Hoe kom je erachter of een huis goed geïsoleerd is?

geïsoleerd

Bij het kopen van een woning zijn er een aantal belangrijke aspecten waar je op moet letten. Eén van deze aspecten is of de woning goed geïsoleerd is. Of de woning wel of niet goed geïsoleerd is, is nogal van invloed op de maandelijkse kosten van een woning namelijk. Maar hoe kom je er nou precies achter of de woning, die jij graag wilt kopen, goed geïsoleerd is? In dit artikel leggen wij het uit!

Het bouwjaar van de woning

Ten eerste kan het bouwjaar van de woning je al heel veel vertellen. Huizen die vóór 1976 zijn gebouwd, zijn vaak niet of nauwelijks geïsoleerd. Huizen die gebouwd zijn tussen 1976 en 1982 zijn meestal voorzien van dak- en spouwmuurisolatie van lage kwaliteit.

Als het huis gebouwd is tussen 1983 en 1991 zijn ze volledig voorzien van isolatie, maar van matige kwaliteit. Huizen die na 1991 zijn gebouwd, zijn normaliter voorzien van goede isolatie. Deze huizen bevatten ook ramen van goed geïsoleerd dubbel glas. Dit zie je ook aan de code tussen de twee glaslagen. De code HR++ staat voor dubbel glas en HR+++ staat voor triple glas. Als er geen code in het glas staat, is het waarschijnlijk niet geïsoleerd.

Bouwkundige keuring

Vaak kun je ook informatie over de isolatie van een woning vinden in een bouwkundig rapport. Dit is een onafhankelijke keuring van een bestaande woning die je laat zien wat de bouwkundige staat van het huis is. Dit rapport geeft je ook een beeld van de kosten, die nodig zijn, om het huis in goede staat te brengen. Ook kun je kijken in de bouwtekeningen en de facturen van de vorige bewoners of hier meer informatie over de isolatie te vinden is.

Met het blote oog

Ook kun je natuurlijk met het blote oog waarnemen of een huis voorzien is van isolatiemateriaal. Zoals al eerder beschreven kun je aan de code tussen de glaslagen zien of de ramen goed geïsoleerd zijn. Als het huis een kruipruimte heeft, kun je deze openen om te zien of de woning voorzien is van vloerisolatie.

In dat geval is er namelijk isolatiemateriaal aan de onderkant van de vloer bevestigt. Om te ontdekken of je spouwmuurisolatie hebt, kun je simpelweg zien aan boorgaten. Bij het plaatsen van spouwmuurisolatie worden er namelijk gaten in de voegen geboord. Om te zien of de woning voorzien is van dakisolatie kun je enkele dakpannen omhoog schuiven.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.