Groot risico op instorten huizenmarkt in Amsterdam

huizenmarkt

Amsterdam staat sinds kort op de vijfde plaats van een ranglijst met steden die het hoogste risico hebben op een huizenbubbel. In die steden zijn de prijzen zo hard gestegen ten opzichte van onder meer de inkomens dat er een grote kans is dat de huizenmarkt instort.

Het risico op problemen is het grootst in Hongkong, zo blijkt uit een jaarlijks onderzoek van de Zwitserse bank UBS. Een jaar geleden stond Amsterdam nog op de achtste plaats. Inmiddels is onze hoofdstad Sydney, Londen en Stockholm voorbij gegaan. De enige steden die een groter risico op een huizenbubbel lopen, zijn Hongkong, München, Toronto en Vancouver. Londen volgt na Amsterdam.

De huizenprijzen in Amsterdam zijn sinds 2013 gemiddeld met 60% gestegen. UBS denkt dat de bubbel in Amsterdam wel eens snel kan knappen, gezien het gebrek aan betaalbare woningen in de hoofdstad en de aangescherpte hypotheekregels.

Buitenlands geld

Om een appartement van 60 vierkante meter in het centrum van Amsterdam te kopen moet iemand met een gemiddeld salaris in de dienstensector 10 jaar werken. In Hongkong is dat voor een vergelijkbare woning 22 jaar. De verhouding van inkomens tegenover huizenprijzen zegt iets over de instroom van buitenlands geld in de huizenmarkt. Bij steden met een scheve verhouding zijn relatief veel buitenlandse beleggers actief.

Huizenprijzen stijgen op lange termijn minder hard

Overigens is er nog geen sprake van risico’s zoals die in aanloop naar de financiële crisis, die ontstond door inzakkende huizenprijzen. De totale hypotheekleningen lopen lang niet zo snel op als toen. Volgens UBS betekent de overspannen huizenmarkt vooralsnog vooral dat kopers erop moeten rekenen dat prijzen op wat langere termijn wellicht niet meer zo hard stijgen.

Bron: Business Insider

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.