Hoge huizenprijzen: waarom betalen we zoveel?

hoge huizenprijzen

Iedere maand zien we weer de berichten over de verder gestegen huizenprijzen voorbij komen. Iedere maand een nieuw record. In elk gesprek over de huizenmarkt hebben mensen het over hoe hoog de huizenprijzen momenteel zijn. Maar als de huizenprijzen tegenwoordig zo hoog zijn, waarom kunnen en blijven we alsnog zulke hoge bedragen betalen? Zitten hier geen risico’s aan? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen.

Lage hypotheekrente zorgt voor hoge huizenprijzen

Voor veel kopers zijn de maandlasten leidend in wat ze willen bieden voor een huis. Door de huidige extreem lage hypotheekrente zijn de maandelijkse kosten van een hoge hypotheek nog heel goed te behappen. Zolang die binnen de normen van de hypotheekbanken passen kun je als huizenzoeker geld lenen voor de woning. Het lijkt erop dat het voor de koper dan niet veel uitmaakt wat de koopsom is, als de hypotheeklasten maar te dragen zijn.

Totaalbedrag vaak lager dan 10 jaar geleden

Het totaalbedrag wat je voor een huis betaalt is niet alleen de koopsom. Dit is namelijk een optelling van alle maandelijkse hypotheeklasten plus het eigen geld dat je in de woning stopt. Dat kun je eenvoudig berekenen als je uitgaat van een hypotheek met volledig annuïtaire aflossing en waarbij de rente 30 jaar vast staat. Voor een annuïteitenhypotheek met een looptijd van 30 jaar is het rentepercentage meer dan 3 keer zo laag als 10 jaar geleden. Als je dit uitrekent en vergelijkt met de gemiddelde woningprijs van nu en in 2011, kom je er achter dat je nu in 30 jaar tijd een veel lager totaalbedrag zou betalen dan in 2011. De gemiddelde prijs was dan wel veel lager, maar doordat de rentes veel hoger waren betaalde je uiteindelijk een aanzienlijk hoger bedrag.

Huizenprijzen niet eens extreem hoog

Deze vergelijking gaat niet helemaal op, eerlijk is eerlijk. Destijds was de grens voor NHG (Nationale Hypotheek Garantie) een stuk hoger dan de gemiddelde huizenprijs. Daarom koos vrijwel niemand ervoor om de hypotheekrente 30 jaar vast te zetten. Toch zet het de huidige huizenprijzen wel in perspectief. Op deze manier bekeken zijn de huizenprijzen nu niet eens zo extreem hoog. Bij de huidige lage rentestand kun je een hoge hypotheek krijgen en vind je dat vanwege de behapbare maandlast waarschijnlijk ook geen probleem. Dus ben je bereid een hoge prijs voor een huis te betalen die past bij die hoge hypotheek.

Het gaat allemaal om vraag en aanbod

Het objectief bepalen van de waarde van een woning is eigenlijk niet mogelijk, ook al moeten taxateurs er wel een bedrag aan hangen. Uiteindelijk wordt de prijs immers bepaald door vraag en aanbod, zoals op elke markt. De vraag naar huizen is groter dan het aanbod, want er zijn gewoon te weinig woningen beschikbaar. Zolang huizenzoekers bereid én in staat zijn steeds hogere bedragen te betalen zal de prijs blijven stijgen. Huizenprijzen worden dus bepaald door vraag en aanbod. De vraag en dus de prijs voor een huis zijn sterk afhankelijk van een lage hypotheekrente. Daarom blijven huizenzoekers meegaan in de stijging van huizenprijzen.

Risico’s van hoge huizenprijzen betalen

Het is belangrijk om te beseffen dat er ook risico’s zijn wanneer je een hoge prijs voor een huis neertelt. Die risico’s zitten in de ontwikkeling van de huizenprijs en de hypotheekrente. De huizenprijzen kunnen dalen, waardoor je er bij de verkoop minder voor terug krijgt dan je er nu voor betaalt. Misschien zelfs minder dan je op dat moment aan hypotheek hebt openstaan, afhankelijk van hoeveel je intussen hebt afgelost. In dat geval houd je bij verkoop een restschuld over en dat is niet fijn.

De rente is geen risico als je jouw hypotheekrente voor 30 jaar vast zet. Je moet dan wel 30 jaar in het huis blijven wonen en in die tijd de hele hypotheek aflossen. In de praktijk gaat het meestal anders. Misschien kies je voor 10 jaar vast, wil je weer een keer verhuizen, of los je niet alles af. Dan kun je er wél last van krijgen als de hypotheekrente stijgt. Dat gaat in de toekomst waarschijnlijk wel weer gebeuren. Die stijgende hypotheekrente zal bovendien gevolgen hebben voor de huizenprijzen, zoals hierboven besproken.

Conclusie

Objectief kunnen we vaststellen dat de prijs die we moeten betalen om een huis te kopen enorm is gestegen, dat zeker. Als we kijken naar de maandlast van een hypotheek en naar het bedrag dat we uiteindelijk in totaal voor de woning betalen, dan valt het wel weer mee. Kies je ervoor om bij het huidige prijsniveau een woning te kopen, omdat je de hypotheek kunt krijgen én kunt betalen? Besef dan in elk geval welke risico’s daarbij komen kijken.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.