Huurtoeslag: alle voor- en nadelen op een rij

Huurtoeslag is bedoeld om sociale huurders met een laag inkomen te ondersteunen. Huurtoeslag kan een mooie uitkomst zijn als je (tijdelijk) niet zoveel verdient. Er zitten echter wel een aantal haken en ogen aan. Wij zetten de voor- en nadelen van huurtoeslag voor je op een rij.

Bijna anderhalf miljoen huishoudens in Nederland ontvangen huurtoeslag. Je ontvangt huurtoeslag als je inkomen lager is dan €21.950 per jaar. Voor een tweepersoonshuishouden ligt de grens op €30.150. Daarnaast mag je niet te veel eigen vermogen hebben.

Jongeren en huurtoeslag

Ben je jonger dan 23? Dan moet je er rekening mee houden dat jongeren vanaf 18 jaar anders worden behandeld met betrekking tot huurtoeslag dan mensen vanaf 23 jaar. Zo krijgen zij tot hun 22e alleen huurtoeslag tot een huur van €414,04 en op voorwaarde dat zij in een zelfstandige woning wonen.

Wanneer je op kamers woont, kom je niet in aanmerking voor huurtoeslag. Best lastig als je in Brabant woont en in Amsterdam wil gaan studeren, want zie maar een zelfstandige woning in de stad te vinden voor dat bedrag.

Net als iedere andere huurtoeslaggerechtigde moet zo’n jongere huurder de eerste €223,- zelf betalen. Het deel, vanaf €223,- tot de grens van €414,04, wordt helemaal vergoed. Ook dat is net als bij andere huurders met recht op huurtoeslag. Huurders krijgen pas vanaf 23 jaar een bijdrage voor hun huur boven de €414,04.

Bijverdienende kinderen

Wanneer je als student nog thuis woont en één van je ouders heeft recht op huurtoeslag, is het lastig om een bijbaantje te nemen. Het mag wel, maar wanneer het bruto-inkomen van inwonende kinderen boven de €4788 per jaar uitkomt, wordt het opgeteld bij het gezinsinkomen. Die grens van €4788,- klinkt misschien redelijk, maar over dat bedrag moet nog wel belasting worden betaald. Collegegeld bedraagt jaarlijks iets meer dan €2000,-, de ziektekostenpremie komt uit op ongeveer €1200,- per jaar — en dan is er ook nog een eigen risico van minimaal €385,-. Er bestaat wel weer recht op een zorgtoeslag van €89,- per maand, maar je moet niet vergeten dat ook studieboeken en OV betaald moeten worden.

Let op dat je niet boven de eindgrens uitkomt

Waar veel mensen tegenaan lopen, is dat zij halverwege het jaar besluiten om samen te gaan wonen, of van baan verwisselen waarbij ze iets meer gaan verdienen. Een klein verschil in inkomen kan er al voor zorgen dat je inkomen van dat jaar boven de eindgrens uitkomt. In dat geval moet je het hele bedrag dat je dat jaar aan huurtoeslag hebt ontvangen terugbetalen. Iets waar je niet graag mee te maken krijgt!

Bedenk dus vóór januari en het nieuwe jaar begint al goed of je kans hebt op een loonsverhoging of dat je misschien van baan gaat verwisselen. In dat geval kun je er van tevoren al voor kiezen om geen toeslag aan te vragen of om het stop te zetten. Een kleine bonus of meevaller kan er namelijk al toe leiden dat je duizenden euro’s terug moet betalen aan de fiscus.

Weten of je in aanmerking komt?

Geldt al het bovenstaande niet voor jou? Dan is huurtoeslag een hele mooie uitkomst die jou goed kan ondersteunen bij het betalen van je vaste lasten! Meer weten over huurtoeslag of kijken of je ervoor in aanmerking komt? Alle informatie vind je terug de site van de Belastingdienst.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.