Een huis kopen met zonnepanelen: waar moet je op letten?

zonnepanelen

We willen met ons allen de aarde nog minstens een paar eeuwen leefbaar houden en daarom is elke duurzame investering aan een huis een juiste investering. Warmtepompen, zonneboilers, extra isoleren, het loont absoluut om hierin te investeren. Voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Wanneer je een huis koopt waar al zonnepanelen op zitten, is het handig om te weten waar je op moet letten.

Hoe weet je of zonnepanelen nog rendabel zijn?

Heb je een huis op het oog en deze is al voorzien van zonnepanelen, dan kan dit een doorslaggevende factor zijn. Maar hoe weet je of de panelen nog wel rendabel zijn en of ze misschien bijna moeten worden vervangen? Panelen van een jaar oud geven aanzienlijk andere resultaten dan die van zo’n tien jaar oud.

Gelukkig is de techniek van panelen in de loop der jaren steeds beter geworden, waarschijnlijk zal het in de toekomst alleen nog maar rendabeler worden. Op dit moment is een investering in zonnepanelen binnen acht jaar terugverdiend. Toch alvast een paar zaken waar je vóór de koop mee bezig kunt gaan:

 • Vraag aan de verkopende partij om een factuur van de panelen, of van de plaatsing ervan. De waarde van de panelen is niet zozeer van belang, maar dan weet je wel wanneer een en ander gebeurd is. Meestal is een bewijs van een flinke investering nog wel voorhanden;
 • Als de factuur voorhanden is, dan weet je direct door wie de panelen op het dak geplaatst zijn en wie de leverancier is. Het is handig om thuis deze bedrijven na te gaan. Bestaan ze eigenlijk nog wel en doen ze, als je de recensies mag geloven, hun werk een beetje naar behoren?
 • De verkopende partij kan ongetwijfeld voor je uitzoeken hoe lang de garantie nog staat. Garantie kan per leverancier enorm verschillen, maar ook de onderdelen van de panelen verschillen onderling. Zal je net zien dat bij de overdracht van het huis de garantie verlopen is;
 • Informeer naar het resultaat van de laatste jaren. De meeste zonnepanelen worden geleverd met bijbehorende software. Hiermee kan eenvoudig worden bijgehouden wat de zonnepanelen aan energie opleveren;
 • Vraag ook naar de omvormer, vooral hoe oud dit apparaat is. Meestal gaat deze namelijk niet zo lang mee als de panelen.
 • Energielabels

  Zonnepanelen, maar ook andere duurzame investeringen, hebben uiteraard een effect op de vraagprijs van een woning. Sinds 2015 wordt er aan woningen een energielabel gehangen. Als je kunt kiezen tussen energielabel A of energielabel G, dan weten wij het antwoord wel al. Niet zo raar dat je daar wat meer voor betaalt. Het zou raar zijn als de verkoper de nieuwe bewoner volledig laat profiteren van zijn of haar gedane investering.

  Afhankelijk van de woning natuurlijk, maar de vraagprijs gaat bij aanwezigheid van zonnepanelen al gauw zo’n €6000,- omhoog. Houd altijd in je achterhoofd dat je dit binnen enkele jaren weer hebt terugverdiend. Staat het huis wel te koop, maar mist er nog een energielabel? Kaart dit aan, als kopende partij heb je hier recht op.

  Door Simon Grooten op 19 februari 2018

  Geef een reactie

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.