Huis kopen? Ga goed voorbereid op pad

huis kopen

Zelden stonden er zo weinig woningen te koop als nu. De markt is gespannen en dat geldt niet alleen voor de vier grootste steden. Nu sta je zelf op het punt om een huis te kopen. Er gaan verhalen dat bezichtigingen met hordes tegelijk worden ingepland en bieden boven de vraagprijs is eerder regel dan uitzondering. Hoe zorg je er dan voor dat je in het geweld van de huidige woningmarkt een plek bemachtigt? Advies van onze JAAP-makelaar: ga goed voorbereid op pad!

Huis kopen? Bepaal vooraf de hoogte van je hypotheek

Als er meer gegadigden zullen zijn voor een woning, is het slim om voorafgaand aan de bezichtiging al helder te hebben hoeveel je van de bank mag lenen. Biedingen worden snel na de bezichtiging opgevolgd. Zo kun je direct na het zien van het huis meedoen met de biedingenstrijd en weet je exact waar je eigen plafond ligt.

Bieden boven de vraagprijs neemt wel risico’s met zich mee. Een bank, verzekeraar of andere geldverstrekker houdt bij bepaling van de maximale hypotheek rekening met drie factoren: je inkomen, eventuele andere leningen of financiële verplichtingen en de marktwaarde van de woning. Het taxatierapport zal de uiteindelijke hoogte van je hypotheek bepalen. Hieronder lees je meer over de taxatie en waarde van het huis.

In gebieden met krimp, waar de markt veel minder overspannen is en er zo meer ruimte ontstaat voor onderhandelen, kan het interessant zijn om te weten wat de huidige geregistreerde hypotheek op het huis is. Als het hypotheekbedrag lager is dan de verkoopprijs, heb je meer ruimte voor onderhandelen. Hier vind je meer informatie over het rapport Hypothecair bericht.

Denk goed na over je openingsbod

Je openingsbod is bepalend voor het verdere proces. Is deze te laag, dan zal de kans klein zijn dat de verkoper hierop ingaat. Te hoog is echter ook niet goed, je kunt moeilijk stappen omlaag maken. Een woningwaarde rapport helpt je bij het bepalen van je bod. In dit rapport worden zowel kenmerken van de woning en de omgeving, als de verkoopgegevens van vergelijkbare panden in de directe omgeving van het te taxeren pand meegenomen. Veel makelaars en taxateurs gebruiken ditzelfde rapport om de hoogte van de waarde van de woning te bepalen.

Ontbindende voorwaarden

Ben je er zeker van dat je de financiering rond gaat krijgen, dan kun je aangeven te willen bieden zonder ontbindende voorwaarden voor financiering. Hiermee geef je aan je hypotheek met zekerheid rond te krijgen, de verkoper geef je ook extra zekerheid dat de koop definitief doorgaat. Hij zal zo eerder geneigd zijn in te gaan op je bod.

3 Comments

  • Alma heijink says:

    Hier nog niet maar ons huis is ook te koop

  • I Haan says:

    Waar vind ik mijn nieuwe woning ?

  • Lauren says:

    Nuttig artikel met handige informatie. Ik ben mij momenteel aan het inlezen voor het kopen van een huis en hier heb ik wat aan! Ook ben ik aan het inlezen over het regelen van verzekeringen etc.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.