Hoe werkt kosten koper precies?

kosten koper

Bij het kopen van een huis komt er veel op je af. Nieuwe termen, regels waar je nog nooit eerder van hebt gehoord en vragen die bepalend zijn voor wat je toekomstige maandlasten. Een van de termen die veel gebruikt wordt is kosten koper (k.k.). Wat dit precies is en hoe dit werkt, leggen we je hier uit.

Wat is kosten koper?

Kosten koper (k.k.) zijn de kosten die je maakt om eigenaar van je nieuwe huis te worden. Deze kosten zijn opgebouwd uit verschillende kostenposten: de overdrachtsbelasting en de notariskosten.

De overdrachtsbelasting betaal je wanneer je een huis koopt: op je huis, op de bijbehorende zaken als de garage en op de erfpacht. Dit is een verplichte belasting in Nederland en gaat (zoals elke belasting) naar de staat. Deze overdrachtsbelasting betaal je op het moment van de overdracht van het huis middels kosten koper en via de notaris.

Deze kosten worden ook wel de verhuisboete genoemd, omdat je de overheid een bedrag moet betalen voor deze verhuizing.

Wat betekent k.k. achter de vraagprijs?

Bij heel veel advertenties zie je de vraagprijs staan met erachter k.k. Simpel gezegd betekent dit dat de vraagprijs exclusief deze kosten koper is én dat deze kosten voor jou als koper zijn. Zie je dus bijvoorbeeld staan: € 341.000 k.k., dan komen er dus nog kosten bovenop de vraagprijs (of wat je uiteindelijk betaalt voor het huis).

Kun je onderhandelen over deze kosten koper?

De overdrachtsbelasting is wettelijk geregeld en is een vast percentage van het aankoopbedrag: 2% voor woningen en bijbehorende zaken zoals een garage en 6% voor alle andere onroerende zaken zoals een bedrijfspand en de erfpacht. Hier kun je ook niet over onderhandelen. De kosten voor de notaris zijn flexibel, omdat je deze zelf kiest en notarissen eigen tarieven kennen (tussen de € 750 en € 1500). Lees hier wat een notaris precies voor je doet.

Wat je wel kan doen, is de kosten koper uit de vraagprijs onderhandelen. Dit betekent dat het bedrag van de uiteindelijke prijs van de woning afgaat.

Waar moet je nog meer rekening mee houden?

Een deel van de kosten koper zijn aftrekbaar bij de belasting, namelijk de kosten voor de notaris. De overdrachtsbelasting is niet aftrekbaar. Verder is het belangrijk om te beseffen dat je voor deze kosten (en alle andere financieringskosten) geen extra hypotheek krijgt. Je krijgt alleen nog maar een hypotheek voor de woningwaarde. Voor alle bijkomende kosten leg je eigen geld in.

Betaal je altijd kosten koper?

Het is niet zo dat je kosten koper betaalt bij elk huis. Het kan ook voorkomen dat je deze vrij op naam (v.o.n.) koopt. In plaats van k.k. staat er dan v.o.n. achter de vraagprijs aangegeven. Dit komt veel voor bij nieuwbouwwoningen. De kosten voor de notaris en de btw (in plaats van de overdrachtsbelasting) zijn bij de vraagprijs inbegrepen.

Zoals gezegd, het kopen van een huis neemt veel tijd in beslag en je krijgt te maken met allerlei nieuwe termen en mogelijkheden. Hopelijk geeft dit blog je meer inzicht in dit deel van de kosten en kun jij je nu weer gaan focussen op de leuke dingen: scrollen door de advertenties en inspiratie opdoen voor je nieuwe inrichting!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.