Hoeveel kamers moet je nieuwe woning hebben?

kamers

In de woningmarkt weten kopers steeds beter wat ze willen. Toch komt het nog regelmatig voor dat bij het verhuizen blijkt dat je ruimte tekort komt in je nieuwe woning. De vraag is dus: hoeveel kamers heb jij nodig?

Soms is een huis echt liefde op het eerste gezicht, maar veel vaker moet je even rondkijken voor je jouw droomhuis gevonden hebt. Heb je je droomhuis eenmaal gevonden, dan zal niets je kunnen weerhouden en neem je echt alle ongemakken op de koop toe. Maar ook dan is het goed om te weten of je in het nieuw huis echt wel ruimte genoeg hebt.

Aantal (slaap)kamers

Het aantal (slaap)kamers, daar ben je meestal snel uit. Een betere vraag is daarom hoe groot deze kamers moeten zijn. Heb je bijvoorbeeld twee kinderen en in het nieuwe huis 4 slaapkamers, dan heb je ook nog ruimte voor een werk- of logeerkamer.

Maar kun je in die slaapkamers wel echt alles kwijt wat je graag wil? Is de master bedroom groot genoeg voor jullie luxe boxspring en is er dan ook nog plek voor een ruime kledingkast? En kunnen de kinderen naast een bed en kast ook nog een bureau kwijt? Zo niet, dan moet je er rekening mee houden dat je de kledingkasten in een aparte ruimte moet plaatsen en dat je geen mogelijkheid meer hebt om een fijne thuiswerkplek te creëeren.

Garage, zolder of berging

Heb je in de woning waar je nu woont de luxe van een garage of een zolder, onderschat dan niet wat je daar allemaal opgeslagen hebt. Misschien vind je het heerlijk om eindelijk eens alles goed op te ruimen, maar besef ook dat er nog spullen overblijven die je niet weg wil doen. Verstandig is het om, voor je in kaart brengt waar je nieuwe huis aan moet voldoen, een rondje door het huis en ook een garage, schuur, berging of zolder te maken. Kijk eens wat daar staat en wat je toch echt mee wil of moet nemen en maak desnoods een lijst. Zo krijg je beter en reëel beeld.

Wasmachine en droger

Nog een ondergeschoven kindje is de wasmachine (en droger). Maar ook een extra koelkast of vriezer in een bijkeuken of schuur worden vaak vergeten. Waar in het huis komt straks de wasmachine staan? Waar is of komt er een aansluiting? En is de badkamer, bijkeuken of zolder dan nog groot genoeg voor jouw andere wensen?

Heb je nu een bijkeuken en in het nieuwe huis niet, bedenk dan waar die spullen naar toe gaan. Vaak wordt een bijkeuken gebruikt voor (extra) schoenen of jassen. Gaan deze naar de hal? En hoe groot de nieuwe hal en wat moet daar dan nog meer komen naast jassen en schoenen?

Tuin

Een voortuin is voor veel mensen minder belangrijk dan de achtertuin. Toch is het besef dat voorbijgangers dus dichter langs je huis lopen als je maar een hele kleine of geen voortuin hebt, wel belangrijk.

Ook bij de achtertuin speelt mee of je daar de zitplekjes kunt maken die jij graag zou willen, al dan niet in de zon. Is er geen berging of garage, besef dan dat de fietsen in je tuin komen te staan. Heb je de wens om alsnog een tuinhuisje te plaatsen? Teken dit dan eens in op de tekening en bepaal of de tuin dan alsnog voldoet aan jouw wensen qua grootte.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.