Geld lenen voor een verbouwing: wel of niet doen?

geld lenen

Het is gelukt: je hebt je droomhuis gevonden! Helaas moet er nog wel het één en ander aan gebeuren. Een verbouwing aan je woning kost vaak veel geld. Is het niet gelukt om genoeg te sparen, of denk je er sowieso al over om een lening af te sluiten om je verbouwing te financieren? Hier lees je meer over het afsluiten van een lening voor je verbouwing.

Geld lenen

Geld lenen voor een verbouwing is een goede optie als er een hoop moet gebeuren aan je nieuwe huis. Je wil bijvoorbeeld een nieuwe keuken, een nieuwe badkamer en een dakkapel. Het is natuurlijk de meest ideale situatie als je het geld gewoon op je rekening hebt staan, maar dat is vaak niet het geval. En er is ook niets mis mee om geld voor een verbouwing te lenen. Een verbouwing verhoogt de waarde van je woning en je hebt er ook lang plezier van. Maar welke mogelijkheden om geld te lenen zijn er en welke lening kies je dan?

Doorlopend krediet of een persoonlijke lening
Wanneer je een lening gaat afsluiten kun je kiezen uit twee soorten leningen: een doorlopend krediet en een persoonlijke lening. Beide soorten hebben voor- en nadelen.

Doorlopend krediet
Als je kiest voor een doorlopend krediet, krijg je te maken met een variabele rente: de rente kan gedurende de looptijd stijgen of dalen. Je hebt de mogelijkheid om de afgeloste bedragen weer op te nemen en je kunt een doorlopend krediet altijd boetevrij aflossen. Ook is de rente van een doorlopend krediet meestal lager dan de rente van een persoonlijke lening.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening heeft een vaste rente en een vaste looptijd. Je hebt niet de mogelijkheid om afgeloste bedragen weer op te nemen en je kunt een persoonlijke lening vaak ook niet gratis vervroegd aflossen. Je hebt de zekerheid dat de lening na een vooraf afgesproken periode is afgelost.

Liever sparen?

De fijnste manier om je verbouwing te regelen is natuurlijk om gewoon te sparen. Bedenk ook dat je niet alles tegelijk hoeft te doen. Je kunt best ergens gaan wonen terwijl de badkamer nog niet helemaal naar je smaak is. Dit kun je altijd later nog opknappen als je wat meer gespaard heeft, of je kunt later alsnog kiezen voor een lening. Waar je ook voor kiest, zorg dat je alle mogelijkheden tegen elkaar hebt afgewogen en goed over je keuze hebt nagedacht. Dan heb je er het meeste plezier van!

1 reactie

  • Carla says:

    Dankjewel voor deze blog!! De fijnste manier is inderdaad als je gewoon genoeg geld op je rekening hebt, maar at is jammer genoeg niet altijd het geval 😛 . Als je een lening wilt afsluiten vind ik belangrijk dat je nooit vergeet dat lenen ook geld kost!!
    Grtjs Carla

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.