Huis zelf verkopen of via een makelaar?

huis zelf verkopen

Wanneer je jouw huis wil gaan verkopen, is het verstandig om na te denken over de manier waarop je woning in de verkoop wordt gezet. Tegenwoordig zijn er in principe twee manieren om je huis te verkopen. Het is goed om daarvan op de hoogte te zijn en je wil natuurlijk het financiële aspect van de verkoop niet uit het oog verliezen. Kortom: ga je je huis zelf verkopen of kies je voor een makelaar?

Hoe kun je jouw huis verkopen?

De eerste manier waar we vaak aan denken bij het willen verkopen van ons huis is het inschakelen van een makelaar. Wat bij velen niet bekend is, is het feit dat de tarieven voor de diensten van makelaars onderling behoorlijk kunnen verschillen. Je kunt in de meeste gevallen een totaalpakket aan diensten afnemen, zoals het adverteren van de woning, het maken van foto’s en het doen van rondleidingen met geïnteresseerden.

Soms kun je zelf bijvoorbeeld de rondleidingen voor je rekening nemen. Houd er dan rekening mee dat je goed bereikbaar bent voor afspraken. Woon je in een populaire stad en verwacht je veel aanvragen? Het kan handig zijn om niet je privé-nummer te gebruiken hiervoor. Kies bijvoorbeeld voor een simpele goedkope mobiele telefoon met een sim only-abonnement dat je weer snel kunt opzeggen na de verkoop.

Zelf aan de slag

Je kunt ook je huis zelf verkopen. Zo wordt je woning op de bekendste huizensites van Nederland getoond. Je ontvangt hulp bij de verkoop op afstand bij financiële zaken, zodat je daar niet op vastloopt. Hierdoor betaal je uiteraard aanzienlijk minder kosten dan bij het inschakelen van een makelaar voor de gehele verkoop. Je kunt de bezichtigingen bijvoorbeeld in één weekend laten plaatsvinden of een Open Huis organiseren. Meestal reken je een uur per bezichtiging. Dit kun je natuurlijk prima zelf inplannen en het is ook nog eens leuk om te doen!

Zorg ervoor dat je woning verkoopklaar is

Of je je woning nu via een makelaar verkoopt of je gaat het zelf doen: zorg ervoor dat je woning verkoopklaar is. Dat betekent dat je woning opgeruimd is, spullen van huisdieren uit het zicht zijn, er voldoende licht is en dat je woning fris ruikt. Kleine aanpassingen aan de tuin of het laten uitvoeren van kleine reparaties kan al veel verschil maken.

Welke optie kies je?

Heb je genoeg vertrouwen in jouw kennis over je eigen woning en vind je het leuk om er zelf actief mee bezig te zijn? Dan is je huis zelf verkopen iets voor jou. Vind je het toch iets te ingewikkeld of heb je niet genoeg tijd om zelf bezichtigingen te begeleiden? Een makelaar kan dan een uitkomst zijn, omdat de makelaar dit deel voor je uit handen neemt. Wij wensen je in ieder geval veel succes met de verkoop van je woning!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.