Investeren in zonnepanelen: doen of niet?

zonnepanelen

Het onderwerp ‘duurzaamheid’ wordt steeds belangrijker bij de aankoop van een woning. Ook de kranten staan er vol mee. In dit artikel gaan we vooral in op het gebruik van zonnepanelen om jouw huis te verduurzamen.

Een duurzame investering

Zonnepanelen laten installeren is een goed voorbeeld van een duurzame investering. Je investeert er namelijk eenmalig in voor een besparing op de lange termijn: gemiddeld betaal je €4.700,- voor zonnepanelen, maar je bespaart al snel zo’n €450,- per jaar aan energiekosten. Dat betekent dat je je investering na 10 jaar hebt terugverdiend, aangezien ze gemiddeld meer dan 20 jaar meegaan, waardoor je een ruime 10 jaar van je besparing kunt genieten.

De installatie van zonnepanelen

De zonnepanelen worden door een installateur op het dak geplaatst en met elkaar verbonden via kabels. Deze kabels worden netjes weggewerkt, zodat ze niet zichtbaar zijn. Zonnepanelen zetten zonne-energie om in gelijkstroom, terwijl onze huishoudelijke apparaten op wisselstroom werken. Daarom heb je een omvormer nodig die goed bij jouw zonnepanelen past, zodat je de beste energieopbrengst hebt. Laat je hier altijd goed in adviseren.

Wetgeving

Er zijn verschillende wetten en regels waar je rekening mee moet houden:

Subsidie
Er zijn helaas geen landelijke subsidies meer. Het plaatsen van zonnepanelen wordt meestal wel beloond door de overheid. Zo kun je een lening met zeer lage rente aanvragen, krijg je een gemeentelijke bijdrage tot wel €500,- en krijg je vaak rentekorting op een energiezuinige woning. Elke gemeente heeft hier zijn eigen beleid voor, dus kijk altijd even op de website van je eigen gemeente hoe dit bij jou in de buurt geregeld is.

Btw teruggave
Je kunt van je totale investering 21% btw terugkrijgen. Dit komt omdat je energie gaat leveren aan het net. Je wordt dan voor de wet aangemerkt als ondernemer en mag je de btw terugvragen. Je ondernemersstatus geldt overigens alleen voor zaken die te maken hebben met zonnepanelen, je staat niet geregistreerd bij de Kamer van Koophandel (KvK).

De voordelen op een rijtje

Mocht je nog twijfelen, hier vind je de voordelen van zonnepanelen nog eens op een rijtje:

  • Je bespaart op de energiekosten;
  • Met jouw duurzame investering draag je bij aan het milieu;
  • Zonnepanelen verhogen de waarde van je huis.

Ben je zelf van plan om een huis te kopen met zonnepanelen? Lees hier dan nog even waar je op moet letten.

Zo haal je het meeste uit jouw investering

Wanneer je de aankoop hebt gedaan, wil je er natuurlijk zoveel mogelijk uit halen. Zonnepanelen worden op den duur vervuild, waardoor ze minder energie opbrengen. Goed onderhoud is daarom erg belangrijk. Gelukkig spoelen ze vaak vanzelf schoon door de regen, maar in de zomer kun je ze altijd even met een spons en lauwwarm water (laten) schoonmaken. Zo kun je het langst van je investering genieten!

Meer tips om je huis duurzamer te maken? Die lees je hier.

1 reactie

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.