Huis gekocht? Deze woonverzekeringen heb je nodig

woonverzekeringen

Heb jij na een lange zoektocht het huis van je dromen gevonden? Fijn, want dat betekent dat je nu eindelijk nieuwe spullen voor je interieur kunt gaan uitkiezen!

Maar al die mooie, nieuwe spullen wil je natuurlijk wel goed verzekerd hebben. Er zijn een aantal belangrijke verzekeringen waarmee je jouw nieuwe stulpje veiligstelt. Welke woonverzekeringen dit precies zijn en waarvoor je deze afsluit, lees je in dit artikel.

Welke verzekeringen heb je nodig bij een koophuis?

Je kunt behoorlijk in verzekeringsland verdwalen, want verzekeringen zijn er in overvloed. Je huis is waarschijnlijk de grootste aankoop die je in je leven zult doen, dus daar wil je zuinig op zijn. Een woonverzekering geeft je hierbij veel zekerheid. Heb je een eigen huis, dan heb je in feite deze drie verzekeringen nodig:

  • Opstalverzekering
  • Inboedelverzekering
  • Overlijdensrisicoverzekering

De dekking van de opstalverzekering

Bij de opstalverzekering wordt de schade aan de woning (en alle delen die vastzitten aan de woning) vergoed. De opstal bevat dus woning en alle onroerende goederen die tot het huis behoren. Je kunt hierbij denken aan leidingen, schuurtjes, schuttingen, zonnepanelen, sanitair en centrale verwarming. In je polis vind je precies terug wat jouw verzekeraar vergoedt, maar de meeste verzekeraars vergoeden schade die is ontstaan door brand of ontploffing, water, storm vanaf windkracht 7, inbraak, diefstal en vandalisme.

Inboedelverzekering

Dvd’s, sieraden, je laptop en dure smartphone: als je alles bij elkaar optelt, heb je eigenlijk best wat spullen in huis die veel waard zijn. Wanneer er wordt ingebroken of wanneer er brand uitbreekt, kun je deze spullen vaak niet zomaar vervangen. Daarom is het belangrijk om een inboedelverzekering af te sluiten: een inboedelverzekering dekt namelijk schade aan spullen als gevolg van brand, storm of blikseminslag, een overstroming of diefstal.

Heb je een kat of een hond in huis die nogal eens de boel op stelten zet, spelende kinderen of een onhandige partner? Neem dan de complete inboedelverzekering: deze dekt namelijk ook de schade die jijzelf of een gezinslid toebrengt aan je spullen. Hoef je je daar ook geen zorgen over te maken!

Welke schade is niet verzekerd?

Niet alles is verzekerd met een inboedelverzekering. Er zijn een aantal uitzonderingen, zoals schade door onvoldoende onderhoud of slijtage, bij reparatie of reiniging, bij neerslag (openstaande ramen of deuren) en mobiele elektronica is niet verzekerd tegen vallen of stoten.

Aansprakelijkheidsverzekering

Ter aanvulling kun je ervoor kiezen om een aansprakelijkheidsverzekering te nemen. Deze verzekering dekt de schade die je aanbrengt aan anderen, bijvoorbeeld wanneer je tegen iemand aanrijdt tijdens het fietsen en deze persoon gewond raakt, of wanneer je dochter de lievelingsvaas van oma omver stoot. De kosten van schade die je aan anderen toebrengt, kunnen al snel hoog oplopen. Het is wel zo’n prettig idee wanneer je dit hebt meeverzekerd.

Overlijdensrisicoverzekering

De hypotheekverstrekker kan een opstalverzekering verplicht stellen. Daarnaast stelt de hypotheekverstrekker vaak ook een overlijdensrisicoverzekering als voorwaarde. Je denkt er natuurlijk liever niet over na dat er iets met jou of je partner kan gebeuren, maar het is wel belangrijk om dit goed geregeld te hebben. Een overlijdensrisicoverzekering keert namelijk een vooraf afgesproken bedrag uit als je voor een bepaalde datum overlijdt. Met dit bedrag kunnen de nabestaanden de hypotheek deels aflossen. Zo kunnen zij alsnog in de woning blijven wonen.

Waarom verzekeren?

Ondanks het feit dat een woonverzekering niet verplicht is, komt deze helaas vaak genoeg van pas. Je huis is niet alleen jouw thuis, het is ook je grootste investering. Belangrijk dus om je zaken goed geregeld te hebben. Met een woonverzekering slaap je in ieder geval een stuk rustiger.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.