Hoge huurprijzen voor veel mensen niet meer te betalen

De huurprijzen zijn haast niet meer te betalen voor mensen die niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. In de vrije sector zijn de prijzen het afgelopen jaar met 6,2 procent gestegen. Huurprijzen van ruim 1200 euro per maand zijn geen uitzondering meer en steeds meer jongeren blijven langer thuis wonen.

Tien jaar geleden was de gemiddelde leeftijd waarop jongeren op zichzelf gingen wonen 23,6 jaar. Inmiddels is dat opgelopen tot 24,6 jaar. Het aandeel 18-jarigen dat thuis woont steeg van 85 procent in 2006 tot 88 procent in 2016. Het percentage 24-jarigen met een kamer bij zijn ouders steeg van 32 tot 36 procent. Zelfs op 27-jarige leeftijd woont nog steeds 17 procent op zolder.

hoge-huurprijzen-niet-meer-te-betalen

Te weinig vrijesectorwoningen beschikbaar

Veel jongeren die de huurprijzen in de vrije sector niet kunnen betalen verdienen te veel voor een sociale huurwoning en komen niet in aanmerking voor een hypotheek. Bijvoorbeeld omdat ze een flexibel of tijdelijk contract hebben, zzp’er zijn of net gescheiden zijn en snel aan een andere woning moeten zien te komen. Er zijn ‘slechts’ 326.000 woningen in de gehele vrijesectormarkt beschikbaar. Juist door die schaarste maken de huurprijzen een flinke spurt, zo constateert Pararius. Veel woningzoekenden komen daardoor klem te zitten.

Hoge huurprijzen belemmeren doorgroei naar koophuis

Een huis kopen is qua maandlasten momenteel heel aantrekkelijk. De hypotheekrentes van nu werden enkele jaren geleden voor onmogelijk gehouden. Maar kopen is niet voor iedereen weggelegd. Vaste contracten worden niet snel meer gegeven en het bedrag dat je aan spaargeld mee moet nemen wordt elk jaar hoger. Reken op € 15.000 voor een huis van € 200.000 euro in 2018. Dat krijg je in een prijzig huurappartement niet bij elkaar gespaard.

Studieschuld

Wat ook meespeelt is dat studenten van school af komen met een studieschuld door het leenstelsel. Daarnaast hebben we in Nederland het jeugdloon: veel jongeren tot en met 23 jaar krijgen maar een deel van het wettelijk minimumloon, terwijl er ook veel jongeren zijn die al op veel jongere leeftijd werken dan 23 jaar, maar hier niet naar verdienen. Een 19-jarige met het minimumloon verdient in 2016 785 euro bruto per maand voor een fulltime baan. Gemiddeld betaalt een woningzoekende in de vrije sector nu 13,50 euro per vierkante meter per maand. Vooral de steden in Noord- Holland, Utrecht en Zuid-Holland krikken dit landelijk gemiddelde flink op. Maar de trend is in het hele land te zien, ook in bijvoorbeeld Eindhoven en Tilburg. Het is dus niet moeilijk om te zien dat iemand die werkt tegen jeugdloon nog wel even bij zijn of haar ouders zal wonen.

Bronnen: Wegwijs, De Limburger

2 Comments

  • J.Kroos says:

    Ik betaal 720,00 voor een sociale huurwoning ,dat is de helft van mijn salaris krijg geen huursubsidie meer moet 15000,00 terug betalen 450,00 per maand kan niet meer leven zo half Nederland gaat zo naar de afgrond

  • Peters says:

    Wat Side rede van de hoge studieschuld
    Vacantie of alleen voor de studie

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.