Hypotheek zzp’er: hoe zit dat?

zzp'er

Je hebt een eigen zaak, werkt als zzp’er en je wil een huis kopen: kan dat? Natuurlijk kun je ook als zzp’er een huis kopen. Een hypotheek afsluiten is misschien wat lastiger dan wanneer je in loondienst werkt. Om de simpele reden dat je geen vast, maar een variabel inkomen hebt. En hypotheekverstrekkers willen inkomenszekerheid. Wil jij als zzp’er een hypotheek afsluiten om een huis te kopen? In dit blog lees je wat je moet weten en wat je meeneemt naar je hypotheekgesprek.

Hypotheek berekenen zzp

Voordat je naar een adviseur gaat, kun je ook alvast eerst online je hypotheek berekenen. Zo heb je alvast een inschatting van wat je maximaal kunt lenen. Je kunt natuurlijk ook alvast een hypotheekgesprek aanvragen.

Hypotheek zzp: variabel inkomen

Krijg je als medewerker elke maand je salaris op je bankrekening gestort, als zzp’er is dat heel anders. Je inkomen is afhankelijk van je opdrachten. En die kunnen elke maand verschillen. Daarnaast betalen niet alle opdrachtgevers trouw op de 25ste van de maand jouw facturen. Laat staan dat ze er rekening mee houden als de 25ste in het weekend valt. Kortom, als ondernemer heb je meer financiële risico’s. En dat speelt mee bij het aanvragen van een hypotheek.

Arbeidsongeschiktheid

Eén van die risico’s is je arbeidsongeschiktheid. Ziek melden bij je werkgever heeft geen zin. Niet kunnen werken, betekent geen inkomsten. Dus ook geen geld om de hypotheek te betalen. De oplossing is een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Zo verzeker je jezelf van inkomsten als je onverhoopt arbeidsongeschikt raakt. Nu zijn er talloze AOV’s. Een Arbeidsongeschiktheidsverzekering vergelijken helpt je de AOV te vinden die het beste bij jou past.

Hypotheek voor ondernemers

Hoe lang je als zelfstandige werkt, is ook van belang bij je hypotheek aanvraag. Hypotheekverstrekkers vragen je om de jaarcijfers van de laatste 3 jaar. Werk je nog geen 3 jaar als zelfstandige? Op Nationale Hypotheek Garantie staat dat je na 12 maanden zelfstandigheid evengoed een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie kan aanvragen. Hiervoor heb je een toetsinkomen nodig. Je kunt voor € 250,- je toetsinkomen laten vaststellen door een partij die is aangesloten bij het Waarborgfonds Eigen Woning.

Huis kopen als zzp’er: benut spaargeld

Spaargeld. Misschien niet het eerste woord waar je aan denkt als je een huis wilt kopen. Toch zorgt spaargeld dat je een lagere hypotheek nodig hebt om een huis te financieren. Dus wil jij als zzp’er een huis kopen? Een spaarpotje draagt zeker bij!

Hypotheek aanvragen: dit neem je mee

Belangrijke documenten die je als zzp’er meeneemt naar je hypotheekgesprek zijn:

– Kopie van je legitimatiebewijs;
– Kopie van het uittreksel van de Kamer van Koophandel;
– Kopieën van je aangiften inkomstenbelasting van de afgelopen 3 jaar;
– Prognosecijfers voor het lopende boekjaar, ook opgesteld door je accountant;
– Taxatierapport van je huidige woning;
– Opgave van beleggingen;
– Afschriften van je spaarrekeningen;
– Het laatste afschrift van lopende leningen / schulden;
– Trouwboekje, samenlevingscontract of echtscheidingsconvenant;
– Polis van je levensverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering;
– De jaarcijfers van de afgelopen 3 boekjaren, opgesteld door een accountant. Ben je nog geen 3 jaar zelfstandig? Laat dan je toetsinkomen vaststellen door een partij die is aangesloten bij het Waarborgfonds Eigen Woning.

Tip voor de bezichtiging: werkruimte aftrekbaar belasting

Zodra je een indicatie van het hypotheekbedrag hebt, komt het leukste deel: huizenjacht! Bezichtingstip: kijk uit naar een woning met een werkruimte die een eigen ingang en voorzieningen (zoals een toilet) heeft. Reden: als je die werkruimte voor meer dan 90% voor je onderneming gebruikt, is de werkruimte aftrekbaar van de belasting. En dat scheelt toch weer!

Door Mieke Fransen – Verhoef op 8 mei 2018

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.