Huur een fijne woning met het friendscontract

friendscontract

Dat de huizenmarkt niet de meest ideale is op dit moment, dat weten we allemaal onderhand wel. Een huis kopen is voor veel mensen niet mogelijk, omdat het gewoonweg veel te duur is. En een huis huren is ook lastig, want je bent ook hier niet de enige die op zoek is naar een woning. Daarbij zijn er ook nog eens te weinig huurwoningen voor de middeninkomens. Wil je toch op een fijne plek wonen, redelijk wat ruimte hebben en een keer niet horen dat je het helaas niet bent geworden? Dan is het friendscontract misschien iets voor jou.

Van negatief naar creatief

In plaats van te blijven knorren over de slechte markt en dat je echt geen huis kan vinden, kun je beter je energie steken in andere oplossingen. Creatieve oplossingen die er juist voor zorgen dat je wel op dat ene plekje kan wonen waar je echt heel graag wil wonen. Je kunt ervoor kiezen om buiten de stad te gaan wonen, om in een nieuwe stad (bijv. Groningen) te gaan wonen, om in een tiny house te gaan wonen, terug te gaan naar je ouders (oei…) of zoals hierboven gezegd: je kunt ervoor kiezen om met vrienden te gaan wonen. Beter een goede buur dan een verre vriend, heb je hier in ieder geval mee getackeld.

Hoe werkt het friendscontract?

Het friendscontract is voor huurhuizen in de vrije sector. Je ziet een huis te huur staan, je trommelt je vrienden op die ook graag in dit huis willen wonen en jullie reageren op deze woning. Er zijn zelfs makelaarskantoren en woningbouwverenigingen die vrienden voorrang geven. Ze zeggen dat ze dit doen om jongeren een kans te geven op een leuke woning, maar we kunnen ons ook goed voorstellen dat je op deze manier wel het huurhuis van €3.500 per maand kwijtraakt. Maar welke reden hier ook voor is, gebruik hem zeker in je voordeel.

De voordelen van een friendscontract

Een groot voordeel van het friendscontract, is dat je vaak gewoon nog midden in de stad kan wonen. Of op die ene plek die je al jaren op het oog hebt. Het gaat namelijk om duurdere vrijesectorwoningen waar je met 2 tot 6 personen in kan wonen. Een ander voordeel is dat je je huisgenoten kent en van tevoren ook al met elkaar de goede gesprekken kan voeren over wat jullie belangrijk vinden. Als de één elk weekend een feest wil geven, terwijl jij juist 7 dagen per week om 7:00 uur hot yoga doet, kun je je van tevoren al afvragen of dit een goede combinatie is.

De nadelen van een friendscontract

Natuurlijk heeft het huren van een huis met een friendscontract ook nadelen. Zo zijn diegene die in het huis wonen verantwoordelijk voor de huur. Dus verdwijnt een van je vrienden met de noorderzon, dan ben jij met je overgebleven vrienden verantwoordelijk voor de volledige huur en het zoeken van een nieuwe huisgenoot. Een ander nadeel is ook dat je alsnog niet een huis helemaal voor jezelf hebt.

Het belangrijkste is dat je goede afspraken maakt met elkaar. Stel elkaar van tevoren de juiste vragen, welke verwachtingen hebben jullie van elkaar en wat zijn iemands gewoontes binnenhuis. Als blijkt dat jullie op papier een goede match zijn, ga er dan gewoon voor! Zorg wel voor een goede voorbereiding, zodat je ook echt kans maakt op die woning. Hier zijn een aantal tips hoe je je echt goed kunt voorbereiden.

Door Cindy Stechweij op 23 mei 2018

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.