Hoe bereid je je beter voor dan je concurrentie bij het huren van een huis?

huren

Hoe vergroot je je kans op dat huis? In dit geval is goed voorbereiden meer dan het halve werk. Bij JAAP.NL krijgen we vaak de vraag ‘hoe je in deze tijden aan een huurhuis komt?’. En dan vooral in de Randstad en omgeving met de tekorten aan woningen. Maar ook in de rest van ons mooie landje zien we het aanbod steeds schaarser worden. Nu hebben wij, behalve hier een prachtig aanbod aan woningen, niet het gouden ei in ons midden.

Voorbereiding

Sterker nog, bij het huren van een huis, bestaat er volgens ons geen goud ei. Wel een zilver ei. En het zilveren ei bestaat uit een grondige voorbereiding, een dedicated werkhouding (ja, echt) en het vertrouwen dat het gaat lukken. Laten we eens op deze punten inzoomen, zodat we ervoor kunnen zorgen dat jij zo snel mogelijk je nieuwe paleis kunt betrekken. Eerst de grondige voorbereiding. Hoeveel doe jij vooraf om je huis te krijgen? Meer dan alleen reageren? Dus nogmaals, maak je voorbereiding grondig. Hoe doe je dit dan?

Verzamel de juiste papieren

Elke makelaar of woningeigenaar houdt er zijn/haar eigen manieren op na om te checken of jij de juiste persoon voor het huis bent. Heus niet omdat ze zeker willen weten dat jij zo goed bij het huis past en de juiste persoon bent die hun huis zo netjes gaat verzorgen. Nee, meestal willen ze gewoon weten of jij voldoende middelen bezit om elke maand netjes je huur te betalen. De financiële middelen (lees: I want the money), maar ook persoonlijke middelen, dus of je elke maand wel op tijd de huur betaalt (lees: I want the money). Dus kunnen we grofweg een schatting maken van de papieren die jij moet inleveren en/of tonen om überhaupt kans te maken op dat paleisje.

Als je nu denkt, dit regel ik allemaal wel als ik te horen heb gekregen dat ik kans maak: niet doen, doe het nu! Bij een aantal documenten heb je er namelijk geen invloed op wanneer je deze ontvangt. De werkgevers- en verhuurdersverklaring moet je aanvragen en zowel werkgever als gemeente hebben echt geen boodschap aan de zoveelste persoon die het “écht nu” nodig heeft. Bespaar jezelf dus stress en regel het.

Deze papieren heb je nodig

Dus welke papieren heb je nodig voor het huren van een woning?

– Je laatste drie loonstroken
– Je contract
– Bij een tijdelijk contract ook nog een werkgeversverklaring
– Een referentie (verhuurdersverklaring) van je huidige verhuurder
– Twee bewijzen van je huidige adres: 2 rekeningen waar je naam én adres op staat vermeld
– Bankafschrift met de afschrijving van de huur, minimaal tot 6 maanden terug
– Bankafschrift met de bijschrijving van je salaris, minimaal tot 6 maanden terug
– Ben je zelfstandig ondernemer? Dan laten we jou binnenkort ook weten welke documenten je nodig hebt.

Neem deze papieren mee naar de bezichtiging

De titel zegt het al, neem de papieren mee naar de bezichtiging. Je scoort punten doordat je laat zien dat je je al hebt voorbereid. Ook wanneer blijkt dat je nog niet alle documenten gereed hebt die ze graag willen zien, geef dan alsnog tijdens de bezichtiging alvast de papieren die je wel hebt. Het getuigt van punctualiteit, dat je serieus bent en beseft dat zij ook gewoon hun werk moeten doen. Helemaal wanneer de woning op gunning wordt vergeven, gaat dit je echt helpen.

Voeg een inhoudsopgave toe

Dan moet je er altijd vanuit gaan dat jij niet de enige bent die alvast de papieren heeft meegenomen, dus hoe onderscheid je je hierin? Door een inhoudsopgave toe te voegen en de papieren in een mooi mapje te stoppen. Iedereen vindt het fijn om overzicht te hebben en dat creëer je hiermee. Voeg dan ook nog even je contactgegevens toe op de inhoudsopgave, hoeven ze daar ook niet meer naar te zoeken als ze je willen bellen met de mededeling dat jij het bent geworden.

Schrijf een leuk handgeschreven briefje met jouw motivatie

En als bonus en een extra “score!”, voeg je als laatste een handgeschreven motivatiebriefje toe. Kort en krachtig, dus geen liefdesverklaring van twee pagina’s. Je kunt jezelf hier voorstellen, wie je bent, waar je werkt, wat je functie is en voeg nog wat hobby’s toe. Waarbij vooral de hobby’s het goed doen waaruit blijkt dat jij een rustige huurder bent. Dus drummen of experimenteren met chemische middelen kun je beter weglaten.

