Ikea: je beste vriend of grootste vijand bij de inrichting van je huis?

ikea

Na alle bezichtigingen, biedingen, je van je beste kant laten zien en vooral maar heel hard hopen dat je dat fijne bericht krijgt (je bent de nieuwe bewoner geworden van dit prachtige huis), is het eindelijk zo ver. Je hebt dat fijne bericht gekregen en je bent nu de nieuwe bewoner van een prachtig huis. Dan volgt de inrichting en net als zoveel Nederlanders kom je dan uit op de Ikea.

Nieuw, fris en jouw stijl

Maar allereerst natuurlijk gefeliciteerd! Wij hebben er altijd in geloofd. Natuurlijk, de huizenmarkt is krap op dit moment, maar zoals we hier altijd zeggen: no hope, no glory. En dan is het zover, de verhuizing staat voor de deur (lees ook nog eens deze tips voor een stressvrije verhuizing). Je hebt al helemaal voor ogen hoe je de inrichting wil gaan doen en ook hoe je het vooral niet wil gaan doen. Een aantal meubels uit je oude huis kunnen mee, maar het merendeel wil je vervangen. Nieuw, fris en jouw stijl, dat zijn de woorden waar jij je de komende tijd op gaat focussen.

Oriënteren

Je hebt al heel wat ideeën van Pinterest, Instagram en van de interieurtips van JAAP.NL gehaald, dus dat zit wel goed. Dan ga je je oriënteren om je inrichting bij elkaar te kopen. Oriënteren op die ene bank, op dat tafeltje dat je zo graag wil, op die lampen en op die schilderijen. Laten we zeggen dat ‘een beetje benauwd voelen’ volstaat met hoe jij de winkels weer verlaat.

We weten natuurlijk niet hoe jouw portemonnee eruitziet, maar we weten wel dat deze vaak heel wat leger is voor, tijdens en na de verhuizing. Aangezien je veel van je oude meubelen echt niet meer wil en je deze ook al hebt verkocht of weggegeven (hallo, impulsieve ik…), moet je je huis op een andere manier nieuw, fris en jouw stijl maken.

Op naar Ikea!

En dus doe je wat mening Nederlander doet: je leent de auto van je mams, je toeft naar de Ikea voor een 1 euro ontbijtje en struint vervolgens de hele ochtend de winkel door. Je begint met een grote blauwe tas, maar al gauw heb je er een kar bij gehaald. Dat geeft je handen nog wat ruimte om extra te voelen, te knijpen en te ervaren. Want nieuw, fris en jouw stijl zijn nog steeds van toepassing. En dat kan best bij de Ikea, toch?

Toch? Uiteraard. Wij houden van de Ikea. Niet alleen van het ontbijtje en de gehaktballen, maar ook van de vrolijke designs, de vele mogelijkheden en de keuze tussen budget, medium en ietsje meer. Waar we alleen niet van houden, is een huiskamer binnenlopen waarbij je direct het gevoel hebt dat deze is gesponsord door deze woninggigant. Dus hoe zorg je dat Ikea je beste vriend wordt en niet je grootste vijand? Een aantal tips die je hierbij kunnen helpen:

Koop niet impulsief

Ga naar de Ikea met een doel én een boodschappenlijst. Weerhoud jezelf ervan om je kar (of blauwe tas) vol te gooien met allerlei artikelen die je absoluut nodig hebt, maar nu nog even niet. Op deze manier kun je stap voor stap je huis inrichten en zelf bepalen hoeveel Ikea er nog bij kan.

De Ikea-hack

Nee, we bedoelen niet dat je de webwinkel moet hacken en alles, maar dan ook alles, naar jezelf moet laten bezorgen. Doe je dit wel, dan wordt grootste vijand wel erg letterlijk. Nee, we bedoelen de hack op de overduidelijke Ikea-spullen. Typ “Ikea hack” in op Pinterest en je wordt overladen met leuke ideeën om je huis volledig nieuw, fris en jouw stijl in te richten. Zonder dat overal de letter I als een donderwolk boven hangt.

Combineer nieuw met oud

Nieuwe spullen uit de winkel kunnen heel fijn zijn. Het geeft je een gevoel van een start en iets dat volledig van jou is. Toch kun je beter nieuw met oud combineren. Hiermee creëer je sfeer, gevoel en juist het thuiskomen-gevoel in plaats van het huiskomen-gevoel (over dit verschil volgt later meer). Rij dus verder naar de kringloopwinkel of dat antieke marktje en kijk je ogen uit. Ook hier: koop niet impulsief, je wil wel dat je inrichting bij elkaar past. Zie je iets waarvan je zeker weet dat het aansluit en bij jouw stijl past, dan hopen we dat de auto van je mams groot genoeg is.

Als je deze drie tips in gedachten houdt, dan wordt de Ikea absoluut je beste vriend (of in ieder geval die van je portemonnee). Heel veel plezier in je nieuwe huis!

Door Cindy Stechweij op 8 maart 2018

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.