Hypotheekrente: dit is de verwachting voor 2019

hypotheekrente

Heb je plannen om in 2019 een huis te kopen? Uiteraard wil je dan weten wat de actuele hypotheekrente is. De rente verschilt per hypotheekverstrekker, dus is het vergelijken van meerdere partijen zeker verstandig. Hoe ziet de hypotheekrente verwachting 2019 er eigenlijk uit en moet je rekening houden met een daling of stijging van de rente? In dit artikel duiken we dieper in op dit onderwerp.

In 2019 ruimte voor rentestijging

De hypotheekrente volgt over het algemeen de economische ontwikkelingen. Zolang de economie groeit, stijgt ook de rente. Europa heeft een pittige tijd achter de rug vanwege de economische crisis, maar de laatste jaren bloeit de economie volop. In 2019 moet je echter rekening houden met een groeivertraging binnen de Europese Unie. Wil je weten wat de actuele rente is voor jouw hypotheek? De hypotheekrente berekenen doe je gemakkelijk online óf je laat een berekening maken door een onafhankelijk hypotheekadviseur. Uiteraard is een goed advies belangrijk bij het kopen van een woning, dus doe er je voordeel mee.

Opmerkelijk is wel de lage hypotheekrente. Dit heeft alles te maken met de stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank. Geld lenen wordt goedkoper door de beleidsrente laag te houden en staatsleningen van zwakke Europese landen op te kopen.

De invloed van beleggers

De hypotheekrente kan in 2019 nog verder dalen en dit is vooral de danken aan de invloed van beleggers. Zij houden niet van onzekere economische situaties zoals handelsoorlogen, bijvoorbeeld tussen China en de Verenigde Staten. Ze wijken daarom uit naar staatsleningen van stabiele landen en nemen genoegen met een lagere rente of vergoeding.

Concurrentie hypotheekmarkt

De concurrentie op de hypotheekmarkt is fors toegenomen en dit zorgt ervoor dat geldverstrekkers sneller aanpassen als er veranderingen zijn in de markt. Geldverstrekkers bewegen dan ook mee met de marktrente. De Nederlandse hypotheekmarkt is allang niet meer het speelveld van alleen traditionele banken, dus bieden zich ook diverse andere partijen aan met eveneens een aantrekkelijke rente op een hypotheek.

Houd rekening met een mogelijke rentedaling

In 2019 blijft de hypotheekrente waarschijnlijk laag. Toch kan de hypotheekrente verder dalen. Redenen hiervoor zijn tegenvallende economische resultaten en een daling van het beleggersvertrouwen. Geplande verhogingen van beleidsrentes worden hierdoor uitgesteld en dit zorgt voor een verdere daling van de hypotheekrente.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.