Gemeente Amsterdam houdt verdere stijging huurprijzen tegen

stijging huurprijzen

De gemeente Amsterdam wil verdere stijging van huurprijzen van kleine appartementen blokkeren. Wethouder Lourens Ivens (Wonen) wil daarmee de gevolgen beperken van de invoering van landelijke regels die in 2018 ingaan.

Reactie op plan Stef Blok

Door de beslissing van de gemeente blijft een aantal appartementen gespaard voor nog verdere huurstijging. Het zou gaan om 5.200 kleine appartementen, die onder de huurgrens van 710 euro per maand blijven. Dit maakte de wethouder vrijdag bekend. Het voorkomen van het verder stijgen van de huur is een reactie op het plan van VVD-minister Stef Blok (Wonen), die de huur van deze kleine woningen juist omhoog wilde schroeven. Hij stelde regels op waardoor verhuurders meer mogen vragen dan 710 euro per maand. Dit zou het interessanter maken voor investeerders en beleggers om kleine woningen te bouwen.

Uitweg

Hoewel al vaststaat dat de landelijke regels per 2018 worden ingevoerd, heeft de gemeente Amsterdam een uitweg gevonden door middel van een constructie in erfpachtcontracten. Hierin zal worden vastgelegd dat woningen kleiner dan veertig vierkante meter onder de huurgrens (op dit moment 710 euro) moeten blijven.

Amsterdam en Utrecht kennen al jarenlang een groot tekort aan kleine appartementen voor bijvoorbeeld studenten, starters en alleenstaanden.

Bron: Het Parool

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.