Hypotheekadvies kan goedkoper

hypotheekadvies

Sinds dit jaar kun je nog maar 100% van de waarde van je woning financieren. Dat betekent dat je alle bijkomstige zaken zoals het hypotheekadvies zelf moet betalen. Wist je dat je op de kosten voor een hypotheekadviseur flink kunt besparen? Veel hypotheekadviseurs vragen namelijk onnodig veel geld voor hun advies. In dit blog leggen we je uit waarom hypotheekadvies veel goedkoper kan voor dezelfde kwaliteit en waar jij op moet letten bij het kiezen van de juiste hypotheekadviseur.

Geen provisie, wel hoge prijzen

Vroeger kregen hypotheekadviseurs provisie over de hypotheken die zij verkochten. Die provisie is een percentage dat zij kregen over de hoogte van de hypotheek. Hoe hoger de hypotheek was, hoe meer zij daarom ontvingen.

Dat is natuurlijk ontzettend oneerlijk en daarom mag het nu ook niet meer. Helaas vragen veel hypotheekadviseurs nog steeds adviestarieven alsof ze provisie ontvangen: meer dan €2500,-! Met een hypotheek is een adviseur gemiddeld zo’n 15 uur bezig. Dat is dus een heel hoog uurtarief.

Daarom zijn er gelukkig partijen zoals Finzie waarbij je hetzelfde hypotheekadvies al voor €1399,- kan krijgen inclusief 1 jaar Best Uit Garantie. Zo betaal je voor wat je ook echt krijgt: goed advies waarbij alle geldverstrekkers worden vergeleken om zo tot de best betaalbare hypotheek te komen.

Geen onnodige kosten

Nieuwe partijen zetten een mean & lean organisatiestructuur op. Daardoor zijn er geen onnodige kosten en wordt de organisatie zo efficiënt mogelijk ingericht. Dit gebeurt voornamelijk door gebruik te maken van internet. Als de adviseur elke keer langs moet om jouw papieren op te halen, dan kost dat veel tijd. Wanneer jij jouw papieren online uploadt in een beveiligde omgeving, bespaart dat iedereen tijd en dus geld.

Peperdure locaties moeten bekostigd worden

Is het je weleens opgevallen dat wanneer je door een stad loopt bepaalde adviesketens altijd midden in de stad te vinden zijn? Dat zijn peperdure locaties en die moeten bekostigd worden. Drie keer raden wie dat betaalt? Precies: jij, de klant. Door kantoor te houden (net) buiten de binnenstad, wordt jouw hypotheekadvies dus goedkoper.

Wat mag hypotheekadvies dan wel kosten?

Leuk al deze kennis, maar wat mag hypotheekadvies dan wél kosten? De meeste mensen laten zich een adviseur aanraden door de makelaar of een kennis en denken dat het goed is. Daarom kunnen veel adviseurs ook meer dan €3000,- blijven vragen voor hun advies, want veel mensen weten niet beter. Laat je niet meer van de wijs brengen, want dit is wat hypotheekadvies mag kosten:

 • Gemiddeld uurloon van een hypotheekadviseur: €100,-
 • Gemiddelde tijd kwijt aan een standaard eerste hypotheek: 15 uur
 • Gemiddelde tijd kwijt aan een standaard tweede hypotheek: 17 uur
 • Extra tijd kwijt bij een wat uitgebreidere hypotheekaanvraag zoals bij een zzp’er of een scheiding: 3 uur.
 • Rechttoe rechtaan hypotheekadvies zou dus voor veel minder dan €2500,- kunnen. Ben je een zzp’er of ga je scheiden, dan zal de adviseur iets meer tijd kwijt zijn om alle financiële zaken op een rijtje te zetten. Toch kan het ook dan voor minder dan de meeste grote adviesketens nu vragen.

  Dat is wat hypotheekadvies mag kosten. Betaal je meer? Stel dan eens de vraag aan jouw adviseur waarvoor je dan precies betaalt of ga een praten met een Finzie coach.

  Waar moet je op letten als je een hypotheekadviseur kiest?

  Wanneer je een hypotheekadviseur zoekt, let dan in ieder geval op het adviestarief dat hij of zij vraagt. Is het meer dan hierboven staat beschreven? Wees dan kritisch en stel vragen, zodat je zeker weet dat je betaalt voor wat je krijgt.

  Let daarnaast ook op waar en wanneer jij jouw adviseur kunt bereiken. Is jouw hypotheekadviseur alleen overdag te bereiken of kun je hem ‘s avonds ook nog even een appje sturen? En komt hij of zij bij jou thuis langs of moet je altijd al jouw spullen meenemen naar zijn of haar kantoor? En niet geheel onbelangrijk: het moet natuurlijk klikken met een adviseur. Het is een van de grootste financiële beslissingen in jouw leven, dat moet goed en prettig geregeld worden!

  Geef een reactie

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.