Geluidsoverlast door de buren? Dit kun je eraan doen

geluidsoverlast

Geluidsoverlast veroorzaken is in Nederland niet toegestaan. Wettelijke regels zijn er niet bij geluidsoverlast door de buren, maar onder meer de Wet Geluidhinder en de Wet Milieubeheer geven wel richtlijnen voor wat geluidsoverlast is en wat niet. Geluidsoverlast is vervelend, maar het is op te lossen.

Natuurlijk probeer je zelf, net als je buren, om geen overbodig geluid te maken waar anderen zich aan kunnen storen. Maar soms is de grens tussen overlast en aanvaardbaar geluid erg dun. Denk bijvoorbeeld aan een zachte basdreun die veroorzaakt wordt door muziek die af en toe net een tikje te hard staat. Of aan het geluid van dichtslaande deuren, veroorzaakt door de buurkinderen die iets te hard de deur dichtdoen.

Ook een blaffende hond kan voor de nodige irritatie zorgen, evenals een wasmachine die in de nachtelijke uren aanstaat of een buur die van fluitspelen houdt. Gelukkig zijn dit soort gevallen op te lossen. Gebruik onze tips en je komt er vast uit met je buren, met als ideale oplossing het einde aan de geluidsoverlast én een blijvende goede verstandhouding in de buurt!

Maak geluidsoverlast bespreekbaar en praat er open over

Het is verstandig om, als de geluidsoverlast enige tijd aanhoudt en klaarblijkelijk geen op zichzelf stand incident is, dit open met de buren te bespreken. Zorg ervoor dat de sfeer ontspannen is en praat vanuit de ik- of wij-vorm. Bijvoorbeeld: ‘Ik hoor elke nacht om 01.00 uur een sterke basdreun’, zonder direct met beschuldigingen te komen.

Houd ook een lijstje bij met de tijden waarop je akoestische overlast ervaart en schrijf het soort geluid (muziekinstrument, basgeluiden, slaande deuren) op met het betreffende tijdstip. Zo heb je duidelijk objectief ‘bewijs’ van de overlast die je ervaart. Bespreek met jouw buren ook hoe er iets aan de overlast gedaan kan worden, bijvoorbeeld door het plaatsen van isolatiemateriaal of het staken van de activiteiten die overlast geven.

Doe een geluidsmeting

Kom je er niet uit? Dan is het verstandig om een geluidsmeting te laten doen. Zo krijg je inzicht in de hoeveelheid decibellen die er via de buren doorkomen. Een geluidsmeting is het objectieve bewijs voor de mate van geluidsoverlast die je ervaart en geeft een indicatie van hoe ernstig en frequent het geluid is dat van de buren komt.

Een geluidsmeting kun je laten uitvoeren voordat het gesprek met de buren plaatsvindt, maar ook als je met de buren in gesprek bent geweest en er is geen verbetering merkbaar, kan een geluidmeting het verschil maken tussen de uiteindelijke oplossing van de overlast of niet. Succes!

2 Comments

  • Petra says:

    Het is makkelijk om te zeggen: maak het bespreekbaar, praat met je buren. Maar meestal werkt het niet zo. Wij hebben heel veel overlast van onze buren gehad. Mijn ervaring is dat erover praten alleen maar voor meer problemen zorgt. Onze buren zeiden: “jullie bepalen niet wat wij wel en niet mogen doen”, terwijl wij simpelweg vroegen om in overleg tot een oplossing te komen. Het gevolg was dat de overlast alleen maar erger werd. We hadden vooral last van contactgeluid en we hebben door middel van isolatiemateriaal geprobeerd om dit te verminderen. We hebben heel veel blogs hierover gelezen en informatie ingewonnen bij professionals. Iedereen hielp ons heel vriendelijk en we hebben vervolgens ons huis zo goed mogelijk tegen het geluid geïsoleerd. Helaas voelden wij ons na alle toestanden met de buren niet meer happy in ons eigen huis. We zijn daarom alsnog na een paar maanden verhuisd. Misschien zonde van alle investering die we hebben gedaan in geluidsisolatie, maar we weten in ieder geval dat de volgende bewoners minder last van contactgeluid hebben en dat geeft ons een goed gevoel.

  • Remko says:

    Hiernaast een stel drukke kinderen die met (tussen)deuren slaan. Het bespreekbaar maken heeft nu voor nog meer spanningen geleid. De kinderen ‘lijden’ aan woede-uitbarstingen en blijken in therapie te zitten waardoor ik als bonus een verkapt schuldgevoel erbij heb gekregen. Mede doordat de ouders nogal radeloos overkwamen. Gevalletje sorry not sorry. Maar goed, soms liggen problemen dieper dan men denkt. Ook werd ik ‘verweten’ een keuze te hebben gemaakt een geschakelde woning uit te hebben gezocht. Toen dacht ik: zij kiezen er voor zich met 3 kinderen voort te planten in een geschakelde woning. En nu word ik al boze, knorrige buurvrouw gezien. Pas later kreeg ik het echte, goede advies van een andere buurman: ik had aan de deur moeten staan met een pakket van 400 euro aan hydraulische einddempers. Hierdoor laat je zien dat je serieus (en meteen hoog inzet) maar ook in oplossingen denkt.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.