Hoe blijf je goed verzekerd na een verbouwing?

Hoe blijf je goed verzekerd na een verbouwing

Heb je je huis net verbouwd? Dan is het geen slecht idee om je verzekeringen even onder de loep te nemen. Je wil immers voorkomen dat je onderverzekerd bent na de verbouwing. In dit artikel leggen we je uit aan welke verzekeringen je moet denken, om na een verbouwing helemaal goed verzekerd te zijn.

Opstalverzekering

Met een opstalverzekering zijn alle spullen die in en aan je huis vastzitten verzekerd. Denk bijvoorbeeld aan het toilet, de centrale verwarming en zelfs de de waterleidingen. Maar ook schade aan funderingen en zelfs je laadpaal voor je elektrische auto zijn gedekt met deze woonverzekering. Je hebt recht op een uitkering in geval van brand, ontploffing, blikseminslag, wateroverlast, inbraak, neerslag, vorst en storm. Als je huis na de verbouwing meer waard is, is het belangrijk om je opstalverzekering aan te passen. Op deze manier voorkom je dat je onderverzekerd bent en dat er te weinig wordt uitgekeerd bij rampspoed.

Inboedelverzekering

In tegenstelling tot een opstalverzekering, dekt een inboedelverzekering mogelijke schade aan de spullen die niet vastzitten aan jouw huis. Dit gaat dus om spullen die verplaatsbaar zijn. Een inboedelverzekering doet letterlijk wat het zegt: jouw inboedel, oftewel huisraad, verzekeren. Het gaat dan over spullen zoals je tv, meubels, keukengerei, gordijnen, kleding, speelgoed en alle apparatuur. Deze schadeverzekering valt onder de brandverzekering en dekt schade veroorzaakt door wateroverlast, brand, ontploffing, blikseminslag, storm en inbraak.

Om te voorkomen dat je onderverzekerd bent, raden we aan om een complete inventaris van je inboedel op te stellen. Daarbij doorloop je alle kamers van je huis. Je noteert dan alle aanwezige spullen en het bedrag dat nodig is om de spullen te vervangen. Heb je echter geen zin om een dergelijke inventaris op te stellen, kun je er ook voor kiezen om je inboedel voor een vast bedrag te verzekeren. Indien je niet voor een vast bedrag verzekerd bent, kun je na een verbouwing best je inboedelverzekering laten updaten.

Woonverzekering

Een woonverzekering is een combinatie van een opstal- en inboedelverzekering. Het kan voordelig zijn om deze twee verzekeringen samen af te sluiten. Als je tegelijkertijd schade aan je inboedel en opstal hebt, hoef je maar met één verzekeraar contact op te nemen. Ook is er zo geen discussie over wat onder de inboedel- of opstalverzekering valt. Sommige verzekeraars bieden ook pakketkorting aan. Bovendien hoef je de verzekeringen maar bij één verzekeraar te laten updaten na een verbouwing.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering dient om het financiële risico van overlijden gedurende de hele looptijd van de polis af te dekken. Een dergelijke verzekering wordt meestal afgesloten op twee levens, namelijk op je eigen leven en op dat van je partner. Als één van de twee partners komt te overlijden voor de volledige hypotheek is afgelost, krijgt de begunstigde het verzekerde bedrag uitgekeerd. Zodoende kan de overlevende partner in het huis blijven wonen zonder in financiële problemen te komen. De premie van de overlijdensrisicoverzekering wordt bepaald door de gezondheidsverklaring die je invult bij het afsluiten van de verzekering.

De manier waarop je de verbouwingen hebt bekostigd, bepaalt of je je overlijdensrisicoverzekering moet updaten na een verbouwing. Als je extra geld hebt geleend voor de verbouwing, dan zal je je overlijdensrisicoverzekering moeten aanpassen.

Kortom, het is niet onverstandig om goed stil te staan bij de huidige verzekeringen die je hebt lopen rondom de verbouwing van je huis. Vul of pas deze eventueel aan en zorg er zo voor dat je zo nooit in de problemen komt doordat je niet goed verzekerd bent. Zo geniet je zorgeloos van je mooie gerenoveerde woning!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.