Hoe dek je schade bij een ander dóór jouw woning?

schade

Schade aan je woning of andere spullen van jezelf is vervelend. Raakt je inboedel beschadigd of wordt deze gestolen, dan kun je een beroep doen op de inboedelverzekering. Stormt het en waaien er pannen van je dak, dan is het fijn dat je opstalverzekering dit vergoedt. Maar wat als er een dakpan van je dak valt en deze schade maakt bij een ander, bijvoorbeeld aan diens auto? Of je regenpijp waait los en valt op een prijzig decoratiestuk in de voortuin van je buren? Hoe wordt dit dan vergoed?

Aansprakelijkheidsverzekering

Eigenlijk is het antwoord eenvoudig. Maak je per ongeluk een scheur in een kledingstuk van een ander? Raak je met het voetballen een brildrager vol in het gezicht? Is je kind druk en onvoorzichtig, waardoor iets van een ander sneuvelt? Daarvoor kun je een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, waarbij gezinsdekking (partner en minderjarige kinderen inbegrepen) ook mogelijk is. Dat is geen dure verzekering, maar wel een handige om te hebben. Want schade die je onverhoopt bij een derde maakt, kan je flink wat kosten.

Geen menselijke fout, toch aansprakelijk

Ondanks het feit dat schade bij een ander door een object dat onderdeel uitmaakt van je woning niet aanwijsbaar een menselijke fout is, betreft het nog steeds schade bij een derde. Jouw huis is jouw verantwoordelijkheid, dus jij bent aansprakelijk. Dus ook als jouw dakpan op een voorbijganger terechtkomt die daardoor arbeidsongeschikt raakt. Heb je dan geen aansprakelijkheidsverzekering, dan kun je vele jaren blijven betalen om de schade (ten dele) te compenseren.

Woonhuisverzekering: drie vliegen in één klap

Het is mogelijk om meerdere verzekeringen voor de woning samen af te sluiten. De opstalverzekering, inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering kun je bundelen tot één pakketverzekering. Met zo’n zogenaamde woonverzekering ben je in één keer gedekt tegen zaken als brand, stormschade, diefstal én schade bij een ander.

Schade aan auto

Maak je met jouw auto schade bij een ander, dan kun je een beroep doen op je autoverzekering. Maar wat nou als er schade aan jouw auto of aan de auto van de buren ontstaat door jouw woning? In een straat staan vaak veel auto’s langs de weg. Bij schade moet je in het ene geval een beroep doen op je autoverzekering en in het andere geval op de aansprakelijkheidsverzekering. Ontstaat er schade aan jouw auto door een dakpan van de eigen woning? Dan kun je een beroep doen op de autoverzekering; wel moet de dekking dan uitgebreider zijn dan enkel de WA-verzekering, waarmee je alleen schade dekt die je aanricht bij anderen. Ontstaat er schade aan de auto van de buren doordat er een dakpan van jouw woning op valt? Dan moet je een beroep doen op je eigen aansprakelijkheidsverzekering, aangezien de schade niet met jouw auto is ontstaan.

2 Comments

  • g.schmidt says:

    Mijn buurman laat een aannemer een verdieping op zijn huis aanbrengen, en laat door de aannemer een steiger rondom zijn huis aanbrengen wat gedeeltelijk over mijn woning aangebracht wordt, bij verwijdering van de steiger laar het personeel een dakvorst naar beneden vallen, wie is op dat moment aansprakelijk voor de schade aan mijn zonnescherm.

  • JAAP.NL says:

    Beste G. Schmidt,

    In dat geval is de aannemer aansprakelijk voor de schade veroorzaakt door zijn personeel. Als het goed is is de aannemer daar ook voor verzekerd. Hopelijk komen jullie eruit!

    Met vriendelijke groet, JAAP.NL

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.