Huizenprijzen gaan nog harder stijgen

huizenprijzen

De huizenprijzen stijgen dit jaar en volgend jaar nóg harder dan eerder werd gedacht. Dat claimen onderzoekers van het Economisch Bureau van ABN Amro. De verklaring: de hypotheekrente blijft waarschijnlijk nog wel een tijdje op het huidige lage niveau.

Amper drie maanden geleden kwam ABN Amro al met de voorspelling dat de prijzen dit jaar en volgend jaar met zo’n 8 en 5% zullen stijgen. Nu doen ze daar nog een schepje bovenop.

Stijging

Dit jaar wordt een huizenprijsstijging van 8,5% verwacht ten opzichte van vorig jaar. Voor volgend jaar vermoeden zij dat de huizenprijzen met 7% stijgen in plaats van de aanvankelijk voorspelde 5%. Een fikse bijstelling voor 2019 dus.

De rentetarieven van de Europese Centrale Bank zullen waarschijnlijk tot de zomer van 2019 op hun huidige, historisch lage niveaus blijven. Voor bijvoorbeeld de rente op hypotheken of spaarproducten verandert er voorlopig dus weinig.

Verkopers hebben het voor het zeggen

Aangezien het woningtekort nog lang niet uit de wereld is geholpen, hebben de verkopers het voor het zeggen op de woningmarkt. Zij kunnen veel vragen en hoeven weinig concessies te doen. Dit is ook terug te zien in de cijfers: de gemiddelde vraagprijs voor een bestaande woning lag op basis van cijfers van Huizenzoeker.nl in juni op 377.000 euro, 12% meer dan een jaar geleden.

Wie denkt dat de fikse huizenprijzen kopers afschrikt, heeft het mis. In de helft van de transacties bieden kopers de vraagprijs.

ABN Amro houdt wel een slag om de arm in deze voorspelling: internationale spanningen kunnen een bedreiging vormen voor de woningmarkt. Als bijvoorbeeld een handelsoorlog werkelijkheid wordt, dan kan dit slecht uitpakken voor de woningmarkt. Het gevaar is dat het vertrouwen van consumenten in de economie dan daalt en zij terughoudender worden met het doen van grote aankopen, zoals een woning.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.