En dan gaan we naar de dedicated werkhouding. Het vinden van de juiste woning vergt structuur en dedication:

Welke nieuwe woningen staan online?

Volg een week lang elke dag JAAP.NL op verschillende tijdstippen om erachter te komen welke woningen nieuw zijn en wanneer de meeste worden geplaatst.

Na deze week zorg je voor structuur

Zorg ervoor dat je elke dag (op één vast moment) de website blijft checken. Je zult zien dat je na een week direct de nieuwste woningen herkent. Hiermee heb je direct een voordeel ten opzichte van je ‘concurrentie’ en dat is dat je direct op elke nieuwe woning kunt reageren. En het voordeel voor jezelf is dat je zeker weet dat je snel hebt gereageerd.

Blijf positief

Zoals ook geschreven in dit artikel over Ikea en je inrichting, wij houden hoop dat het goedkomt voor je (geen hoop, geen glory). En jij houdt ook hoop. Visualiseer je nieuwe woning, praat positief tegen andere mensen over je zoektocht en blijf herhalen dat jouw droompaleis (of ieder geval een ruimte om in te slapen) er absoluut gaat komen. Positieve mensen en positieve gedachten trekken de juiste mogelijkheden aan. Ook dat geloven we bij JAAP.NL.

En denk je nu, pff zoveel werk?! Ja, zoveel werk. Het verschil tussen iemand die snel een woning vindt en iemand die daar net wat langer over doet, zijn precies deze punten. Dus pak hier je voordeel mee en maak er vooral een leuk spel van! Heel veel succes (en plezier) met je zoektocht.

Door Cindy Stechweij op 16 maart 2018

31 Comments

 • Jan Dijkstra says:

  Bedankt voor de tips. Het is niet altijd makkelijk een huurwoning te vinden. Mooi idee om een handgeschreven briefje mee te nemen. Dat heeft toch wel iets persoonlijks en onderscheidt je van de rest.

 • Melissa says:

  Ik ben student en ontvang dus studiefinanciering ook heb ik kinderen (alleenstaand) maak ik ook kans op een woning bij jullie?

 • JAAP.NL says:

  Hoi Melissa,

  Bedankt voor je reactie. Wij zouden je graag van dienst willen zijn, maar helaas is JAAP.NL niet de aanbieder van de woningen die op de website worden getoond.

  Wij zijn enkel het platform waar je al het woningaanbod binnen Nederland kunt vinden. Wanneer je een woning vindt op JAAP.NL kun je contact opnemen met de desbetreffende aanbieder via de ‘Plan een bezichtiging’-knop of je kunt telefonisch contact opnemen via de knop ‘Bel aanbieder’. Deze gegevens kun je onder het adres van deze woning vinden.

  Veel succes gewenst!

 • Djee says:

  Ik wik borg staan voor mijn vriend die ut Canada komt hij huurt het huis en wil zich vestigen in Nederland

  Kan dat?

 • JAAP.NL says:

  Goedemorgen,

  Bedankt voor je bericht. Wij zouden je graag van dienst willen zijn, maar helaas is JAAP.NL niet de aanbieder van de woningen die op de website worden getoond.

  Wij zijn enkel het platform waar je al het woningaanbod binnen Nederland kunt vinden. Wanneer je een woning vindt op JAAP.NL kun je contact opnemen met de desbetreffende aanbieder via de ‘Plan een bezichtiging’-knop of je kunt telefonisch contact opnemen via de knop ‘Bel aanbieder’. Deze gegevens kun je onder het adres van deze woning vinden.

  Mocht je nog vragen hebben, horen wij het graag. Veel succes gewenst!

 • wishal says:

  ik ben dakloos en heb nu net me baan verloren maar heb wel genoeg geld om een kamer te huren en boeg te betalen zou ik dan in aan merking kunnen komen? en dan die maand alles er aan doen dat je werk hebt ?

 • JAAP.NL says:

  Hoi Wishal,

  Bedankt voor je bericht. Wij zouden je graag van dienst willen zijn, maar helaas is JAAP.NL niet de aanbieder van de woningen die op de website worden getoond.

  Wij zijn enkel het platform waar je al het woningaanbod binnen Nederland kunt vinden. Wanneer je een woning vindt op JAAP.NL kun je contact opnemen met de desbetreffende aanbieder via de ‘Plan een bezichtiging’-knop of je kunt telefonisch contact opnemen via de knop ‘Bel aanbieder’. Deze gegevens kun je onder het adres van deze woning vinden. De voorwaarden zullen daarom verschillen, je kunt dus beter rechtstreeks contact met de aanbieder opnemen. Veel succes gewenst!

