Huur zzp’ers niet meer aftrekbaar

Het was maar van korte duur: zzp’ers mogen niet langer de volledige huur van hun huis van de winst aftrekken. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën laat aan de Tweede Kamer weten een wijziging voor te bereiden om dat gat in de wet te dichten.

In augustus oordeelde de rechter dat zelfstandigen met een huurhuis hun volledige huurkosten mogen aftrekken van de winst. De uitspraak gaat specifiek over mensen die één tiende van hun tijd werken vanuit hun huurhuis en daar geen zelfstandige werkruimte voor hebben. Ze doen bijvoorbeeld hun administratie aan de keukentafel.

Staat zou mogelijk half miljard mislopen

Momenteel wordt er nog maar mondjesmaat van de regeling gebruik gemaakt: in totaal kost de schatkist dat 20 miljoen euro. Maar in totaal zijn er 450.000 mensen die voor de aftrekpost in aanmerking komen. Als zij allemaal hun huur aftrekken, dan kost de Staat dat een half miljard aan misgelopen inkomsten.

Stokje gestoken voor het plan

Daar steekt Eric Wiebes een stokje voor. Voortaan maakt het niet meer uit of je een onzelfstandige werkruimte hebt in een koop- of huurhuis: beide kostenposten mag je niet aftrekken van de belasting. Heb je een zelfstandige werkruimte, dan verandert er helemaal niets.

Bron: RTL Z

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.