Huis verkopen met restschuld? Doe dat nog in 2017

huis verkopen met restschuld

Ben je van plan om je huis te verkopen, maar heb je nog een restschuld? Dan is het aan te raden om dat dit jaar nog te doen, want vanaf 2018 kun je je restschuld niet meer meefinancieren in je nieuwe hypotheek. Daardoor kun je in 2018 tienduizenden euro’s minder hypotheek krijgen dan wanneer je je huis dit jaar nog verkoopt. Dan maak je nog gebruik van restschuldfinanciering.

Crisismaatregel

Je huis verkopen met restschuld is volgend jaar niet meer mogelijk, omdat het bedoeld was als crisismaatregel en bedoeld om de woningmarkt weer op gang te brengen. Nu de crisis voorbij is, wordt de maatregel geschrapt. Als je restschuld niet meer meegenomen wordt in je hypotheek en je moet een gewone (niet-hypothecaire) lening afsluiten, dan daalt je leencapaciteit behoorlijk. Zie onderstaand voorbeeld van Wegwijs.nl:

Na de verkoop van je huis hou je € 24.000 schuld over. Je jaarinkomen bedraagt € 45.000.

Situatie tot 31-12-2017
Nettolasten restschuld binnen hypotheek: € 138
Maximaal hypotheekbedrag te besteden aan nieuwe woning: € 186.000

Situatie vanaf 1-1-2018
Nettolasten restschuld met consumptief krediet: € 188
Maximaal hypotheekbedrag te besteden aan nieuwe woning: € 81.000

Wie treft het?

Het afschaffen van de restschuldfinanciering binnen je hypotheek is geen kleine zaak. Hoewel het soms lijkt alsof de woningmarktgekte overal is toegeslagen, staan buiten de Randstad nog steeds veel huizen onder water. Belangenclub Eigen Huis schat het aantal woningen met een hypotheek groter dan de woningwaarde op 340.000.

Heb je een restschuld en wil je in de nabije toekomst verhuizen? Doe dat dan in 2017, dat bespaart je veel ellende. Om advies in te winnen en om de scenario’s te schetsen, kun je het beste een afspraak maken bij een hypotheekadviseur. Zo weet je meteen waar je aan toe bent.

Bron: Wegwijs.nl

1 reactie

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.