 • Veska says:

  Goeden dag,ik heb heb koopwoning-tweekamer apartament,maar ik droom en wil met mijn vriend een eengezienswoning gaan huuren via jullie webseit.Is dat mogelijk?

 • JAAP.NL says:

  Hoi Veska,

  Bedankt voor je bericht. Wij zouden je graag van dienst willen zijn, maar helaas is JAAP.NL niet de aanbieder van de woningen die op de website worden getoond.

  Wij zijn enkel het platform waar je al het woningaanbod binnen Nederland kunt vinden. Wanneer je een woning vindt op JAAP.NL kun je contact opnemen met de desbetreffende aanbieder via de ‘Plan een bezichtiging’-knop of je kunt telefonisch contact opnemen via de knop ‘Bel aanbieder’. Deze gegevens kun je onder het adres van deze woning vinden. Veel succes gewenst!

 • Patrick says:

  hallo, ik heb een vraag omtrend het kopje afschrijvinging van huur per maand, hiervoor woonde ik samen met mijn ex-vriendin en de huur stond op haar naam en hiervan heb ik geen inzage
  ik ben een timmerman in vastedienst bij een uitzendbureau
  dus de andere zaken zoals loonstroken, contract werkgeversverklaring en degelijke rekeningen kan ik verschaffen alleen de huur afschrijving kan ik niet tonen hoe kan ik dit oplossen

  mvg

  Patrick Wams

 • JAAP.NL says:

  Beste Patrick,

  Bedankt voor je bericht. Als het altijd van de rekening van je ex-vriendin is afgeschreven, is dat waarschijnlijk geen probleem: wat je niet hebt, kun je niet laten zien. Als voorbeeld: wanneer je voor het eerst een huis gaat huren, kun je ook niet aantonen dat je altijd netjes je huur hebt betaald. Dit kan natuurlijk per verhuurder verschillen, maar als je alle andere formulieren kunt tonen ben je al een heel eind. Veel succes!

 • Ravin Fraser says:

  Een goedemiddag Jaap.

  Via jullie ben ik opzoek naar een huurwoning in regio Zuid-Limburg.
  Maar ik loop er iedere keer tegen aan dat bij mijn zoek instellingen steeds woningen krijg zonder prijs of ver buiten de maximale prijs die ik heb aangegeven waardoor het ontzettend lastig is om vele woningen te vinden op de site die wel binnen mijn instellingen vallen.
  Regelmatig moet ik dan opnieuw de instellingen invoeren of aanpassen om juist die woningen te vinden.
  Daarnaast wijkt ook soms de prijs af die de verhuurder heeft opgegeven met de werkelijke verhuur prijs.
  Mogelijk om hun woning eerder vindbaar te maken op de site.

  Is er geen manier om dat makkelijker te maken om juist die woningen te vinden die ik zoek binnen mijn ingegeven instellingen?

 • JAAP.NL says:

  Beste Ravin,

  Bedankt voor je bericht. Wat ik je zou willen aanraden is om in ieder geval bij het zoeken ‘Prijs op aanvraag’ uit te vinken. Zo krijg je alleen woningen te zien waarbij er in ieder geval een prijs aangegeven is. Zou je ons een voorbeeld kunnen sturen van een woning waarbij de prijs niet klopt? Dat kan via info@jaap.nl of door op dit bericht te reageren. Dan kunnen we het even voor je nakijken. Je kunt natuurlijk ook altijd ‘Meld fout bij huis’ aanklikken: zo kun je het gemakkelijk doorgeven als er iets niet correct is.

  Met vriendelijke groet,

  JAAP.NL

 • Michaela says:

  Good Afternoon Jaap,

  My classmate and I are currently in our second year of university. Our previous housing is not eligible anymore because our contracts have ended. We are financially supported by our parents so they can be our guarantors. My question is if we are still available to apply to the apartments you provide?

 • JAAP.NL says:

  Dear Michaela,

  Thank you for your message.

  Unfortunately we can’t help you find a property. JAAP.NL collects all the properties for sale and rent in the Netherlands, but we are not a broker. If you find a property you like, you can contact the broker by clicking on the ‘Toon Telefoonnummer’ button and call the number that appears.

  If you have any questions don’t hesitate to contact us.

  Kind regards,

  JAAP.NL

 • Giovanie says:

  Uhm kan je bij jullie ook een studio huren met uitkering wayong

 • Jermaine says:

  Hallo mij naam is jermaine
  Ik ben dringen opzoek naar een woning.ik ben net een jaar zzp
  Schilder dus ik kan niet 2 calender jaren tonen van me bank administratie.
  Maak ik nog kans op een woning bij jullie

 • JAAP.NL says:

  Beste Jermaine,

  Bedankt voor je bericht. Wij zouden je graag van dienst willen zijn, maar helaas is JAAP.NL niet de aanbieder van de woningen die op de website worden getoond.

