Huis onder water: het overkwam Bas en Lydia

huis onder water

Je kunt je het haast niet voorstellen, maar nog altijd worden er huizen ‘onder water’ verkocht. Huizen die ooit voor de hoofdprijs zijn aangekocht, maar nu niet meer opleveren wat ze zouden moeten. In de huidige hysterie die de woningmarkt kenmerkt, lijkt het een vreemde gewaarwording. Het overkwam Bas en Lydia helaas wel. Het had niets te maken met een gedwongen verkoop. Ze wilden gewoon erg graag verhuizen.

Eerste eigen woning

Bas: “In 2007 kochten we samen een huis. Het was voor ons allebei een eerste eigen woning, dus wij waren wel échte starters. Ons oog was gevallen op een ruime tussenwoning in een rustige nieuwbouwwijk. Het huis was in prima conditie, dus we vonden het geen probleem om hier een aardige prijs voor te betalen. We konden nog een klein bedrag meenemen in de hypotheek voor verbouwingskosten. Alles was prima geregeld. In onze planning wilden we hier een jaar of drie gaan wonen, om als er kinderen kwamen deze woning met een aardige winst te verkopen en zelf op zoek te gaan naar een vrijstaande woning en meer ruimte voor spelende kinderen.”

Crisis

De werkelijkheid was helaas ietsje anders. In 2008 kwam de eerste financiële crisis. De huizenmarkt stortte volledig in. Woningen brachten, als ze al verkocht werden, haast niets meer op. “Dat de markt inklapte, dat kregen we wel mee natuurlijk,” vertelt Lydia. “Maar op dat moment weet je niet wat voor gevolgen het heeft voor jezelf. We woonden er ook nog maar een jaar, dus de woning te koop zetten, speelde nog niet. Pas nadat we zo rond 2011 eens rond gingen kijken naar vergelijkbare woningen, zagen we wat er met de vraagprijzen gebeurd was. Als we exact hetzelfde zouden krijgen als wij hadden gegeven, dan deden we het fantastisch. Maar we wisten zelf ook wel dat het ijdele hoop zou zijn.”

Kommer en kwel

“Eerst nog maar even niet,” gaat Bas verder. “Eind 2012 kregen we ons eerste kind en pas dan merk je dat je in een tussenwoning leeft. Kinderen huilen, dat doen ze, dus ook ‘s nachts ben je actief. Je wilt je buren tevreden houden, dus doe je al snel van alles om je kind maar stil te houden. Alleen was het nog altijd kommer en kwel op de huizenmarkt. Financiële adviseurs ingeschakeld; wat kunnen we op dit moment en met hoeveel verlies kunnen we van onze woning af? Er was trouwens nog helemaal niets afgelost, doordat we een aflossingsvrije hypotheek hadden afgesloten.”

Verlies was ingecalculeerd

“Moeilijk, moeilijk. Na lang wikken en wegen hebben we toch besloten een bord in de tuin te zetten. De vraagprijs was €10.000 lager dan dat we oorspronkelijk ervoor gegeven hadden. We gokten dat er nog zo’n bedrag vanaf zou gaan. We hadden dit verlies ingecalculeerd, daarbij rekening houdend met het feit dat we met onze toekomstige woning met hetzelfde probleem zou zitten. Waar we dat vandaan hadden gehaald, weet ik niet meer, maar je praat jezelf wel eens wat aan.”

Investeren of niet?

Lydia wordt wat emotioneel als ze het verhaal overneemt: “Dit was in maart 2014. Dat kalenderjaar hebben we 2 of 3 bezichtigen gehad, maar deze liepen op niets uit. In 2015 bleef het angstvallig stil. Het probleem is alleen dat je woning wel onderhoud nodig heeft, maar je wilt er eigenlijk geen cent te veel meer in stoppen. Dat geld zie je nooit meer terug. Toch hebben we her en der geïnvesteerd. Er kwam een nieuwe laminaatvloer in. Het schilderwerk is opnieuw gedaan, een behangetje die de verkoop zou moeten stimuleren. Ondertussen hadden we de vraagprijs ook nog eens naar beneden bijgesteld.”

“Volgens mij hebben we dat jaar nog één bezichtiging gehad,” herinnert Bas zich. “Zonder succes, ook geen bod. Ook in de buurt, waar veel vergelijkbare woningen te koop stonden, was er weinig beweging, de markt zat nog altijd potdicht. Intussen was er wel een tweede kind bijgekomen, dus hoe sneller, hoe beter. 2016, nog steeds niets. Af en toe een belletje, maar niets concreets. Wel merkten we dat de markt weer langzaam aantrok, ook in onze buurt. Dat was gunstig, maar aan de andere kant des te frustrerender, omdat het hen wel lukte en ons niet. Wat was er mis met ons huis?”

Licht aan het eind van de tunnel

“Uiteindelijk, halverwege 2017, was er concrete interesse. Een ouder stel had meer dan belangstelling en deed uiteindelijk een bod. Alleen bij lange na niet wat onze bodemprijs was. Dat vond ik persoonlijk het moeilijkste moment van de jaren dat ons huis te koop heeft gestaan. Er is dan wel licht aan het eind van de tunnel, maar het schijnt niet zo als je zou willen. Na enig heen er weer onderhandeld te hebben, zijn we uiteindelijk akkoord gegaan. In 10 jaar tijd is onze woning €30.000 minder waard geworden. We konden het financieel wel hebben, maar het idee alleen al dat je dit bedrag gewoon kwijt bent, daar wil ik niet meer bij stil staan.”

Nieuw plekje

Bas en Lydia hebben inmiddels, met hun twee kinderen, een nieuw plekje gevonden. “Als het even kan, blijven we hier voorgoed wonen. Die verkoopstress hoeft voor ons echt niet meer. Of je moet zeker weten dat je er met twee weken wel vanaf bent, met winst.”

Laat je goed adviseren door een hypotheekadviseur voordat je een huis koopt. Zo bereid je je voor op zo’n gesprek.

Door Simon Grooten op 28 mei 2018

1 reactie

  • Jopie Bassant says:

    Ja, ons huis raken we aan de straatstenen nog niet kwijt. Het is een heerlijkgelegen woning, maar we weten niet waarom maar het wordt maar niet verkocht. Helaas hebben wij zelf al een andere nieuwbouw woning gekocht (levensloopbesendig) want we zijn ook de jongste niet meer. We hebben nu de 2e verkoopmakelaar al. Wij weten het helemaal niet meer.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.