Huis kopen? Welke woonverzekeringen heb je dan precies nodig?

Heb jij na een lange zoektocht het huis van je dromen gevonden? Als het allemaal meezit, kun je binnenkort aan de slag gaan met het regelen van de hypotheek. Vergeet je hierbij niet het afsluiten van verzekeringen? Meestal is een overlijdensrisicoverzekering verplicht. Maar er zijn meer belangrijke verzekeringen waarmee je jouw stulpje veilig stelt. Welke woonverzekeringen dit precies zijn en waarvoor je deze afsluit, lees je in dit artikel.

Opstalverzekering

Met een opstalverzekering is schade door brand, water, storm en diefstal of inbraak verzekerd. Het betreft dan het huis zelf en alle zaken die daaraan aard- en nagelvast zitten. Oftewel, alles wat je niet uit en rondom de woning kunt verwijderen zonder te moeten slopen. De fundering van de woning is niet altijd onderdeel van de verzekering, dan heb je daarvoor een aparte clausule nodig.

Appartement

Als je een appartement koopt, sluit je de opstalverzekering niet zelf af. Dit wordt gedaan door de Vereniging van Eigenaren (VvE). Let wel goed op of deze verzekering in jouw situatie ook voldoende dekkend is. Heb je bijvoorbeeld een luxe keuken? Sluit dan een extra dekking af.

Uitkering bij schade

Bij een opstalverzekering wordt gekeken naar de herbouwwaarde van het huis. Je verzekert wat het zou het kosten om een soortgelijk huis te bouwen als er bijvoorbeeld brand is geweest. Een deskundige stelt deze waarde vast. Zo wordt bepaald welk bedrag verzekerd moet worden.

Opstalverzekering verplicht bij hypotheek

Wil jij binnenkort een huis kopen en sluit je daarvoor een hypotheek af? Dan verplicht de geldverstrekker jou om een opstalverzekering af te sluiten. Begrijpelijk, want het huis is tenslotte het onderpand voor de hypotheek die aan jou wordt verstrekt. De startdatum van de opstalverzekering moet de dag zijn van de officiële overdracht. Oftewel, de dag dat jij de echte eigenaar wordt.

Inboedelverzekering

Door naar de volgende woonverzekering: de inboedelverzekering. Deze is weliswaar niet verplicht bij je hypotheek, maar het kan toch slim zijn om deze af te sluiten. Met name als je kostbare zaken in je woning hebt staan. Hoe weet je zeker of het slim is? Zet de kosten van de premie af tegen het risico en de kosten van mogelijke schade.

Uitkering bij schade

De uitkering van de inboedelverzekering is afhankelijk van de waarde van de spullen die je in huis hebt. Deze waarde moet je zelf bepalen. Daarvoor zijn hulpmiddelen beschikbaar, zoals de inboedelwaardemeter. Zo maak je gauw en eenvoudig een objectieve inschatting.

Schade door ramp

Stel: je krijgt te maken met extreme situatie, zoals een aardbeving, overstroming of oorlog. Dan wordt dit in de meeste gevallen niet gedekt door de verzekeringsmaatschappij. Controleer bij het afsluiten van een verzekering daarom altijd goed wat wel gedekt wordt en wat niet.

Kosten van deze woonverzekeringen

De premie van de opstal- en inboedelverzekering verschilt per regio en verzekeraar. Bekijk en vergelijk van tevoren dus meerdere partijen op prijzen en voorwaarden.

Je weet nu meer over woonverzekeringen bij het kopen van een huis. Benieuwd welke andere verzekeringen handig zijn om af te sluiten? Download dan dit gratis eBook ‘Verzekeringen’.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.