ik heb wel wat spaarlampen in huis, maar ook nog een aantal spotjes en halogeenlampen.

Ik wil graag op energiekosten besparen. Dit kan ik doen door mijn huis beter te isoleren. Maar, door gebrek aan kruipruimte en spouwmuren wordt dit een dure operatie (aannemer schatte dit op 10-15 duizend euro, en dan is het nog steeds niet zo goed geïsoleerd als een nieuwbouwwoning).

De beste oplossing voor mijn ‘probleem’ is dus: alleen elektriciteit en gas gebruiken als het echt nodig is. In de nu volgende serie blog-artikelen ga ik beschrijven hoe ik dit realiseer en hoeveel geld ik bespaar met behulp van HomeWizard, want daarmee kan dat, en meer!

Energiekosten besparen – vooronderzoek

De eerste stap is onderzoeken waar energie bespaard kan worden. Je kunt hierin heel ver gaan, maar ik beperk me nu tot het zogenaamde ‘laaghangend fruit’: waar kan ik eenvoudig op besparen zonder in te leveren op gemak en comfort. Dit betekent dus dat er uiteindelijk nog meer energie te besparen is dan ik hier beschrijf.

Elektriciteit

Met behulp van een ampère-meter heb ik snel onderzocht hoeveel elektriciteit op diverse plaatsen in mijn huis verbruikt wordt. Zo kwam ik erachter dat ik een behoorlijk zuinige koelkast heb, en dat is maar goed ook, want die moet altijd aan staan. Ik kwam ook een aantal plaatsen tegen waar onnodig energie verbruikt wordt:

 • TV, Blu-ray speler en versterker
  Deze staan altijd aan of op standby. Met behulp van de ampère-meter zag ik dat, wanneer ik niet aan het TV kijken ben, hier ongeveer 30 Watt elektriciteit onnodig verbruikt wordt.
 • Hobbykamer
  Ik heb een hobbykamer waar een aantal versterkers, computerschermen, laptop met adapter aan stopcontact en een aantal andere adapters continue aangesloten zijn. Hier blijkt altijd 40 Watt elektriciteit onnodig verbruikt te worden. Soms, als ik vergeet 1 van de versterkers uit te zetten (gebeurt wel eens), is dit zelfs 100 Watt.

Eenvoudig elektriciteit besparen

Ik kijk vrijwel uitsluitend ’s avonds TV, nooit buiten 19:00 en 0:00. En ik ben ’s avonds ook wel eens niet thuis. Mijn hobbykamer gebruik ik misschien in totaal 1 dag (zeg 10 uur) per week. Dat betekent dat per week de volgende hoeveelheid elektriciteit ‘weggegooid’ wordt:

TV, Blu-ray speler en versterker: 7 x 19 = 133 uur -> (133 * 30 Watt)/1000 = 3,99KW/h. Dit is 207KW/h per jaar, en bij een KW/h prijs van 22 cent is dat dus 45 euro per jaar.

Hobbykamer: (7 x 24) – 10 = 158 uur -> (158 * 40 Watt)/1000 = 6KW/h. Dit is 328KW/h per jaar, en dus ongeveer 72 euro per jaar.

Ik kan dus eenvoudig 117 euro per jaar op elektriciteitskosten besparen, en misschien wel meer, omdat ik hier geen rekening heb gehouden met het per ongeluk laten branden van licht, het aan laten staan van één of meerdere versterkers en op vakantie zijn.

Ik betaal op dit moment ongeveer 500 euro per jaar aan elektriciteit. Dit is dus al een besparing van ruim 20% en ik vermoed dat dit in de praktijk hoger zal zijn.

Gas

Ik heb een HR-ketel, met een klokthermostaat. Dit thermostaat is tijdens de installatie (in 2007) als volgt ingesteld, en daar dacht ik tot nu nooit meer over na:

Maandag tot en met vrijdag
08:00 – 09:00: 19.5°C
09:00 – 18:00: 19.0°C
18:00 – 23:30: 19.5°C
23:30 – 08:00: 17.0°C

Zaterdag en zondag
09:00 – 23:00: 19.5°C
23:00 – 09:00: 17.0°C

Ik werk soms thuis, en daarom is de temperatuur overdag 19°C. Maar soms werk ik lange periodes niet thuis, dan is 19°C zonde. Ik ben vaak in het weekend ook niet eens thuis, en soms besluit ik doordeweeks in de middag om naar mijn vriendin te gaan, en dan kom ik pas de volgende avond thuis. Ik ben ook wel eens een week op vakantie gegaan en vergeten het thermostaat op de ‘vakantie’ stand te zetten. In al deze gevallen wordt mijn huis opgewarmd voor niets. Ik heb geen idee hoeveel gas dit precies onnodig kost, maar ik vermoed dat hier geld te besparen is, waarschijnlijk nog wel meer dan op elektriciteitskosten.

Maar is er nog een ander punt: de thermostaat hangt zoals in vrijwel alle huizen aan een muur in de woonkamer. Alle radiatoren in mijn huis hebben een gewone thermostaat-radiatorkraan. Zodra de thermostaat in de woonkamer de CV inschakelt om de temperatuur te laten stijgen, worden ook andere kamers in mijn huis opgewarmd, terwijl ik daar meestal niet ben. Daarbij komt nog: als ik bijvoorbeeld de badkamer of slaapkamer wil opwarmen en de radiatorkraan opendraai, gebeurt er niets zolang de thermostaat in de woonkamer de CV geen opdracht geeft om te gaan opwarmen.

