Huis kopen? Let alvast op de gasaansluiting

gasaansluiting

Na de laatste politieke besluiten is het wel duidelijk dat gasaansluitingen in woningen en gebouwen bepaald niet de toekomst hebben. Geen verrassing zover, maar als in 2030 de Groningse kraan helemaal is dichtgedraaid, zijn we in Nederland dan wel klaar voor de toekomst?

Het overgrote deel van de Nederlandse woningen kent nog verwarming middels gas. Ongeveer een vijfde deel van de 7 miljoen huizen heeft energielabel A of B, wat je energiezuinig zou kunnen noemen. Maar dat betekent niet dat de aloude cv-ketel inmiddels bij de stort ligt.

Als we over 12 jaar onze huizen alleen nog verwarmd willen hebben door zonnepanelen, warmteboilers en wat al niet meer, dan zal elke huizenbezitter nu zo zoetjesaan moeten beginnen met investeren. Energiezuinige apparaten zijn bij aanschaf zeker niet portemonnee-zuinig. Dus tenzij je de jackpot wint, of de overheid subsidieert de komende jaren nog flink bij, zul je nog even flink moeten sparen.

Verbied gasaansluitingen

NVB-Bouw, een organisatie voor bouwondernemers deed onlangs een oproep om gasaansluitingen bij nieuwbouw volgend jaar te verbieden. In een reactie hierop liet Vereniging Eigen Huis weten dat huizenkopers de dupe zijn als het bouwers volgend jaar wordt verboden huizen te bouwen met gasaansluiting. De bestaande ontwerpen voor nieuwbouw zijn nog niet geschikt voor gasloze alternatieven voor de cv-ketel. Zij kijken daar anders tegenaan.

De bouwsector werkt vaak met ”traditionele” concepten, die in de loop van jaren zijn uitgedacht. Als je in dat soort huizen moderne verwarmingssystemen aanlegt, zorgt dat voor problemen. Natuurlijk is de energietransitie belangrijk, maar Vereniging Eigen Huis vinden dat je de consument niet mag opzadelen met problemen die ontstaan als je te gehaast overstapt op een nieuw systeem.”

Stikstofinstallatie

Of het zo ver gaat komen dat alle woningen in Nederland volledig energiezuinig zullen worden, is maar zeer de vraag. Er zijn alternatieven voor het Groningse gas, maar wat evengoed gas betreft. Minister Wiebes is bezig met een plan voor een stikstofinstallatie.

Deze kan – nu wordt het wat technisch – hoogcalorisch gas omzetten in laagcalorisch gas. Die werking hier uitleggen zullen we je besparen, maar het is nu eenmaal zo dat onze gasaansluitingen slechts voor één soort gas zijn gemaakt. Dit gaat dan wat extra kosten en Jan met de pet moet dit uiteraard ophoesten. De gasaansluitingen blijven tenminste wel bruikbaar.

Hoe het ook gaat lopen, duidelijk is wel dat je bij het kopen van een bestaande woning absoluut moet kijken naar de huidige staat van de energiebron(nen). Stel dat de ketel het nog wel goed doet – naar de maatstaven van de verkopende partij natuurlijk – maar het beestje gaat al een aantal jaar mee, houd er dan rekening mee dat je binnen niet al te lange tijd over moet stappen op iets anders.

Een aanschaf van een goed alternatief, een hybride warmtepomp, kost snel €3000,-. Gelukkig bestaat er nog zoiets als subsidie, maar ook dat potje heeft een bodem. Je weet nooit wanneer we in de volgende economische crisis belanden. Laat niet al je investeringsmogelijkheden afhangen van iets dat je al dan niet kunt krijgen van onze overheid.

Door Simon Grooten op 7 mei 2018

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.