Het belang van goede foto’s bij de verkoop van je huis

foto's

Wanneer je jouw huis gaat verkopen ga je er alles aan doen om binnen een niet al te lange tijd een koper te vinden. Om je woning online aan te bieden zal er een advertentie moeten worden opgemaakt. Een belangrijk onderdeel van de advertentie zijn de foto’s. Met foto’s kun je een huizenzoeker nieuwsgierig maken en overhalen voor een afspraak voor een bezichtiging. Veel mensen onderschatten echter het belang van goede foto’s bij het verkopen of verhuren van een woning. Sterke foto’s maken echt het verschil bij de verkoop van een huis.

Huizenzoekers bekijken de foto’s

De zoektocht van een huizenzoeker maar een nieuwe woning begint in de eerste plaats online. Een huizenzoeker is op zoek naar een woning en maakt snel een eerste selectie op basis van de foto’s die zij zien. Op het moment dat de foto’s niet sterk genoeg zijn, klikken mensen niet verder op de advertentie om de andere details te lezen en komt het waarschijnlijk nooit tot een afspraak. Daarom zijn de eerste foto en de eerste klik erg cruciaal. Het aantal foto’s is daarom niet altijd van belang. Het gaat om de juiste foto’s. Foto’s maken met je smartphone zal dus niet volstaan.

Voorkom deze veelgemaakte fouten bij het nemen van foto’s:

Rommel in huis

Een van de meeste voorkomende fouten is rommel. Wanneer je jouw huis klaar maakt voor een bezichtiging, zul je ongetwijfeld moeite doen om zoveel mogelijk op te ruimen en schoon te maken en alle rommel weg te halen. Bij het maken van foto’s van je woning zou dat niet anders mogen zijn. Het is jammer als bijvoorbeeld een ruime kamer op de foto klein lijkt doordat er veel rommel ligt. Zorg er daarom voor dat alle kamers opgeruimd en netjes zijn.

Goed licht is zeer belangrijk

Zoek een mooie zonnige dag uit om je huis te fotograferen. Voldoende lichtinval kan het verschil maken en kies een goed tijdstip uit. Neem de foto’s bijvoorbeeld niet ‘s avonds, maar het liefst iets vroeger in de ochtend. Zit er niks anders op dan te fotograferen bij een grijze lucht? Maak dan gebruik van filters. Er zijn verschillende filters waarmee je de lucht kunt transformeren in een stralend blauwe hemel.

Watermerk

Wil je een watermerk toevoegen? Doe dit zo subtiel mogelijk. Maak het watermerk transparant en plaats deze in de hoek van de foto. De aandacht van de bezoeker moet immers naar het pand gaan en niet naar het watermerk of logo op de foto.

Markeringen op foto’s

Als je graag uitleg wil geven over je woning, kun je dat het beste doen tijdens de eerste bezichtiging. Het is geen goed idee om foto’s te bewerken met extra tekst of markeringen aan te geven om ze te verduidelijken. Dit maakt het vaak alleen maar onduidelijker.

Sfeer

Eventuele kopers willen graag een goed beeld van je woning en de omgeving zien. De omgeving kunnen ze vaak zelf verkennen (al dan niet via Google Streetview). Sfeerbeelden plaatsen van de omgeving in je woningadvertentie is niet nodig. De kopers zullen zelf de omgeving bekijken en anders kun je dit toelichten tijdens de bezichtiging.

Tips voor het maken van goede foto’s van je woning

Een makkelijke een goede tip die je overal direct te horen krijgt: gebruik een goede camera. De camera van een goede smartphone kan soms volstaan, maar vaak is de kwaliteit van telefoon foto’s toch ondermaats. Indien je niet over een goede camera beschikt is het aan te raden om een fotograaf in te schakelen. Verkoop je zelf je huis via JAAP.NL? Dan zit dit inbegrepen in elk pakket.

Zorg voor de juiste belichting

We hebben het al eerder benoemd: op een zonnige dag fotograferen is een must, maar zorg ook voor extra verlichting in donkere ruimtes. Probeer daarbij gebruik te maken van wit licht van een bijvoorbeeld een spot. Geel licht kun je beter vermijden.

Zorg voor de juiste instellingen

Een goede camera is erg handig, maar het is ook belangrijk dat je jouw camera goed instelt. Als het handmatig instellen van je digitale camera te moeilijk is, dan kunt je best even experimenteren met de verschillende modussen van de automatische instellingen.

Fotografeer in de breedte

Gebruik een brede lens of houd de camera op zijn minst horizontaal om brede foto’s van de kamers te verkrijgen. Horizontale foto’s geven een gevoel van ruimte, in tegenstelling tot verticale foto’s. Houd de camera uiteraard ook steeds recht zodat je geen scheve foto’s maakt. Zeker als je met een telefoon foto’s maakt is het zeer belangrijk om de telefoon horizontaal te houden.

Neem veel verschillende foto’s

Neem verschillende foto’s van dezelfde ruimte, steeds vanuit een andere hoek, op een andere hoogte of met een andere lichtinval. Deze ga je niet allemaal online zetten in je advertentie. Je selecteer voor elke selectie of ruimte één foto die je zal publiceren.

Een fotobewerkingsprogramma gebruiken?

Eenvoudige en gratis fotobewerkingsprogramma’s zoals IrfanView en Paint.Net bieden behoorlijk uitgebreide mogelijkheden voor het corrigeren of bewerken van je foto’s. Bepaalde aanpassingen zoals saturatie of verlichting zijn niet alleen eenvoudig, ze geven ook een betere indruk van de woning. Probeer het bewerken tot een minimum te houden. Lens flares en andere effecten zijn overbodig en vertekenen de werkelijkheid. Te veel bewerking is ook niet goed.

Het sorteren van de foto’s

Sorteer je foto’s in een goede volgorde voordat je ze gaat uploaden. De eerste foto is enorm belangrijk, want die bepaalt of mensen op je advertentie klikken of niet. Gebruik dus geen grondplan, dat is immers weinig tot zelfs niet aantrekkelijk. Meestal wordt een gevelbeeld als eerste foto gebruikt, gevolgd door de leefruimtes. Dit trekt vaak het beste de aandacht en wekt nieuwsgierigheid bij een eventuele koper.

Je merkt het: er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden! Een goede voorbereiding is dan ook heel belangrijk. Maak gebruik van deze tips wanneer je jouw woning goed in de kijker wil plaatsen. Dat kan ervoor zorgen dat je woning sneller én voor een betere prijs verkocht wordt. Aarzel dus niet om om hulp te vragen bij het maken van de foto’s.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.