Hypotheek aflossen, hoe werkt dat?

hypotheek aflossen

Droom je even mee? Je hebt een fijn koophuis, je woont lekker en je hebt alle ruimte. In je huis, in je tijd én in portemonnee. Voor jou geen hectisch leven, geen baan van 9 tot 9 en duizend ballen in de lucht houden. Geen financiële druk of tijdsdruk. Nee, jij leeft een heel relaxed en ontspannen leven. Door die lage maandlasten hoef jij niet fulltime te werken. Een parttime baan is genoeg. Zo heb je genoeg vrije tijd voor alle leuke dingen die je wil doen. Klinkt goed toch? Start dan nu met je hypotheek aflossen! Maar… hoe werkt dat? Wij geven een inzicht in 4 veelvoorkomende hypotheekvormen en het aflossen.

Hypotheekvormen en aflossen

Voordat je start met het aflossen van je hypotheek, is het belangrijk om te weten wat voor hypotheekvorm je hebt. Veel voorkomende hypotheekvormen zijn:

 • Bankspaarhypotheek
 • Annuïteitenhypotheek
 • Beleggingshypotheek
 • Aflossingsvrije hypotheek
 • Het hangt van de hypotheekvorm af of aflossen verplicht is en of je extra kan aflossen op je hypotheek.

  Bankspaarhypotheek aflossen

  Bij een bankspaarhypotheek spaar je het hypotheekbedrag in de looptijd van je hypotheek bij elkaar. Het geld dat je spaart staat op een geblokkeerde rekening. Je ontvangt hier rente over. Tussentijds aflossen is bij deze vorm niet verplicht. Je lost deze hypotheek aan het einde van de looptijd af.

  Extra aflossen op bankspaarhypotheek

  Wil je tussentijds extra aflossen op je bankspaarhypotheek? Vereniging Eigen Huis schrijft dat een bankspaarhypotheek minder geschikt is voor extra aflossingen. Bij een bankspaarhypotheek kun je er ook voor kiezen een extra storting in je spaarpolis te doen. Wat voor jouw situatie de beste optie is? Bespreek het met je adviseur.

  Annuïteitenhypotheek aflossen

  Een annuïteitenhypotheek los je tijdens de looptijd af doordat je elke maand een vast brutobedrag betaalt. Dit bedrag bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. Tijdens de looptijd wordt het deel dat je betaalt aan rente steeds lager en het deel dat je betaalt aan aflossing steeds hoger. Reden: je hypotheekbedrag daalt en daarmee ook het bedrag aan rente. Zodoende blijft er een groter deel van je bruto maandbedrag over om af te lossen.

  Extra aflossen op annuïteitenhypotheek

  Op een annuïteitenhypotheek kun je extra aflossen. Groot voordeel hiervan is dat je maandlasten lager worden. En lagere maandlasten betekent meer financiële vrijheid. Het bedrag dat je maandelijks bespaart kun je opzij zetten voor je volgende extra aflossing. Zie het als een sneeuwbaleffect. Hoeveel mag je extra aflossen op je annuïteitenhypotheek? Dat lees je in je hypotheekakte. Houd wel rekening met een boeterente.

  Wat is boeterente?

  Boeterente is het bedrag dat je hypotheekverstrekker in rekening brengt als je eerder dan afgesproken je hypotheek aflost. Jaarlijks mag je boetevrij een bedrag aflossen. Dit is bedrag is een percentage van je hypotheek. Hoe hoog dit percentage is, staat in je hypotheekakte of -voorwaarden. Aan het einde van de rentevaste periode mag je boetevrij je hypotheek wijzigen, oversluiten en boetevrij extra aflossen. Ook bij de verkoop van je woning kun je vaak boetevrij aflossen.

  Beleggingshypotheek aflossen

  Is het bij een spaar- en annuïteitenhypotheek zeker dat je aan het einde van de looptijd met het opgebouwde bedrag de hypotheek aflost, bij een beleggingshypotheek is dat niet vanzelfsprekend. Hoe werkt een beleggingshypotheek? Je spaart geld op een beleggingsrekening. Dit geld wordt belegd. Doel is dat je met de beleggingsopbrengsten je hypotheek aflost. Risico aan deze hypotheekvorm is dat je vooraf niet weet of de opbrengst uit de beleggingen voldoende is om de hypotheek af te lossen. Kortom: het kan zijn dat je aan het einde van de looptijd van je hypotheek het verschil tussen het hypotheekbedrag en de beleggingsopbrengsten zelf moet betalen om toch de hypotheek af te lossen.

  Extra aflossen op beleggingshypotheek

  Wil je extra aflossen op je beleggingshypotheek? Neem dan contact op met je hypotheekadviseur. Tussentijds boetevrij extra aflossen is meestal een optie. Maar misschien voelt je aflossingsvrije beleggingshypotheek omzetten naar een andere hypotheekvorm waarbij je maandelijks aflost, als een rustigere optie. Kortom, laat je adviseren.

  Aflossingsvrije hypotheek aflossen

  Over een aflossingsvrije hypotheek betaal je maandelijks alleen rente, geen aflossing. Aan het einde van de looptijd van je hypotheek staat het volledige hypotheekbedrag open. Die los je af met de verkoop van je woning. Risico hierbij is dat de waarde van je woning is veranderd ten opzichte van de hypotheek.

  Wil je aflossen op je aflossingsvrije hypotheek?

  Tussentijds kun je boetevrij aflossen op je aflossingsvrije hypotheek. Zo verlaag je de maandelijkse rentelast.

  Conclusie

  Je hypotheek aflossen is ‘in the end’ verplicht. Of je tussentijds verplicht aflost hangt af van de hypotheekvorm die je hebt gekozen. Daarnaast kun je tussentijds ook extra aflossen op je hypotheek. Zo verlaag je je maandlasten. Houd dan wel rekening met het maximale bedrag dat je boetevrij mag aflossen.

  Wil je een extra bedrag aflossen? Doe dat dan voor 1 januari. Zo heb je aan het einde van het jaar minder spaargeld waar je belasting over betaalt. Je hypotheek aflossen kan slim en gunstig zijn. Ga voor het sneeuwbaleffect, streef naar financiële onafhankelijkheid, lage maandlasten en een relaxed leven zonder financiële zorgen. Carpe Diem.

  Door Mieke Fransen – Verhoef op 13 april 2018

  Geef een reactie

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.