Huurprijzen middelgrote steden maken opmars

huurprijzen

De gemiddelde huurprijzen in de vrije sector bereiken in steeds meer steden een recordhoogte. Opvallend is dat het gros van die steden buiten de Randstad ligt.

Landelijk betalen huurders gemiddeld 5,9% meer dan een jaar geleden bij het betrekken van een nieuwe huurwoning in de vrije sector. Deze cijfers zijn gebaseerd op 10.671 woningen die het afgelopen kwartaal via Pararius werden verhuurd.

In Leiden (+8,4%), Nijmegen (+8,9%) en Enschede (+10,5%) steeg de gemiddelde huurprijs per vierkante meter met tenminste 8%. In Tilburg (+13,6%), Roosendaal (+14,1%), Amersfoort (+15,4%), Almere (+18,8%) en Apeldoorn (+20,2%) was de stijging nog veel groter.

Grootste groei in Zoetermeer

De grootste groei werd gemeten in Zoetermeer: daar groeide het gemiddelde huurbedrag per vierkante meter per maand met 20,8% naar €11,50 ten opzichte van het eerste kwartaal in 2017. Zoetermeer ligt centraal ten opzichte van de steden Leiden, Den Haag en Rotterdam en is daarmee een uitwijkmogelijkheid voor woningzoekenden.

In de voetsporen van de grote vier steden

De middelgrote steden waar de prijzen het afgelopen kwartaal flink stegen, treden hiermee in de voetsporen van grote Randstadsteden. In deze grote vier steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) werd als eerste plotseling een flinke prijsstijging gemeten. Het kantelpunt werd in het tweede kwartaal van 2016 in Amsterdam bereikt, waarna de prijzen gematigder ontwikkelden. In Utrecht kwam het omslagpunt later: vanaf het tweede kwartaal van 2017 werd daar een prijsstagnatie in de vrije huursector zichtbaar.

Amsterdam blijft koploper

De prijs voor een vrije sector huurwoning in Amsterdam blijft al jaren het hoogst: daar betalen huurders gemiddeld €22,48 per vierkante meter per maand. Dat is €6,43 meer dan in de op een na duurste stad Utrecht (€16,05). De prijzen in Amsterdam stijgen nog maar licht: huurwoningen werden gemiddeld 2,2% duurder ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017. Deze trend is ook in Utrecht te zien: nieuwe huurders betaalden gemiddeld 1,3% meer dan in het eerste kwartaal van 2017.

Het verschil in prijsstijgingen tussen de Randstad en daarbuiten is ook op provincieniveau zichtbaar. De prijzen buiten de Randstad stijgen al enkele kwartalen op rij veel harder. De grootste prijsstijging werd gemeten in Flevoland: daar stegen de prijzen met 17,2% naar €11,55 per vierkante meter per maand. Flevoland is nu voor het vierde kwartaal op rij de provincie met de grootste procentuele stijging. Dit komt omdat veel mensen uitwijken naar steden die dichtbij Amsterdam liggen.

Ook in Overijssel stijgen de prijzen al vier kwartalen op rij flink. Nieuwe huurders betalen gemiddeld €9,95 per vierkante meter per maand, zo’n 13% meer dan het eerste kwartaal van 2017. Friesland hoort ook in het rijtje van opvallende stijgers: na twee kwartalen dalende prijzen, stegen hier de prijzen afgelopen kwartaal met 10,5%.

2 Comments

 • martin says:

  waarom moet je bij de meeste eerst betalen voordat je kan reageren op een huis .
  hoe weet ik dat er daadwerkelijk gereageerd gaat worden , en staan de huizen nog wel te koop.
  is de update wel upto date hoe zit dat bij jaap .nl
  halen jullie de huizen er ook daadwerkelijk af als ze verhuurd zijn.

 • JAAP.NL says:

  Beste Martin,

  Weet je zeker dat er gevraagd wordt om te betalen via JAAP of is dat op de site van de aanbieder? Daar hebben wij namelijk geen invloed op, maar het zoeken naar huizen op JAAP.NL is gratis. Veel succes bij je zoektocht naar een geschikte woning.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.