Hypotheek afsluiten: welke keuzes moet je maken?

hypotheek afsluiten

Het is zover: je droomhuis is gevonden en de handtekening is gezet. Nu is het tijd om de financiering te regelen. Maar welke keuzes moet je maken bij het afsluiten van een hypotheek? In dit artikel zetten we de belangrijkste beslissingen op een rijtje.

Hoogte bedrag hypotheek

Eén van de eerste dingen die je wilt weten bij het kopen van een woning, is vast hoeveel jij daar maximaal voor kunt lenen. In 2017 bedraagt de maximale hypotheek 101% van de woningwaarde. Maar dit betekent niet per se dat het verstandig is ook daadwerkelijk zoveel te lenen. Want hoeveel ben jij dan aan maandelijkse lasten kwijt? Bedenk goed wat voor jou de grens is. Jouw hypotheek moet immers wel bij je levensstijl passen. Bij het kijken naar de
hoogte van de hypotheek, speelt ook het eigen geld een rol. Hoeveel spaargeld wil en kun jij inzetten bij de koop van de woning?

Hypotheekvorm: annuïtair of lineair

Daarnaast moet je keuzes maken over de hypotheekvorm. Als je je eerste huis koopt, moet je aflossen om aanspraak te kunnen maken op hypotheekrenteaftrek. Dit komt erop neer dat je kunt kiezen tussen een annuïtaire of lineaire hypotheek. De manier waarop je aflost, verschilt per vorm. Bij een annuïteitenhypotheek begin je met lagere netto maandlasten die tijdens de looptijd steeds hoger worden. Bij een lineaire hypotheek dalen je netto maandlasten juist steeds.

Hypotheekrente: vast of variabel

Als jij een hypotheek afsluit, betaal je niet alleen voor aflossing. Iedere maand betaal je ook hypotheekrente over het bedrag dat je hebt geleend. Je hebt de keuze tussen een vaste en variabele rente. Bij een vaste rente staat het tarief voor een bepaalde periode vast, bijvoorbeeld vijf of tien jaar: de rentevaste periode. Kies je voor variabel, dan verandert de hypotheekrente mee met de actuele stand.

Voorwaarden hypotheek en toekomstplannen

Iedere hypotheekverstrekker hanteert zo zijn eigen voorwaarden bij een hypotheek. Bijvoorbeeld met betrekking tot de geldigheid van de hypotheekofferte. Dit speelt vooral een rol bij de passeerdatum. Als de overdracht lang duurt, is het fijn als jouw verstrekker hier soepel mee omgaat. Kijk ook alvast naar de toekomst. Blijf jij voorlopig hier wel wonen, of schat je de kans groot in dat je over 2 jaar wilt verhuizen? Of staat een gezinsuitbreiding op de planning, waardoor jij minder gaat werken? Jouw hypotheek moet hierbij aansluiten. Zo voorkom je bijvoorbeeld problemen met de maandelijkse hypotheeklasten. Minder werken betekent immers minder inkomen.

Risico’s

Bij het afsluiten van een hypotheek moet je ook nadenken of mogelijke risico’s. Denk hierbij aan scenario’s van werkloosheid of overlijden.

Nationale Hypotheek Garantie
Je kunt ervoor kiezen om je hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten. Dan zijn de gevolgen beperkt als er financiële problemen ontstaan als je bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raakt. En mocht je met een restschuld komen te zitten, scheldt NHG deze voor je kwijt. Hier zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden uiteraard. Je kunt alleen een NHG hypotheek afsluiten als de woningwaarde maximaal € 245.000 is.

Verzekeringen
Een andere manier om je tegen risico’s te beschermen, is door goed te kijken naar verzekeringen. Denk hierbij aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering of overlijdensrisicoverzekering.

Hypotheekadviseur

Er zijn dus allerlei aspecten waarbij je op moet letten bij het afsluiten van een hypotheek. En al deze aspecten zijn ook nog eens aan elkaar verbonden. Begrijpelijk dus als je daar wel wat hulp bij kunt gebruiken. Hiervoor kun je terecht bij een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.