Het belang van video bij de presentatie van je woning

video

Iedereen weet hoe belangrijk beeld is bij het presenteren van een woning. Wil je een potentiële koper een redelijke indruk geven van een huis of appartement, dan doe je dit met veel en goede foto’s; van alle kamers, vanuit verschillende standpunten, en met veel details. Maar wat nog beter werkt – en veel te weinig gebruikt wordt – is video.

Want net zoals een bedrijfsfilm het beste middel is om je bedrijf, merk of product te verkopen, zo is een video de beste manier om alle belangrijke kenmerken en, vooral, het gevóel van een huis over te brengen.

Beter verkopen met video

Als je zelf al eens online op zoek bent gegaan naar een huis, dan ben je er vast al achtergekomen: video werkt! Een film van het huis en de verschillende kamers voegt heel veel toe en je merkt al snel dat je zo’n video keer op keer bekijkt om weer even je geheugen op te frissen en in de stemming te komen.

Op den duur ga je bij iedere nieuwe advertentie meteen op zoek naar een video en is het echt een gemis als deze ontbreekt. Het is dan ook een goed idee om film te gebruiken bij het aanprijzen van je huis, wat eigenlijk gewoon een vorm van videomarketing is. Onderzoek heeft ook uitgewezen dat advertenties met video langer worden bekeken, waarmee de kans op een succesvolle verkoop toeneemt.

Je ziet méér

Je kunt nog zo’n grote fotogalerij in je advertentie zetten, met een video zie je simpelweg méér. Je ziet beter hoe alles op elkaar aansluit, wat de verhoudingen zijn, hoe de hoekjes, plafonds en de verschillende ruimtes eruitzien en ga zo maar door.

Het is ook veel efficiënter voor de gebruiker. Je hoeft niet op verschillende foto’s te klikken, maar kunt gewoon de video starten en alles over je heen laten komen. Uiteraard kun je desgewenst pauzeren of terugspoelen, maar dat hoeft niet om de hele indruk te krijgen.

Vele tools en technieken

Met video heb je een heel arsenaal aan tools en technieken tot je beschikking. Je kunt werken met verschillende lenzen om de kamers bijvoorbeeld extra ruimtelijk of diep over te laten komen; je kunt inzoomen of uitzoomen, zodat je niet alleen de details ziet maar ook hoe ze in het geheel passen. Je kunt verschillende filters gebruiken, overgangen in de montage, en, niet te vergeten, goed gekozen muziek toevoegen om de gewenste sfeer over te brengen.

Natuurlijk kun je ook gewoon voor ‘point en shoot’ kiezen, maar het zou toch zonde zijn als je helemaal niets doet met de vele mogelijkheden die je hebt. Benader je huizenvideo gewoon als een professionele bedrijfsfilm en verkóóp je huis met overtuiging!

Sfeer en gevoel

Het belang van de sfeer wordt vaak onderschat, maar is vaak doorslaggevend. Je kunt twee bijna identieke huizen hebben, die echter op een paar punten verschillen en hierdoor heel anders ‘aanvoelen’. Dit merk je echter meestal pas als je gaat bezichtigen. Tenzij je dit gevoel met een video kunt overbrengen… Het belangrijkste van een huis is het gevoel dat je er hebt als je er daadwerkelijk rondloopt (en woont) en met een video kun je dit gevoel het beste benaderen.

‘Echt’ door het huis lopen

Met een video is het net alsof de bezichtiging al begonnen is. Je kunt (bijna) zelf door het huis lopen, de trap op, alle kamers in, plafonds en hoekjes checken: alles. Dat wil zeggen: je bent nog steeds afhankelijk van wat de cameraman heeft vastgelegd, maar dat kan een hele hoop zijn. In relatief korte tijd, zeg maximaal anderhalve minuut, kun je heel veel op je netvlies krijgen. Je kunt zelfs al buiten, in de straat, beginnen met je tour.

De buurt in beeld met drones

Nog een fijne mogelijkheid – die nog nauwelijks ingezet wordt – is het gebruik van drones om de (directe) omgeving van het huis te tonen. Overdreven, zeg je? Integendeel. De ligging van een huis en de buurt waarin het zich bevindt is bijna nog belangrijker dan het huis zelf. Het is het enige aspect waar je als koper niets aan kunt veranderen.

En als de omgeving van de woning een groot verkooppunt is, dan zou je wel gek zijn als je dit niet in beeld zou brengen. Drones zijn hiervoor ideaal en worden door de dalende kosten van deze slimme vliegmachines ook steeds meer in (andere) bedrijfsfilm gebruikt.

Ze bieden dan ook veel meerwaarde: je kunt je huis vanuit de lucht prachtig in beeld brengen en de ligging tonen tussen de bomen, landerijen, tegenover een park, watertje etc. Of de nabijheid tot een bruisend centrum, speelpleintjes, sportgelegenheden… Alles wat aantrekkelijk kan zijn voor een koper. Vervolgens kun je – heel ‘episch’ – over en om het huis heen vliegen en steeds verder dalen totdat je op ooghoogte zit en met de ‘normale’ tour kunt beginnen.

Verleid de koper met video

Of je maakt gewoon een simpel ‘handheld’ filmpje waarbij je zelf door het huis loopt en de – volgens jou – interessantste en mooiste plekken toont. Ook dát zorgt voor net dat beetje extra gevoel van ‘erbij zijn’ dat zo belangrijk is. Hoe uitbundig of eenvoudig je het ook maakt, met een video presenteer je je woning gewoon altijd nét even wat beter.

2 Comments

  • Sophie says:

    Wat handig om te weten, zal deze tip aan mijn ouders doorgeven, hopelijk gaat de verkoop dan sneller!

  • JAAP.NL says:

    Hoi Sophie,

    Leuk om te horen, bedankt voor je reactie! Verkopen je ouders hun huis via JAAP.NL? Ze kunnen dan altijd een woningvideo bij ons laten maken. Mochten we je nog ergens mee kunnen helpen horen we het graag en succes voor je ouders bij de verkoop van hun woning!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.