Huurkosten aftrekbaar voor thuiswerkende zzp’er

Zzp’ers mogen volgens een uitspraak van de Hoge Raad de volledige huurkosten van hun woonhuis als fiscale aftrekpost opvoeren. Eerder wees het gerechtshof in Den Haag een claim van een bouwondernemer af, die de (huur)kosten als aftrekpost wilde opvoeren. Een voorwaarde hiervoor is wel dat minimaal 10% van het huurhuis zakelijk wordt gebruikt.

Werkzaamheden als acquisitie, het plannen van werkzaamheden en het bijhouden van de administratie worden door de zzp’er verricht in een kamer in de woning, de werkkamer. De werkkamer is geen zelfstandig gedeelte van een woning. Het heeft geen eigen opgang en geen eigen sanitair. In de uitspraak van het gerechtshof telde het ontbreken van een aparte opgang zwaar mee.

Huurkosten als fiscale aftrekpost niet voor iedereen

Let op: niet iedere ondernemer die een huis huurt en daar voor minimaal 10% van de woonruimte zakelijk gebruikt kan de huurkosten opvoeren. Een voorwaarde is namelijk dat er nog niet is afgerekend met de Belastingdienst. Dit kan zijn voor net gestarte, of nog te starten ondernemers, maar ook voor ondernemers die bijvoorbeeld in 2014 zijn opgestart en hun belastingaanslag over dat jaar nog niet hebben afgewikkeld.

Zzp’ers die al jaren ondernemer zijn, maar nog nooit de huurkosten als bedrijfskosten hebben opgevoerd, mogen nu niet ineens hun huurkosten als aftrekpost opvoeren. Verhuist een al bestaande ondernemer van een koop- naar een huurhuis, dan kunnen de huurkosten wel weer als aftrekpost worden opgevoerd, als dit tenminste vanaf het begin gebeurt. Het is nu nog niet bekend of er misschien een reparatiewet komt, zodat er ook met terugwerkende kracht huurkosten als ondernemingskosten kunnen worden opgevoerd.

Gevolgen voor de kantoormarkt

In de oude situatie werd een ondernemer geen bedrijf genoemd als hij thuis werkte maar niet aan de eisen voldeed (eigen opgang eigen sanitair). Nu komen de ondernemingseisen te vervallen, maar wordt gekeken naar de ondernemer. De ondernemer is gelijkgesteld aan de onderneming. De vraag is: wat zullen de gevolgen hiervan zijn voor de kantoormarkt? Nu een zzp’er thuis kan werken met veel financieel voordeel, zal er ook meer thuisgewerkt worden.

Zoek jij een geschikte huurwoning die je ook kunt gebruiken als kantoorruimte? Bekijk hier het uitgebreide aanbod huurwoningen op JAAP.NL!

Bron: Stichting ZZP Nederland

1 reactie

 • Jos says:

  “Zzp’ers die al jaren ondernemer zijn, maar nog nooit de huurkosten als bedrijfskosten hebben opgevoerd, mogen nu niet ineens hun huurkosten als aftrekpost opvoeren. ”

  Beetje debiele beperking; eerst *kon* je de huurkosten toch niet opvoeren als aftrekpost?

  “Waar staat de boter?”
  “Bij de melk”
  “En waar staat de melk”
  “Bij de boter hahaha makkelijker kunnen we het niet maken”

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.