Houd jij je financiën bij? Krijg meer inzicht in je situatie

financiën

Financiën: een aantal onder ons houden ervan, een heel aantal ook niet. En bij welke groep je ook hoort, wij vinden dit een dusdanig belangrijk onderwerp dat we je graag meenemen in onze ideeën hierover. Juist omdat het je veel vrijheid en zelfstandigheid geeft wanneer je goed overzicht hebt van je eigen inkomsten en uitgaven. Read en learn en pas op, want voor je het weet ga je het leuk vinden!

Waarom je financiën bijhouden?

Dit is een beetje zoals de vraag, waarom moet je gezond eten? Iedereen weet voor zichzelf vaak wel het antwoord, alleen het ook echt doen is een ander verhaal. En wat de één gezond vindt, vindt de ander echt niet. En dit is hetzelfde met financiën. Vind dus vooral je eigen weg hierin, een weg die goed bij jou past. En dan toch het antwoord op de vraag ‘waarom je financiën bijhouden?’ Dit antwoord kan per persoon verschillen. De één wil meer controle, de ander wil gewoon altijd overzicht, weer een ander wil weten waarop ze kunnen besparen, weer iemand anders wil een huis kopen en wil inzicht in wat ze kunnen besteden. Wat jouw reden ook is, inzicht zorgt voor overzicht en controle.

Wat zijn de mogelijkheden om je financiën bij te houden?

Vroeger had je het handgeschreven huishoudboekje. Hier hield men – handgeschreven – precies in bij hoeveel er werd uitgegeven. Vooral omdat er destijds nog geen digitale middelen bestonden en het geld cash werd uitgegeven, bleek dit een ideaal middel om bij te houden waar het geld heen ging. Tegenwoordig hebben we er heel wat middelen bij gekregen, die we hieronder toelichten, zodat je zelf kunt bepalen welke het beste bij jou past:

Excel als het digitale huishoudboekje
Het bijhouden van je financiën in Excel is eigenlijk het oude huishoudboekje. Je houdt hier namelijk zelf volledig bij wat je inkomsten en uitgaven zijn. Als je een beetje handig bent met Excel, kun je er formules op los laten. Excel rekent dan zelf wat je kunt sparen, wat je kunt besteden en wat de verwachtingen zijn voor de komende maanden. Het voordeel van Excel, is dat je zelf volledige controle hebt over wat je neerzet, wat je wil berekenen en hoe je bepaalde zaken wil benoemen. Ook kan niemand bij jouw gegevens, ze zijn volledig van jou. Een nadeel van Excel is dat je wel de formules moet kennen om hier mee aan de slag te gaan.

Een ander nadeel is ook dat je gebonden bent aan de laptop/computer waar dit bestand staat opgeslagen (behalve als je met een cloud werkt). En een ander punt van Excel, wat een nadeel kan zijn, maar ook absoluut als een voordeel wordt ervaren: je moet alles zelf invoeren. Waar andere mogelijkheden je financiën kunnen importeren vanuit je bank, kan Excel dit niet. Zelf vinden we dit een voordeel, omdat je hierdoor wel veel bewuster bent van je inkomsten en uitgaven.

Gebruik je eigen bank app
Als je nog niet zo thuis bent in de wereld van financiën en je wil wel inzicht hebben, maar het allemaal (nog) niet willen bijhouden, kun je bijvoorbeeld maandelijks je bank app checken. Zo categoriseert de ASN Bank app bijvoorbeeld automatisch je inkomsten en uitgaven per maand. Klopt het niet of weet hij niet waar een bepaalde uitgaven hoort, dan komt deze bij ongeautoriseerd te staan en kun je deze zelf verdelen.

Het voordeel hiervan is dat je vrij weinig hoeft te doen, behalve sommige uitgaven nog categoriseren en hier elke maand naar kijken. Het nadeel is dat je niet zelf categorieën kunt aanmaken en dat het geen blik in de toekomst geeft. Het geeft vooral inzicht in het hier en nu, wat heb je binnen gekregen en wat heb je uitgegeven. Een ander nadeel is dat dit letterlijk per maand wordt weergegeven en bijvoorbeeld niet per salarisperiode.

Gratis online huishoudboekjes
Er zijn genoeg antwoorden van Google als je hiernaar zoekt. En ook de Consumentenbond heeft hier onderzoek naar gedaan, mocht je wat meer kaders nodig hebben. Deze online huishoudboekjes werken vaak samen met banken, waardoor je makkelijk jouw gegevens kunt importeren.

Met het importeren van je financiën worden ze direct in de juiste categorieën gezet en heb je in één oogopslag inzicht in waar je het meeste geld aan besteedt. Ook kun je vaak een budget vaststellen per categorie, zodat je elke maand kunt bekijken of je dit hebt behaald of hier wellicht overheen bent gegaan. Op deze manier dwing je jezelf om na te denken over wat jij realistisch en redelijk vindt qua uitgaven én kun je jezelf checken of dit ook lukt. En wil je weten wat realistisch is? Vaak bieden deze huishoudboekjes de mogelijkheid om te vergelijken met jouw doelgroep, dus wat zijn de gemiddelde uitgavenpatronen waar jij je aan kunt meten.

Betaalde online huishoudboekjes
De gratis huishoudboekjes zijn vaak light versies van de betaalde versies. Als je al wat verder gevorderd bent in het bijhouden van je financiën, bieden de betaalde varianten leuke opties. De extra’s bovenop de mogelijkheden van de gratis versies: je kunt rapportages draaien, volledig je categorieën en subcategorieën beheren en vooruitblikken op de toekomst.

Wil je sparen? Maak het leuk voor jezelf met spaardoelen

Wil jij binnenkort een huis gaan kopen, je balkon zomer-proof maken (lees hier de tips hoe je dit kunt doen) of wellicht wel een mooie reis maken? Maak een spaardoel voor jezelf. Vaak hebben bank apps de mogelijkheid om een spaardoel in te stellen op je eigen spaarrekening, die je ook nog eens zelf een naam kunt geven. Hier kun je precies bijhouden hoeveel je nog nodig hebt.

Extra inspiratie om te sparen: leg elke korting in een spaarpotje

En voor extra inspiratie om extra goed te sparen: leg elk geld opzij wat je hebt bespaard op een product/dienst met korting. Huh? Oké, een voorbeeld: je koopt bananen in de aanbieding. Normaal zijn ze €1,20 en nu zijn ze 99 cent, dan leg je dus 21 cent weg. Of je koopt kaartjes voor een festival via Marktplaats en je hebt er twee voor €30,- goedkoper dan de normale ticketprijs, dan leg je €30,- weg. Dit is een hele leuke manier van sparen en daarbij ga je ook nog eens zien hoeveel producten en diensten we gebruiken met een korting.

Dit zijn allemaal mogelijkheden om meer inzicht, overzicht en controle te krijgen over je eigen financiën. Hopelijk geeft dit jou de ruimte om je eigen financiën te beheren en belangrijker: om de uitgaven te realiseren die jij belangrijk en reëel vindt voor jouw levensstijl.

Voordat je hier mee begint en meer inzicht krijgt, wat denk jij waar je meer geld aan uitgeeft? Je boodschappen, leuke dingen of wellicht wel je kleding en schoenen aankopen? Benieuwd of het klopt wat je denkt!

Door Cindy Stechweij op 15 mei 2018

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.