Hoe kom je als starter op de woningmarkt toch aan een huis?

maximale hypotheek

Veel starters kunnen er waarschijnlijk wel over meepraten: het is momenteel lastig om een huis te kopen. De wachttijden voor sociale huurwoningen zijn enorm en ook om een vrije sectorwoning te kunnen bemachtigen, moet je aan allerlei voorwaarden voldoen. Is het nog wel mogelijk om als starter op de woningmarkt een huis te krijgen? Wij vertellen je er meer over.

Woningen vliegen als warme broodjes soms zelfs boven de vraagprijs over de toonbank. De rente is laag, dus een hypotheek is wel voordelig momenteel. Starters hebben vaak hulp van buitenaf nodig, bijvoorbeeld van de ouders, maar niet iedereen heeft dat beschikbaar.

Uitdagingen voor een starter:

Een starter heeft eigen geld nodig om de aankoopkosten te dragen. Een hypotheek krijgen kan, maar tot maximaal 101% van de waarde van de woning. Het is dus belangrijk dat je genoeg eigen spaargeld hebt dat je kunt inleggen. Daarnaast moet een starter bijna altijd maximaal financieren en kun je vaak geen winst uit je vorige woning meenemen.

De hypotheek

De hypotheek die een starter krijgt is een eenvoudige maar wel prijzige constructie. De hypotheek moet voor 100% annuïtair worden afgelost in 30 jaar, anders krijg je geen hypotheekrenteaftrek. Een financiering d.m.v. deze hypotheekvorm betekent in de praktijk dat de bruto maandlasten bijna het dubbele zijn van een aflossingsvrije hypotheek. Bijna altijd zijn er twee inkomens nodig om een hypotheek te krijgen. Een starter alleen redt het vaak niet zonder hulp. Er worden steeds meer soorten kredieten opgenomen in het BKR die invloed hebben op de leencapaciteit. Ook telefoonkredieten boven de 250 euro staan in het BKR. Twijfel je hoe je ervoor staat? Vraag dan tegen een kleine vergoeding via bkr.nl een BKR-rapport aan. Dan weet je van tevoren of er nog zaken zijn die je moet oplossen voor je begint aan een hypotheek.

Hypotheek voor starters: de voordelen en mogelijke oplossingen

De rente is nog steeds erg laag. Voor starters zijn advieskosten meestal lager dan voor een doorstromer, soms de helft lager. Dit is omdat de hypotheekconstructie eenvoudiger is voor starters dan voor doorstromers. Als je als starter onvoldoende eigen middelen hebt om de kosten te kunnen betalen die gepaard gaan met het kopen van een huis, kun je hulp inroepen. Starters mogen bijvoorbeeld de hulp van hun ouders inroepen als de situatie het toelaat. Er mag belastingvrij 100.000 schenking van ouders naar kinderen gaan voor aankoop van woning. Als een schenking geen optie is, dan is een Familiehypotheek ook een mogelijkheid. Dan financieren de ouders de hypotheek voor het kind.

Tips voor starters

Over het algemeen hebben starters het dus moeilijk op de woningmarkt maar er zijn wel openingen te vinden. Zo kan een starter toch de woningmarkt betreden. Enkele tips voor als je binnenkort op zoek gaat naar een woning: begin op tijd met sparen voor een eigen woning. Weet wat je kunt lenen en probeer zoveel mogelijk schulden af te lossen, zoals eventuele leningen voor een studie.

Ook op zoek naar een nieuwe woning? Klik hier voor al het woningaanbod op JAAP.NL.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.