In welke gemeente kun jij het beste terecht als startende koper?

startende koper

Zul je net zien: heb je eindelijk je droomwoning gevonden, is je maximale hypotheek nét te laag om deze te bekostigen. Dan is het handig als je aanspraak kunt maken op een Starterslening. Hiermee kun je het verschil overbruggen tussen je maximale lening en de prijs van het huis. Zo maak jij als beginnende koper meer kans op de huizenmarkt. Momenteel is deze regeling in 218 van de 388 gemeenten in Nederland beschikbaar, oftewel 56%. Maar hoe is het per gemeente geregeld met de Starterslening? Hypotheekadviseur eyeOpen.nl voerde hiervoor een onderzoek uit.

Starterslening per provincie

Als je gebruik wilt maken van de Starterslening ben je in Zeeland op de beste plek. Daar bieden namelijk 10 van de 13 gemeenten deze regeling aan. Ook in Zuid-Holland, Flevoland, Drenthe, Gelderland, Groningen en Utrecht zit je goed. In meer dan de helft van de gemeenten daar is de regeling beschikbaar. Het minst gunstig is het in Friesland, daar is slechts bij 16.67% van de gemeenten de Starterslening beschikbaar.

Voorwaarden van de Starterslening

Gemeenten verstrekken gemiddeld een maximale lening van € 34.329 en de gemiddelde aankoopprijs is maximaal € 208.122. Maar je kunt niet zomaar aanspraak maken op deze regeling. Iedere gemeente hanteert namelijk zo z’n eigen regels en voorwaarden.  

In 79 gemeenten moet je bijvoorbeeld al in de gemeente zelf wonen als je een aanvraag doet. Verder zijn er leningen die alleen bestemd zijn voor bestaande bouw óf juist voor nieuwbouw. Ook moet je in sommige gemeenten rekening houden met een leeftijdsgrens. Check dus goed hoe het zit in de gemeente die jij op het oog hebt.

Kans om een huis te kopen

Niet alleen de beschikbaarheid van de regeling rondom hypotheken speelt een rol, ook het aanbod in startershuizen moet gunstig zijn om de Starterslening te gebruiken. En met de huidige woningmarkt wordt een huis bemachtigen steeds moeilijker. Uit het onderzoek van eyeOpen.nl blijkt dat de er grote onderlinge verschillen zijn tussen provincies. In Utrecht vind je de minste te koop staande startershuizen. In 2016 stonden hier 218 woningen te koop, waarvan slechts 13 geschikt voor starters. In Flevoland vind je de meest beschikbare huizen per gemeente. Hierbij is overigens alleen gekeken naar gemeenten die de Starterslening verstrekken.

Meest betaalbare huizen voor starters

Door het tekort aan huizen stijgen de woningprijzen. En dat maakt het steeds ingewikkelder om als starter je slag te slaan en een betaalbaar huis te kopen. Dit is met name in Utrecht het geval. Daar heeft slechts 25% van de woningen een vraagprijs van € 200.000 of minder. Anders is het in Groningen. Daar heb je als beginnende koper het meeste kans op een woning: 68,7% van de huizen zijn betaalbaar voor starters.

Roosendaal: aantrekkelijkste gemeente

Kijkend naar de meest geschikte gemeente voor beginnende kopers, komen we uit op Roosendaal. Hier vind je als starter de beste starterslening gecombineerd met het grootste huizenaanbod. In de top vijf van de meeste aantrekkelijke gemeenten, vinden we naast Roosendaal verder Assen, Eemsmond, Krimpenerwaard en Boxmeer.

Beste woonplaats per gemeente

In het onderzoek is ook gekeken naar de voordeligste gemeente per provincie, niet alleen in aanbod, maar ook op basis van de voorwaarden. Daarbij komt bijvoorbeeld voor Flevoland Lelystad als beste uit de bus. En in Noord-Holland is dit Koggeland, met verschillende voorwaarden voor nieuwbouw en bestaande bouw.

Ben jij benieuwd hoe het in jouw provincie is geregeld? Op de website van hypotheekadviseur eyeOpen.nl vind je de alle uitkomsten van het onderzoek naar de Starterslening.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.