Hogere hypotheek voor starters

hypotheek voor starters

Starters mogen in 2018 toch iets meer lenen om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te kunnen sluiten. De regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen dat minister Kajsa Ollongren (Wonen) voor deze groep een uitzondering maakt, nu de leenregels komend jaar verder worden aangescherpt.

Vanaf 1 januari mogen huizenkopers nog maar maximaal 100% van de waarde van hun nieuwe woning financieren met geleend geld. In 2017 was dit nog 101%. Het gevolg is dat bijkomende kosten, zoals de overdrachtsbelasting en de notariskosten, met ingang van 2018 volledig uit eigen zak moeten worden betaald.

De regeringspartijen willen dat dat percentage voor mensen met een NHG-hypotheek op 101% blijft. Ze vrezen dat starters door de maatregel ontmoedigd worden een hypotheek met NHG af te sluiten. Deze hypotheekvorm, die banken mogen aanbieden voor huizen met een waarde tot 265.000 euro, heeft een aantal gunstige kenmerken. De rente is lager dan bij andere hypotheken en in het geval de kopers later uit elkaar gaan en gedwongen zijn hun in waarde gedaalde huis te verkopen, dan wordt de restschuld kwijtgescholden.

Rust voor de starter

Voor die extra zekerheid betalen starters wel een eenmalige premie van 1% over de woningwaarde. De coalitiepartijen willen dat die ene procent meegefinancierd kan blijven worden en eventueel fiscaal aftrekbaar blijft, bijvoorbeeld via een aanvullende lening die wordt afgelost uit het rentevoordeel dat de NHG oplevert. Dat zou meer rust voor starters geven.

Restschuld

Om te voorkomen dat mensen na een gedwongen verkoop met een restschuld achterblijven, heeft de overheid de maximale leenbedragen de afgelopen jaren in stappen teruggeschroefd. Ook moeten huizenbezitters inmiddels aflossen op hun huis om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek.

De Nederlandsche Bank pleit er al jaren voor het maximaal te lenen bedrag – uitgedrukt in de verhouding van een hypotheek ten opzichte van de woningwaarde – nog verder te verlagen tot beneden de 100 procent. Hierdoor zouden huizenkopers nog meer eigen geld moeten inleggen om een eigen huis te kunnen kopen. Zover wil de politiek echter vooralsnog niet gaan.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.