Huis kopen en direct verbouwen: waar hou je rekening mee?

verbouwen

Voor een nieuw huis heb je verschillende wensen en een ideaalbeeld. Toch is het vinden van jouw ideaal niet altijd even makkelijk. Blijkt het huis dan aan bijna alle wensen te voldoen, mis je ruimte of een extra kamer. Besef dan dat het nieuwe huis direct verbouwen ook een optie is.

Of het nu gaat om een slaapkamer of dat je woonkamer in het nieuwe bijna perfect huis te klein zijn, maakt niet uit. Een dakkapel, uitbouw of serre aanbouwen kunnen allemaal goede opties zijn. Net als de keuken verplaatsen en zo je woonruimte vergroten bijvoorbeeld. Als je ervoor kiest om je nieuwe huis direct te gaan verbouwen, zijn er alleen wel een aantal zaken om rekening mee te houden.

Waar moet je rekening mee houden?

Allereerst is er meer tijd nodig tussen de sleuteloverdracht en je verhuizing. Hoeveel tijd hangt af van wat je gaat verbouwen. Wil je alleen dakkapellen plaatsen om kamers te vergroten, of een muurtje verplaatsen of verlengen, dan zal dit niet weken aan tijd gaan kosten. Maar ga je voor een uitbouw of diverse wat ingrijpendere verbouwingen, dan is er waarschijnlijk meer tijd nodig.

Ben je een starter? Dan is het een kwestie van langer thuis of in je huidige huurwoning blijven wonen. Heb je een huis dat verkocht moet worden, dan is het verstandig om daar wel rekening mee te houden. Niet alleen met de datum, maar ook met geld en je hypotheek.

Geld voor verbouwen

Ga je als starter een huis kopen dat je direct wil verbouwen, dan zijn er wat regels. Op basis van je inkomen kun je een hypotheek krijgen en daar kan een verbouwing in meegenomen worden. Alles moet dan wel binnen regels passen. Tenzij je een bedrag gespaard hebt dat voldoende is voor de verbouwing. Heb je dat niet, dan is het goed om te weten dat er naast de mogelijkheid de verbouwing mee te nemen in de hypotheek nog een andere optie is. Namelijk om geld te lenen voor een verbouwing.

Ga je direct je nieuwe huis verbouwen, dan zijn een aantal bedragen van belang. Dat is als eerste de vraagprijs, maar ook de marktwaarde van het huis en de marktwaarde na verbouwing. Daarbij mag de marktwaarde van het huis na verbouwing niet hoger zijn dan jouw maximale hypotheekmogelijkheid.

Een voorbeeld: stel, je wil een verbouwing van €20.000,- en je hebt een inkomen waarmee je €300.000,- kunt lenen. De aankoopprijs van het nieuwe huis is €250.000,-. Door de verbouwing wordt het nieuwe huis direct meer waard. Gemiddeld is dat 70% van prijs van de verbouwing, in ons voorbeeld is de meerwaarde €14.000,-. Opgeteld bij de aankoopprijs is het huis na de verbouwing dus €264.000 waard. Met een maximale hypotheekmogelijkheid van €300.000,- blijf je daar dus onder.

Naast het bedrag voor het huis €250.000 en de €20.000 voor de verbouwing, moet je ook nog €15.000,- aan kosten koper betalen. Hierdoor is er een totaal van €285.000,- nodig. De waarde van het huis na verbouwing is echter maar €264.000,-. Dit betekent dat je €21.000,- zelf moet betalen. Dat kan met gespaard geld of zoals aangegeven met een persoonlijke lening.

Doorstromer

Ben je een zogenoemde doorstromer en verkoop je je huis met overwaarde, dan kun je dat gebruiken voor je verbouwing. Daarbij wordt gekeken naar de hypotheek die mogelijk is op jouw of jullie inkomen, maar ook naar de overwaarde van je huidige huis. Stel, je hebt een overwaarde van €70.000,- en je wil een huis kopen en verbouwen, dan ben je verplicht om het hele bedrag te gebruiken voor de aankoop van het huis en de verbouwing. Daarbij moet je er rekening mee houden dat de overwaarde pas vrij komt als het huis (je huidige woning dus) verkocht is. Een tijdelijke overbruggingshypotheek is dan een optie. Maar ook hier is een aparte lening een optie.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.