Huis kopen zonder eigen geld 2018

huis kopen zonder eigen geld

Met een backpack vol vuile was en verder platzak kom je terug van een jaar reizen. Klaar om je te settelen, te werken en een huis te kopen. Maar er is één klein probleempje. Hoewel je veel herinneringen, ervaringen en vrienden rijker bent, ziet je bankrekening er minder florissant uit. Je bent platzak. Een huis kopen zonder eigen geld, kan dat?

Hypotheek zonder eigen geld 2018

Kon je vroeger meer lenen dan de waarde van je woning, in 2018 is de hypotheek maximaal 100% van de marktwaarde. Groot voordeel van deze maximale hypotheekregel is dat je geen (te) hoge hypotheek afsluit of dat je huis onder water komt te staan. Het nadeel van deze maximale lening is het financieren van de bijkomende kosten.

Huis kopen zonder eigen geld

Naast het financieren van de hypotheek komen er namelijk meer kosten bij het kopen van een woning kijken. Denk aan een verbouwing, eventuele onderhoudskosten, maar ook kosten koper, overdrachtsbelasting en afsluitkosten. Tip: koop en verkoop je huis zelf via JAAP.NL, zo bespaar je in ieder geval al op de makelaarskosten.

Hoeveel extra kosten voor je huis

De extra kosten voor de aankoop van een woning komen gemiddeld uit op 6% van de aankoopprijs van je woning. Die 6% bestaat uit:

 • Aanvraagkosten NHG
 • Advieskosten
 • Afsluiten overlijdensrisicoverzekering
 • Afsluitkosten
 • Bouwkundig rapport
 • Makelaarsprovisie
 • Overdrachtsbelasting
 • Taxatiekosten
 • Van welk geld betaal je deze kosten, maar ook de verbouwing, die nieuwe badkamer, keuken of het vervangen van de kozijnen als je geen eigen geld hebt?

  Oplossingen

  Er is een aantal mogelijkheden om toch een woning te kopen zonder eigen geld:

 • Hypotheek op taxatiewaarde
 • Schenking ouders
 • Lening naast je hypotheek
 • Hypotheek op taxatiewaarde

  De waarde van je woning bepaalt je maximale hypotheek. Is de taxatiewaarde van de woning die je wil kopen hoger dan de marktwaarde? Bij sommige banken kun je een hypotheek krijgen op de taxatiewaarde van de woning. Zo creëer je financiële ruimte om toch die kozijnen te vervangen, het sanitair te moderniseren of die 6% aan bijkomende kosten te betalen.

  Voorbeeld hypotheek taxatiewaarde

  Je ziet een woning op JAAP.NL met een vraagprijs van €200.000,-. Dit is de marktwaarde. Als je de woning laat taxeren ontdek je dat de taxatiewaarde €224.000,- is. Bij sommige banken kun je een hypotheek op taxatiewaarde afsluiten. In dit geval kun je dan €24.000,- meer lenen voor de bijkomende kosten.

  Belastingvrije schenking ouders aankoop woning

  Een andere optie is een schenking van je ouders. Zij mogen jaarlijks €5.353,- belastingvrij schenken. Voor de aankoop van een woning is het mogelijk om belastingvrij € 100.800,- te schenken. Hier is uiteraard een aantal voorwaarden aan verbonden. Zoals:

 • Het geld besteed je voor de aankoop van je woning of het aflossen van je hypotheek
 • Je bent tussen de 18 en 40 jaar
 • Je gebruikt het geld voor 2021
 • Consumptief krediet: lening naast je hypotheek

  Is de taxatiewaarde niet hoger dan de marktwaarde van je woning en kunnen je ouders je financieel niet bijstaan? Dan heb je nog 1 optie: een extra lening afsluiten. Een consumptief krediet heet dat. Een consumptief krediet regelen kan mits je genoeg verdient. Geld lenen wil je natuurlijk wel zo verantwoord mogelijk doen, daarom kun je hier geld lenen vergelijken.

  Conclusie: woning kopen zonder eigen geld

  Een woning kopen zonder eigen geld, het kan dus wel. Toch is het, als je gaat voor een consumptief krediet, niet altijd even slim. Laat je daarom goed adviseren voordat je een dure handtekening zet. Andere optie: huur eerst een (goedkope) woonruimte of trek tijdelijk bij je ouders en ga vol gas sparen, zodat je straks zonder financiële uitdagingen je eerste woning kan kopen.

  Door Mieke Fransen – Verhoef op 9 april 2018

  2 Comments

  • Marcel says:

   Wat ik erg jammer vind is dat āls je spaargeld hebt je dit in je hypotheek moet stoeppen, dus afgeven aan de graaiende banken.
   Vervolgens moet je dan weer om gordijntjes etc te kopen gaan lenen bij die bank….
   Vind dat best fout eigenlijk! Ik bedoel, je hebt geld, moet dat afgeven en dan tegen rente gaan lenen???? Ik hoor “The Godfather” muziek opkomen op de achtergrond…

  • L. Van de Wakker says:

   Het aanschaffen van een eigen woning heeft zijn ups en downs, die eerder demotiverend op je werken.
   Ik ben geen voorstaander van een huurwoning, omdat je na jaren lang betalen toch niets in je bezit hebt.

   Ik wil een dak boven mijn hoofd, dus zal ik moeten opofferen om na jaren te kunnen zeggen “ja, het is van mij”.

  Geef een reactie

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.