Ingebroken! En nu?

Het is volop zomer(vakantie) en dat betekent dat er meer inbrekers actief zijn. Voorkomen is beter dan genezen en het klinkt misschien als een open deur, maar ga nooit weg zonder je deur op slot te doen en laat geen ramen op een kier staan. Toch kun je het niet altijd voor zijn en helaas: er is bij je ingebroken. En nu? Gelukkig heb je jouw inboedel verzekerd. Maar hoe zit het eigenlijk precies? Wat krijg je vergoed? En hoe zit het met de braakschade?

Hoe zit het met de verzekering?

De schade aan je deur of ramen wordt gedekt door de opstalverzekering. Dit geldt alleen voor een koopwoning. Als je een huurwoning hebt is de verhuurder verantwoordelijk voor een opstalverzekering. Voor schade aan spullen of vervanging van gestolen spullen kun je aanspraak maken op je inboedelverzekering.

Wat krijg je vergoed?

Helaas daalt de waarde van je spullen snel, maar een inboedelverzekering dekt in de meeste gevallen de nieuwwaarde van spullen. Bij oudere spullen krijg je minder dan 40% van de nieuwwaarde vergoed. Dan wordt er gekeken naar de dagwaarde van het product, waar meestal niet veel van over blijft. Zeker als het gaat om elektronische apparaten. Je kunt bij het afsluiten van een inboedelverzekering kiezen voor hoeveel je je hier maximaal wil laten verzekeren. Dat geldt ook voor sieraden en kunst. Kijk dus goed naar je polis, zodat je weet wat je hiervoor maximaal terugkrijgt. Contant geld wordt vaak niet vergoed, of het maximale bedrag dat een verzekering uitkeert gaat maar tot €1250.

Inbraak zonder braakspoor

Zijn inbrekers naar binnen gekomen door een open raam of deur? Veel verzekeringen hebben tegenwoordig gelukkig een uitgebreide dekking. Met een all-risk dekking zit je helemaal goed. Heb je je verzekering al langere tijd geleden afgesloten? Check dan goed of je hiervoor verzekerd bent. De premie van all-risk woonverzekeringen loopt momenteel wel op. Vooral de opstalverzekering is duurder geworden.

Wist jij dat de meeste inbraken gewoon op klaarlichte dag gebeuren? Omdat mensen het ‘s avonds verwachten en overdag vaak gewoon aan het werk zijn, is dit het beste moment voor inbrekers.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.