Huis bezichtigen: waar let je op?

huis bezichtigen

Ben je enthousiast geworden bij het bekijken van een woning op JAAP.NL? Dan is het tijd voor een bezichtiging! Dat doe je niet alleen door goed rond te kijken in de woning, maar ook door van tevoren informatie te zoeken en kritische vragen te stellen aan de verkoper. Alles wat je nu te weten komt, kan later weer van pas komen in de onderhandelingen. Een huis bezichtigen doe je dus niet zonder enige voorbereiding.

Check de tijd dat een woning in de verkoop staat

Het is handig om van tevoren te weten hoelang een woning daadwerkelijk in de verkoop staat. Je kunt dit aan de verkoper vragen, maar je kunt deze informatie ook altijd bij een woningadvertentie op JAAP.NL zien bij het kopje ‘Waarde’. Zodra je weet hoelang de woning te koop staat, heb je inzicht in hoe populair de woning is. Staat het huis al langer dan zes maanden te koop? Dan is de kans groot dat de verkopers akkoord gaan met een lager bod, want ze zijn al een hele tijd op een koper aan het wachten. Hoe langer de woning te koop staat, hoe lager je jouw eventuele bod kunt inzetten.

Heeft de verkoper al een andere woning gevonden?

Op het moment dat een verkoper al een nieuw huis op het oog heeft, of misschien zelfs al gekocht, kan dat je onderhandelingspositie beïnvloeden. De verkoper wil er waarschijnlijk graag vanaf, maar houd ook goed in de gaten hoe populair de woning is.

Ligging en omgeving

Een huis bezichtigen draait niet alleen om de binnenkant. Het is ook goed om te kijken naar de ligging ten opzichte van voorzieningen. Zijn er genoeg scholen in de buurt? Of misschien zit je minder op scholen in de buurt te wachten, maar vind je weer heel andere voorzieningen belangrijk. Bijvoorbeeld een sportschool in de buurt, een supermarkt op loopafstand, een treinstation om snel op je werk te komen of een groot park om je hond uit te laten. Deze informatie kun je ook altijd op JAAP.NL opzoeken onder het kopje ‘Buurt’. Hier zie je precies welke voorzieningen er zich in de buurt bevinden, maar ook het gemiddelde inkomen van je buren, gezinssamenstelling, geluidshinder en de veiligheid in de buurt. Bij de ligging van een huis kun je ook denken aan de ligging ten opzichte van de zon. Ga je liever voor een woning met een tuin of balkon op het westen of op het zuiden?

Degene die het beste weet hoe de ligging en omgeving is, is de verkoper zelf. Vraag daarom aan de verkoper of verkopend makelaar hoe de buurt is om in te wonen. Is het een aanrader of vindt de verkoper dat er wel minpunten zijn? Let op, wat voor hem of haar minder prettig is kan voor jou juist een must zijn. Vraag dus altijd door naar de reden achter een mening.

Maandlasten voor gas en licht

Het is niet gek om te vragen naar de maandelijkse kosten, zoals gas en licht. Zo krijg je namelijk een vrij goede indicatie van wat jij uiteindelijk zou moeten betalen aan de woning. Natuurlijk moet de verkoper verplicht het energielabel overhandigen bij de officiële overdracht van het huis. Vraag tijdens de bezichtiging meteen wat het energielabel is.

huis bezichtigen

Eventueel onderhoud aan de woning

Waarschijnlijk koop je het liefst een woning waar je niet te veel onderhoud aan hebt. Daarom is het belangrijk om aan de verkoper te vragen hoeveel onkosten deze al aan de woning heeft gehad en wat dat in totaal heeft gekost. Wat is er recent aan de woning gedaan? Zijn er dingen aan de woning die wel aan vervanging toe zijn? De verkoper weet dat natuurlijk als de beste.

Vereniging van Eigenaren

Indien je in een appartement gaat wonen, kun je vragen of er een actieve Vereniging van Eigenaren is, wat de maandelijkse bijdrage daarvoor is, welke onderhoudskosten er onlangs zijn besteed of binnenkort besteed gaan worden en of welk bedrag er in de gezamenlijke pot zit. Twijfel je, dan kun je ook aan de verkoper of je de notulen van de vergadering van de VvE mag zien. Dan weet je zeker wat er speelt, of er bouwkundige gebreken zijn en of er geluidsoverlast is.

Vraag ook zeker hoe oud de cv-ketel is. Dat is enorm relevant, want een nieuwe cv-ketel installeren kost je zo 2000 euro. Is het een ouder huis of heb je een vermoeden dat er sprake kan zijn van asbest? Vraag dan om een asbestvrij-verklaring. Is dat er niet, dan is er waarschijnlijk ook geen asbestinventarisatie geweest. Vanaf 1945 tot in de jaren tachtig werd asbest veelvuldig gebruikt in gebouwen, woningen en installaties. Koop je het huis zonder zo’n verklaring, bedenk dan dat je een risico neemt. In het ergste geval koop je een woning die van onder tot boven vol met asbest zit en heb je met een beetje pech honderdduizend euro schade. Neem dat risico niet!

Isolatie, daken en kruipruimtes

Tijdens de bezichtiging kun je de houten kozijnen controleren. Dit kun je doen op verf, of het hout zacht is, of het is kromgetrokken en controleer de afwerking van ramen en deuren. Bekijk de voegen bij de gevel voor goede isolatie: zijn deze hard en zijn er scheuren? Controleer bij een schuin dak of de dakpannen recht liggen en dat ze niet kapot zijn. Dit kan tot lekkage leiden. Hoe schuiner het dak, hoe minder lekkage. Controleer ook de kruipruimte: controleer hierbij de ventilatie. Als er een muffe lucht hangt, dan kan het zijn dat de ruimte slecht is geventileerd of dat de ruimte water bevat. Twijfel je? Laat dan een bouwtechnische keuring uitvoeren wanneer je echt geïnteresseerd bent en de woning wil kopen.

Huis bezichtigen?

Ga je binnenkort een huis bezichtigen? Nu weet je waar je op moet letten. Het is in sommige gevallen lastig, maar probeer ook door het interieur heen te kijken. Alles is immers vervangbaar en gaat mee met de verkoper! Let er wel op dat je een woning kiest waarin je niet de keuken, de badkamer én de vloer moet vervangen als je niet zoveel geld te besteden hebt. Zijn er dingen die je mooi vindt? Vraag dan of je de mogelijkheid hebt om spullen over te nemen. Veel succes en plezier tijdens de bezichtigingen!

25 Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.