Huis kopen? Zo vergroot je de kans dat de verkoper jou kiest

huis kopen

Nu het huizenaanbod terugloopt, is de concurrentie voor jou als koper nóg groter. Wil je niet achter het net vissen? Maak jezelf aantrekkelijk voor de verkopers. Garantie is er natuurlijk nooit, maar met de onderstaande vijf tips heb je wel kans dat de verkoper eerder voor jou kiest.

Laat merken dat je goed voorbereid bent

Zorg dat je, voor de bezichtiging, weet dat de financiering geen problemen zal opleveren. Ken dus je financiële mogelijkheden én grenzen. Geef dat ook meteen aan bij de verkoper of verkoopmakelaar, tijdens het eerste contact of de bezichtiging. Jij hebt je voorbereidingen getroffen waardoor de verkoper minder risico loopt dat de verkoop niet door kan gaan.

Ga snel met een deskundige op pad

Lange bedenktijd heb je als koper niet. Je moet vaak al kort na of zelfs tijdens de bezichtiging al beslissen of je een bod wilt doen. Neem een aankoopmakelaar in de hand of ga met een andere (bouwkundige) deskundige het huis bezichtigen. Dat kan ook een familielid of vriend zijn. Zo kun je sneller beslissen en andere kopers te snel af zijn.

Stel je flexibel op

Vraag de verkopers naar hun verhuisplannen. Hebben ze al een huis gekocht? Dan is het in hun voordeel als jij al op korte termijn hun huis kunt overnemen. Moeten de verkopers zelf nog op pad? Toon dan ook flexibiliteit en geef ze de ruimte. Samen kom je er wel uit!

Voordat je biedt: weet wat een woning waard is

Verdiep je vooraf al in de waarde van een woning. Bekijk de WOZ-waarde van het huis zelf en van vergelijkbare woningen in de buurt. Het is belangrijk dat je een gevoel hebt bij wat een redelijk bod zou zijn. Neem de plaats waar je koopt, het woningtype en hoe lang het huis al te koop staat, mee in je overweging. Heb je daar hulp bij nodig? Een verkoopmakelaar kan je helpen bij het voorwerk.

Doe een serieus bod

Enthousiast over een huis? Hoe vervelend ook, er is echt sprake van een verkopersmarkt. Met een te laag bod neem je het risico dat je sowieso wordt overgeslagen. De vraagprijs en (ver) daarboven bieden is geen uitzondering. Staat een huis al wat langer te koop, dan is de noodzaak om direct de hoofdprijs te bieden minder noodzakelijk.

3 Comments

 • Eileen says:

  Fijne tips, hopen dat ik met deze tips het huisje krijg wat ik graag wil!

 • H. Verstraten says:

  Niet alle verkopers willen gebruik maken van het feit dat er sprake is van een verkopersmarkt hoor. Ik spreek uit ervaring. Ik heb vorige week binnen twee dagen mijn huis verkocht, een stukje onder de vraagprijs (we accepteerden meteen het eerste bod, omdat dat goed genoeg was voor ons). Mijn vriend en ik hadden vooraf afgesproken dat we wilden dat het voor ons vooral belangrijk was dat we er een goed gevoel bij hadden, en een goed gevoel krijg ik bij uitstek niet door andere mensen onder druk te zetten of af te persen. Ik vind dat wij erg coulant zijn geweest naar de koper; we hebben hem zelf in het weekend thuis ontvangen, omdat hij op de kijkdag die de makelaar had georganiseerd, niet kon. We zijn akkoord gegaan met zíjn gewenste aanvaardingstermijn, ook al zitten we nu zelf een paar weken zonder huis. Hij is ná de overeenkomst ineens nog met een paar aanvullende wensen/eisen gekomen qua ontbindende voorwaarden, en geeft geen gas bij het ondernemen van actie (bijv. regelen bouwtechnische keuring. Kan écht binnen twee dagen, maar wij moeten ruim tweeëneenhalve week wachten. En al die tijd ligt onze verkoop dus stil), maar we zijn daarmee akkoord gegaan, omdat wij ook wel begrijpen dat hij snel wilde handelen bij de aankoop en er zeker van wil zijn dat hij geen kat in de zak koopt. Maar een prettig gevoel krijg ik hier allerminst van.

  Misschien is dit meer een bericht dat gericht is aan makelaars dan aan woningzoekenden. Mijn advies aan hen is: zeg niet dat mensen zich niet gek moeten laten maken, maar máák ze in plaats daarvan niet gek. Geef ze gewoon rustig de tijd om na te denken. Organiseer geen kijkdagen in de hoop dat geïnteresseerden zich genoodzaakt voelen om snel tegen elkaar op te bieden. Dat de woningmarkt nu eenmaal zo werkt, dat zal allemaal wel, maar misschien moet dat veranderen.

 • Anoniem says:

  Ik kan alleen maar zeggen, vol lof hierover. gewoon een nette fatsoenlijke prijs vragen zonder uit te knijpen, dat is ook onze gedachte bij het verkopen. Ik wil zelf recht in de spiegel kunnen kijken en weten dat er een stel een gelukkig leven kan opbouwen zonder te denken man man wat hebben we veel betaald hopelijk verdienen we dat nog terug…

  al dat opbieden is uiteindelijk slecht voor IEDEREEN op lange termijn

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.