Hoe financier je zonnepanelen?

zonnepanelen financieren

Met zonnepanelen bespaar je jaarlijks veel geld. Hoeveel dit is hangt af van het aantal zonnepanelen en WattPiek (WP). Ondanks de snelle terugverdientijd zijn zonnepanelen een flinke investering. Wil je je zonnepanelen financieren? In dit artikel een aantal handige tips.

Kosten zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van je gemiddeld elektriciteitsverbruik per jaar. Je wil tenslotte het beste uit je zonnepanelen halen! Een systeem bestaande uit 10 zonnepanelen (2500 WattPiek) kost gemiddeld €4800. Dit is compleet inclusief omvormer en installatie.

Vaak blijkt 2500 WattPiek niet voldoende om volledig in de energiebehoefte te voorzien. Voor een tweepersoonshuishouden zijn 16 zonnepanelen beter geschikt. De prijs inclusief omvormer en installatie ligt op ongeveer €7600. Voor een 6-persoonshuishouden loopt deze prijs op tot €12.000.

Gemiddelde besparing per jaar

Ondanks deze investering bespaar je jaarlijks tussen de €527 en €1241. Dit betekent dat je in 7 tot 10 jaar de zonnepanelen terugverdient. Bedenk dat zonnepanelen zeker 25 jaar lang minimaal 80% van hun maximale vermogen behalen! Zonnepanelen betekent niets anders dan heel veel geld besparen (en het milieu ontlasten), dus een win-win situatie voor iedereen.

Hoe kun je zonnepanelen financieren?

Het is natuurlijk mooi wanneer je de zonnepanelen uit eigen zak betaalt, maar helaas heeft niet iedereen die mogelijkheid. Gelukkig zijn er een aantal andere manieren om zonnepanelen te financieren.

Dankzij de historisch lage rentes is een persoonlijke lening zeer interessant. Hiermee leen je eenmalig een bedrag, geschikt voor de totale financiering van de zonnepanelen. De persoonlijke lening kent een vaste rente en looptijd, dus zo weet je precies waar je aan toe bent.

Het doorlopend krediet is handig wanneer je op een later moment opnieuw geld nodig hebt, bijvoorbeeld voor de aanbouw van je huis. De rente van het doorlopend krediet ligt wat hoger, maar je kunt afgeloste bedragen altijd opnieuw opnemen (tot aan het maximale lening krediet).

Tips afsluiten persoonlijke lening

Een financiering voor zonnepanelen is geschikt voor (bijna) iedereen, maar om jou te beschermen tegen overfinanciering wordt je BKR getoetst. Lenen moet tenslotte wel leuk blijven! Aan de hand van jouw inkomen en bepaalde vaste lasten volgt er een maximale leencapaciteit. Dit is het maximale bedrag dat je kunt lenen, maar voor de financiering van zonnepanelen zul je vaak niet aan dit maximumbedrag zitten. Daardoor heb je op een later moment altijd nog speling. Kijk je ook even naar de looptijd van de lening? Hoe korter, hoe gunstiger dit voor jou is. Je kunt daarna snel beginnen met het terugverdienen van de aanschaf van zonnepanelen.

Een persoonlijke lening kun je afsluiten bij Frisia Financieringen. Je doet dit online, snel en voordelig.

Vervroegd aflossen van de lening

Dankzij het plaatsen van de zonnepanelen bespaar je enorm op de energiekosten. Met zonnepanelen komt de energierekening soms zelfs op nihil uit, dus het geld dat je hiermee bespaart kun je gebruiken voor het vervroegd aflossen van de persoonlijke lening. Dit kan volledige boetevrij, wel zo handig. Dankzij het vervroegd aflossen verlaag je de maandlasten. Hiermee behaal je gelijk dubbel voordeel: lagere maandlasten en ook nog eens besparen op de energiekosten.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.