  Wij zijn enkel het platform waar je al het woningaanbod binnen Nederland kunt vinden. Wanneer je een woning vindt op JAAP.NL kun je contact opnemen met de desbetreffende aanbieder via de ‘Plan een bezichtiging’-knop of je kunt telefonisch contact opnemen via de knop ‘Bel aanbieder’. Deze gegevens kun je onder het adres van deze woning vinden. Veel succes gewenst!

 • JAAP.NL says:

  Beste Giovanie,

  Bedankt voor je bericht. Wij zouden je graag van dienst willen zijn, maar helaas is JAAP.NL niet de aanbieder van de woningen die op de website worden getoond.

  Wij zijn enkel het platform waar je al het woningaanbod binnen Nederland kunt vinden. Wanneer je een woning vindt op JAAP.NL kun je contact opnemen met de desbetreffende aanbieder via de ‘Plan een bezichtiging’-knop of je kunt telefonisch contact opnemen via de knop ‘Bel aanbieder’. Deze gegevens kun je onder het adres van deze woning vinden. Voorwaarden zullen dus ook per aanbieder verschillen. Veel succes gewenst!

 • Nick says:

  Beste

  Onze huidige huurder heeft ons huurcontract opgezegd en wij komen dan met 2 kinderen op straat te staan .
  Wij werken beide fulltime en zijn dringend opzoek naar een woonruimte voor ons gezin!
  Ik heb al op 2 woningen gereageerd maar hoelang duurt het voor we iets krijgen te horen .
  Mvg Nick

 • JAAP.NL says:

  Hoi Nick,

  Bedankt voor je bericht. Wij zouden je graag van dienst willen zijn, maar helaas is JAAP.NL niet de aanbieder van de woningen die op de website worden getoond. Wij zijn enkel het platform waar je al het woningaanbod binnen Nederland kunt vinden.

  Wij hebben er dan ook geen invloed op wanneer er contact met je wordt opgenomen voor een bezichtiging. Mocht je daar vragen over hebben kun je het beste even telefonisch contact opnemen met de desbetreffende aanbieder van de woning. Deze gegevens kun je onder het adres van deze woning vinden. Veel succes gewenst!

 • T scholte says:

  Huren met een urgentie verklaring, krijg je voorrang
  Voor een 55 plus woning? Of kom je op een wachtlijst te staan?

  Fijne informatie duidelijk goed voorbereid , dank u.

 • floyd says:

  IK heb mij koop woning verkocht en ben op zeer kort termijn op zoek naar een huur woning

 • Marie says:

  Mooi! ik wil ook heel graag mijn huis verhuren. Hoe kan ik dit het beste oppakken?

 • Marie says:

  Goede informatie! Ik wil graag mijn huis verhuren. Thanks voor de advies!

 • Guido says:

  Waar kan ik filteren op huizen met het “friendscontract”?

 • JAAP.NL says:

  Hoi Guido,

  Helaas is het niet mogelijk om daarop te filteren. Succes met je zoektocht naar een woning!

  Met vriendelijke groet,

  JAAP.NL

 • I.Geertruida. says:

  Mijn beste,

  Ik heb nog geen gegevens als het gaat om loonafschriften,huurafschriften en allerlei andere papieren.
  Kan ik evengoed een bezichtiging plannen?

  Met vriendelijke groet,
  Ivy Geertruida.

 • Slavenburg says:

  Beste Jaap,
  Ik vraag me af of het niet tegen de wet op de privacy is dat je op voorhand, nog voor een persoonlijk contact, al je persoonlijke financiële gegevens op moet sturen en dat dan bepaald wordt of je een pand mag bezichtigen. Uiteraard komen deze zaken terecht wel aan bod als er van interesse in een pand sprake is en dat dit na de bezichtiging leidt tot een huuraanvraag.

 • JAAP.NL says:

  Goedendag,

  Bedankt voor je vraag. Wij zullen je nooit adviseren je financiële gegevens zomaar door te sturen voordat je de woning kunt bezichtigen. In dit artikel wordt je wel aangeraden bepaalde papieren bij je te hebben. Mocht je bij de bezichtiging door hebben dat je kans maakt op de woning heb je alvast alles bij de hand en kun je het zo meegeven. Daardoor laat je zien dat je goed bent voorbereid en de woning graag wilt hebben.

  Succes!

 • Vincent says:

  Ik ga binnenkort ook een huurhuis bekijken en ben mijn papieren aan het verzamelen. Enkel mijn bankafschriften moet ik nog printen en dan heb ik alles wat ik nodig heb. Goed idee om een extra motivatiebriefje te schrijven, wellicht gaat dit ook in mijn voordeel zijn!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.