Geld lenen om je interieur te bekostigen: wel of niet doen?

geld lenen

Je koopt een nieuw huis en dat moet ingericht worden. Of je bestaande woning kan wel een nieuwe look gebruiken. Een gegeven staat vast: wanneer je een nieuw interieur wil, dan kan dit best een grote uitgave met zich meebrengen. Mogelijk heb je hier voor gespaard, maar het kan ook zijn dat je kiest voor geld lenen om nieuwe meubels, behang, gordijnen, een vloer en woonaccessoires aan te schaffen. Dan moet je wel rekening houden met de financiële consequenties op de langere termijn.

Mag je wel of geen hypotheek gebruiken voor nieuwe spullen?

Een hypotheek is niet bedoeld om een nieuw interieur mee te financieren. In bepaalde gevallen is er binnen de hypotheek wel ruimte voor het meefinancieren van een verbouwing. Echter, sinds dit jaar is de ruimte binnen de hypotheek om aanvullende kosten te dekken bij het kopen van een woning krapper geworden.

De verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van de woning noemt men de ‘loan-to-value’ en die ligt sinds dit jaar op 100 procent. Dit houdt in dat je maximaal 100% van de woningwaarde als hypotheek kunt nemen. Eerder zaten daar nog een paar procenten bovenop en was er dus meer ruimte binnen de hypotheek om ook aanvullende kosten te dekken, zoals makelaars- en notariskosten, en soms zelfs een verbouwing. Nu die ruimte er niet meer is, moet je deze kosten zelf betalen. Je kunt hiervoor, en voor de aanschaf van een nieuw interieur, wel een persoonlijke lening of een doorlopend krediet afsluiten.

Invloed lening op hypotheek

Of je nu een koop- of een huurwoning hebt, je kunt geld lenen voor een verbouwing en/of een nieuwe look in huis. Bij een koopwoning waarop al een hypotheek zit, zal de kredietverstrekker bij de leningaanvraag toetsen of je een notering hebt bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Wanneer is er sprake van een BKR-notering? Als je al andere persoonlijke leningen hebt afgesloten of wanneer er een betalingsachterstand is op de hypotheekaflossing.

In dat laatste geval krijg je een zogenoemde negatieve BKR-notering en kun je pas een nieuwe lening afsluiten als die achterstand is ingelopen. Andersom, wanneer je een hypotheek wil afsluiten en je al een of meerdere persoonlijke leningen hebt uitstaan, kan dit van invloed zijn op de hoogte van de hypotheek. En ook hier is het zo dat er bij een betalingsachterstand geen hypotheek wordt verstrekt.

Hypotheek en persoonlijke lening samenvoegen

In bepaalde gevallen zijn er kredietverstrekkers die een persoonlijke lening en hypotheek samen kunnen voegen tot één lening. Hiermee kun je besparen op de rente. Er zijn echter wel voorwaarden aan verbonden, zoals de hoogte van het inkomen, maar ook de waarde van de woning. Ligt die inmiddels hoger dan de maximale hypotheek die je ooit hebt afgesloten, dan is er meer ruimte om de hypotheek te uit te breiden. Op zo’n manier zouden de hypotheek en persoonlijke lening dus kunnen worden samengevoegd.

Sparen en verzamelen

De veiligste manier om aan geld te komen om nieuwe meubels en woonaccessoires te betalen, is door simpelweg te sparen. Hierdoor hoef je geen leningen af te sluiten, die van invloed kunnen zijn op je financiële situatie in de toekomst. Hoeveel je moet sparen, hangt af van hoe je het huis in wilt richten en welke smaak je hebt. Maar ook van hoeveel tijd je hebt om dit te doen. Wanneer je al langer het plan hebt om de woning een nieuwe look te geven en je geduld hebt, dan vervang je de oude look stap voor stap.

Ga je verhuizen naar een nieuwe woning, dan kun je ruim voor die tijd beginnen met nieuwe spullen te verzamelen. Zo kun je profiteren van aanbiedingen. En vind je tweedehands meubels geen probleem of ben je goed in opknappen, dan kun je ook op (online) markten en in kringloopwinkels kijken voor goedkope deals. Maar zelfs wanneer je alles nieuw wilt, ben je veelal goedkoper uit wanneer je langer de tijd hebt om meubels aan te schaffen. Hoe meer je kort van tevoren moet aanschaffen, hoe duurder je meestal uit bent. Je zult dan namelijk sneller geneigd zijn om duurdere spullen te kopen én als je kiest voor een lening betaal je rente.

1 reactie

  • Carla says:

    Meubels gewoon zelf opknappen vind ik een heel mooi idee! Zo ben je niet alleen leuk bezig maar bent ook goedkoper uit. En je loopt geen risico zoals bij een lening.
    Grtjs Carla

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.