Dit betekent dus dat als de woonkamer opgewarmd wordt, er ook andere ruimten in mijn huis worden verwarmd terwijl dit eigenlijk niet nodig is. Én als ik in de winter wanneer het vriest ’s nachts de slaapkamer wil verwarmen, dus ook de woonkamer de hele nacht warm moet worden gehouden omdat anders de CV niet aan gaat. Zonde.

Eenvoudig gas besparen

Om gas te besparen zonder in te leveren op wooncomfort, zou ik dus het volgende nodig hebben:

 • Een systeem dat ervoor zorgt dat het huis nooit wordt opgewarmd als er niemand thuis is;
 • Een systeem dat ruimtes in mijn huis onafhankelijk van elkaar kan verwarmen.

Stel je voor dat ik met deze maatregelen 20% kan besparen op gas, dan gaat dit in mijn geval om 200 euro per jaar. Samen met de elektriciteitsbesparing kan ik dus misschien wel 317 euro per jaar besparen, en ik denk dat dit in de praktijk meer zal zijn.

De HomeWizard

Het systeem dat ik ga gebruiken om bovenstaande optimalisaties in de praktijk te brengen is HomeWizard. Dit is een klein kastje dat allerlei apparaten binnen je huis automatisch aan kan sturen. Bijvoorbeeld op afstand schakelbare stopcontacten, lampen, temperatuur-sensoren, camera’s, noem maar op. De HomeWizard is eenvoudig te bedienen met een app of via een website, en het werkt erg gebruiksvriendelijk, dus iedereen kan het gebruiken. Als je HomeWizard slim inzet, kun je er energiekosten mee besparen, en je leven gemakkelijker maken. Hoe je dit doet lees je in deze serie blog-artikelen.

Over HomeWizard

HomeWizard is een Nederlands bedrijf dat al enkele jaren bestaat, en op dit moment een behoorlijk uitgebreid spectrum aan domotica-oplossingen (huis-automatisering) biedt. Een groot voordeel van HomeWizard is dat dit systeem compatible is met veel bestaande draadloze apparatuur zoals de merken KlikaanKlikuit, Smartwares, HomeEasy, Foscam (camera’s), Philips Hue (sfeerverlichting), die je overal kunt kopen en vaak niet eens zo duur zijn. Je bent dus niet gebonden aan uitsluitend HomeWizard-apparatuur. HomeWizard is in 2014 overgenomen door Smartwares, en ontwikkelt ook producten die het Smartwares assortiment uitbreiden (alle weersensoren en bijvoorbeeld de water-melder). Verder richt HomeWizard zich voornamelijk op het product dat alle reeds bestaande huis-automatiseringsproducten (licht met afstandbediening, draadloze deurbel, schakelbare stopcontacten, IP-camera’s etc) met elkaar verbindt, waardoor het pas écht goed bruikbaar wordt.

In onderstaande illustratie zie je schematisch hoe HomeWizard werkt.

Energiekosten besparen met HomeWizard, deze illustratie geeft weer hoe HomeWizard werkt.

Zoals je in bovenstaande afbeelding kunt zien levert HomeWizard naast de HomeWizard zelf ook twee andere kastjes van eigen fabrikaat: de EnergyLink (groen) en de HeatLink (paars). Deze kastjes sluit je eenvoudig aan op respectievelijk je Slimme Meter (elektriciteit en gas) en je CV-ketel, en zij zorgen vervolgens voor draadloze communicatie met de HomeWizard. Hierdoor laat HomeWizard je precies zien hoeveel elektriciteit/gas verbruikt wordt, en kan – tegelijk met je bestaande CV-thermostaat – ook je CV-ketel aansturen.

In het volgende blog-artikelen (Elektriciteit besparen met HomeWizard en EnergyLink – Deel 1 en 2) ga ik beschrijven hoe je de HomeWizard installeert, aansluit op je Slimme Meter met behulp van de EnergyLink, en vervolgens Elektriciteit gaat besparen door apparaten automatisch uit te schakelen als ze niet nodig zijn.

In het daarop volgende blog-artikel (Gas besparen met HomeWizard en HeatLink) beschrijf ik hoe je de Heatlink installeert, ervoor zorgt dat ruimtes in je huis onafhankelijk van elkaar verwarmd worden en nooit meer je huis opgewarmd wordt als er niemand thuis is. Op deze manier ga ik op energiekosten besparen.

Later volgen nog meer blog-artikelen die naast energiebesparing voornamelijk gericht zijn op het verhogen van wooncomfort, en de leuke ‘gadgets’ die HomeWizard ook mogelijk maakt.

Ga naar het volgende blog-artikel:
Elektriciteit besparen met HomeWizard en EnergyLink – Deel 1 >>

2 Comments

 • Bas says:

  Ik ben benieuwd wat nu de oplossingen zijn of heb ik dit nu over het hoofd gezien?

 • Hi Bas, als je je vraag iets duidelijker formuleert zal ik hem proberen te beantwoorden. Wat bedoel je precies met ‘wat nu de oplossingen zijn’?

  Groetjes Casper

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.