Gas, water en licht regelen voor je nieuwe huis, zo pak je dat aan!

gas water en licht

Gas, water en licht mag natuurlijk niet ontbreken in een nieuwe woning. Als jij over korte tijd eindelijk de sleutel van je nieuwe huis in handen hebt, wil je natuurlijk dat alles goed geregeld is. Vaak denken mensen direct aan de verbouwing en wat ze hiervoor allemaal moeten regelen. Wij raden echter aan om eerst bij de essentials te beginnen. Gas, water, licht aansluiten hoort hier dan ook zeker bij. Zo kan je daar meteen gebruik van maken als je de woning betreedt en kan je direct aan de slag. Maar hoe regel je dit precies? En waar moet je op letten? Hoe sluit je de beste deal? In dit artikel vind je een aantal handige tips!

Is het altijd noodzakelijk om gas te regelen?

Anno 2019 zijn veel gemeentes ontzettend druk bezig om hun woningen gasvrij te krijgen. Dat zal in de toekomst hopelijk in geheel Nederland zo zijn. Tot die tijd is het echter nog wel noodzakelijk om gas te regelen. Wat je moet regelen omtrent de gasaansluiting is echter afhankelijk van de woonsituatie.

Zo zijn sommige woningen aangesloten op de stadsverwarming. Hierbij is het gas vanuit de gemeente al geregeld. Hierdoor hoef je hier geen extra contract meer voor af te sluiten en volstaat enkel een contract voor stroom. Als je nieuwe woning niet op de stadsverwarming is aangesloten, is het noodzakelijk om gas, water en licht zelf te regelen.

Gas, water en licht aansluiten: huidig contract overnemen?

Als je al een eigen woning op jouw naam hebt staan, is de kans groot dat je ook al een contract voor gas, water en licht hebt lopen. Aansluiten gaat dan vaak heel gemakkelijk, omdat je jouw huidige contract over kunt nemen. Bedenk wel dat het contract voor water per gemeente kan verschillen. Deze moet je dan ook vaak veranderen.

Als je gas, water en licht nodig hebt, is het eerst belangrijk om alle verschillende aanbieders op een rijtje te zetten. Via online vergelijkingstools kan je eenvoudig zien welke aanbieder het voordeligst is. Je bent dikwijls goedkoper uit als je de overstap naar een andere leverancier maakt.

Kosten voor gas, water en licht

De kosten voor gas, water en licht kunnen binnen de perken gehouden worden als je vergelijkend onderzoek doet. Dit doe je tegenwoordig eenvoudig online. Hierbij is het wel belangrijk dat je inzicht krijgt in je verbruik. Als je al een eigen woning hebt gehad is dit erg eenvoudig, zeker als dit een zelfde soort woning was. Dan kan je jouw oude verbruik gebruiken om een goede schatting te maken.

Heb je nog nooit een eigen woning gehad of vertrek je naar een kleinere of grotere woning? Dan kan je gebruik maken van online berekeningen op basis van een aantal persoonlijke gegevens. Wij raden aan om deze schatting altijd omhoog af te ronden. Zo voorkom je dat je veel terug moet betalen.

Geef de meterstanden direct door

Het regelen van gas, water en licht doe je altijd minimaal zes weken voor de sleuteloverdracht. Dit geldt ook als je jouw huidige contract over wilt nemen. Zodra je je nieuwe woning betreedt, is het belangrijk om de huidige meterstanden direct door te geven. Doe dit op de dag van de sleuteloverdracht in zowel je nieuwe als je oude woning. Op basis van die meterstanden kan er een eindrekening opgesteld worden.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.