Huis gekocht met verborgen gebreken? Dit kun je het beste doen

verborgen gebreken

Je hebt dat huis gekocht! Na eindeloos veel bezichtigingen, biedingen en hopen dat ze ingaan op jouw bod, is het eindelijk zover. Je bent de nieuwe eigenaar van dit huis. Na wat glazen champagne verder, duik je onverwachts met een enorme vaart van je roze wolk af. Want dit huis heeft toch wat meer gebreken dan je wist… En nu? Wat zijn de eerste stappen die je het beste kan nemen wanneer blijkt dat je een huis met verborgen gebreken hebt gekocht?

Verborgen gebreken, wat zijn dit eigenlijk?

Een verborgen gebrek is niet zomaar een scheur in de muur die je zelf ook had kunnen zien. Nee, dit is een gebrek die je zelf als koper niet had kunnen ontdekken en waar de verkoper je ook niet van op de hoogte heeft gebracht. Dit kan bijvoorbeeld een rottend dak zijn of een scheur in de steunpilaar waar de verkoper bewust dingen heeft voorgehangen.

Maar dit kan ook iets zijn waar de verkoper ook niets van wist. Een verborgen gebrek hoeft dus niet altijd bewust verborgen te zijn geweest. Wanneer je je afvraagt of iets een (verborgen) gebrek is, dan kun je dit toetsen met de vraag: staat dit normaal gebruik van mijn huis in de weg? Bij een rottend dak: ja. Bij ernstige schimmel: ja. Bij een scheur in de muur: nee.

Jouw onderzoeksplicht als koper

Als koper heb je een onderzoeksplicht. Dit betekent dat je het huis grondig moet onderzoeken op (onder andere) gebreken. Gebreken die met het blote oog te zien zijn, maar ook gebreken die niet direct waarneembaar zijn. Om deze laatste reden is het slim om een bouwkundige keuring te doen, zodat je zeker weet (je laat het ten slotte door een expert doen) dat er geen verborgen gebreken zijn binnen jouw nieuwe woning.

De mededelingsplicht van de verkoper

Naast dat jij als koper een onderzoeksplicht hebt, heeft de verkoper ook een rol, namelijk een mededelingsplicht. De verkoper moet jou alles over het huis vertellen, inclusief alle gebreken, voordat de aankoop rond is. Dring hier ook op aan, want als de aankoop eenmaal is gedaan, heb jij het huis gekocht in de staat zoals deze is.

Toch nog een verborgen gebrek

Jij hebt aan je onderzoeksplicht gedaan en toch duikel je nu van die roze wolk af. Er blijkt wel degelijk schade te zijn aan het huis, wat normaal gebruik in de weg staat. Of de verkoper hier wel of niet van de hoogte was, hij/zij is aansprakelijk voor dit gebrek aan jouw woning. Heel vervelend, want dit staat een glorieus begin van jouw nieuwe leven in de weg. Het is belangrijk om nu een aantal stappen te zetten, zodat alles hopelijk snel wordt opgelost.

Bespreek het gebrek met de verkoper

Het beste dat je nu als eerste kan doen, is het gebrek bespreken en melden bij de verkoper. Wellicht was hij/zij helemaal niet op de hoogte hiervan en staan ze ervoor open om dit samen zo snel mogelijk op te lossen. Je kan dit gesprek telefonisch of schriftelijk doen. Het is wel belangrijk om alles schriftelijk te bevestigen, zodat je op papier hebt wat jullie hebben besproken.

Stel de verkoper ingebrekestelling

Wanneer je er niet samen uitkomt met de verkoper, dan kun je hem/haar in gebreke stellen. Dit betekent dat je deze persoon verantwoordelijk houdt voor het gebrek wat er is in je huis. Dat doe je door middel van een aangetekende brief, waarin je aangeeft wat de gebreken zijn, wat je verwacht van de verkoper en wat je gaat doen wanneer je binnen een bepaalde termijn niets hoort. Heb je een rechtsbijstandsverzekering? Zorg dan dat je eerst met hen schakelt voordat je een brief stuurt, zij kunnen je hierbij helpen.

Wil je herstel of een schadevergoeding?

Je kan van de verkoper eisen dat hij/zij het gebrek herstelt of je kan een schadevergoeding eisen zodat je zelf het herstel kan doen. Zorg er in ieder geval voor dat je een gedegen onderzoek laat uitvoeren naar het gebrek, zodat je precies weet wat er speelt en welke kosten hieraan verbonden zijn.

Kom je er nog steeds niet uit? Dan kun je een procedure starten

Hopelijk is dit niet nodig en zijn jullie er allang uitgekomen samen. Mocht dit toch niet het geval zijn, dan kun je als laatste optie een procedure starten. Bedenk wel goed voor jezelf of de baten afwegen tegen de kosten en laat je van tevoren goed informeren door een juridisch adviseur.

We gaan ervan uit dat je een huis koopt zonder verborgen gebreken, maar wanneer dit wel zo is, hopen we met je mee dat je er op een goede manier uitkomt met de verkoper. Zodat jij alsnog weer op je roze wolk kan klimmen en dat glorieuze begin van je nieuwe leven weer in zicht komt.

Door Cindy Stechweij op 19 juli 2018

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.